Δύο ήταν τα πρόσωπα της χθεσινής μέρας στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία κατά τη διαδικασία υποβολή των υποψηφιοτήτων για την Ευρωβουλή, τα οποία τράβηξαν, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, τα βλέμματα της δημοσιότητα πάνω τους. Το ένα ήταν η Νιόβη Παρισινού και το δεύτερο ο Φειδίας Παναγιώτου. Σε επίπεδο δηλώσεων και οργάνωσης, τα κόμματα ήταν ξεκάθαρο ότι στόχευσαν στη συσπείρωση επεδνύοντας στις δικές παραδοσιακές δεξαμενές ψηφοφόρων.

Η κίνηση της Νιόβης Παρισινού, της πρώην αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, να προτείνει ως υποψήφιο τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη και να δηλώσει υποστηρίζουσα της υποψηφιότητας του άλλοτε πολιτικού προϊστάμενου της στο Προεδρικό, Μάριου Πελεκάνου. Ο τελευταίος, ήταν Κυβέρνητικός Εκπρόσωπος την ίδια περίοδο. Ήταν ουσιαστικά η τελευταία ομάδα εκπροσώπων της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Μία κίνηση η οποία προκάλεσε και έντονη δυσαρέσκεια στην Πινδάρου η οποία βρέθηκε προ εκπλήξεως, σε μία μέρα κατά την οποία η ομάδα του ΔΗΣΥ είχε οργανώσει εντυπωσιακή παρουσία στο Φιλοξενία, θέλοντας να στείλει μηνύματα ενότητας, αλλά και μεγάλης παράταξης.

Η ίδια η Νιόβη Παρισινού, σε δηλώσεις της χθες στην Καθημερινή, επιχείρησε να μην δώσει πολιτική διάσταση στην κίνηση της, χαρακτηρίζοντας ως καθαρά φιλική λόγω της διαπροσωπικής σχέσης που έχει με τον Γεάδη Γεάδη. Όπως πληροφορούμαστε, αυτή την απάντηση έδωσε και στην Πινδάρου όταν άτομα επικοινώνησαν μαζί της για να δουν τους λόγους που την ώθησαν να προβεί σε αυτή την κίνηση στήριξης υποψηφίων του ΕΛΑΜ.

Η απάντηση βέβαια δεν ικανοποίησε, αφού σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μην ερμηνευθεί ως στήριξη του ΕΛΑΜ η κίνηση της να προτείνει την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα δεύτερου από το ψηφοδέλτιο.

Ο Φειδίας Παναγιώτου από την άλλη, έκλεψε την παράσταση για διαφορετικούς λόγους. Η δημοσιότητα που έχει αποκτήσει από τη δραστηριοποίηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είχε δημιουργήσει από μέρες προηγουμένως θόρυβο γύρω από το όνομα του και την υποψηφιότητα του. Μπήκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τον ιερέα πατέρα του, έχοντας τον ως προτείνοντα της υποψηφιότητα του και με υποστηρίζοντες την μητέρα του και τον συνωνόματο παππού του. Μια χειροκίνητη κάμερα τον ακολουθούσε παντού και η όλη διαδικασία έγινε θέμα για το νέο βίντεο.

>> Η Αννίτα, ο Αβέρωφ και ο Κούσιος

Η ομάδα του ΔΗΣΥ έφτασε τελευταία στο συνεδριακό κέντρο για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Μια μεγάλη ομάδα, συνόδευε τους υποψηφίους του κόμματος. Στη μέση η Αννίτα Δημητρίου και από την μια ο Αβέρωφ Νεοφύτου και από την άλλη ο Κυριάκος Κούσιος, ο στενός φίλος του Νίκου Αναστασιάδη, του οποίου επί διακυβέρνησης ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και αργότερα Υπουργός Εργασίας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, την υποδέχθηκε στο χώρο εγκάρδια και όλοι μαζί προχώρησαν στην αίθουσα.

Κινήσεις συμβολικές, με τις οποίες η Πινδάρου ήθελε ξεκάθαρα να στείλει μήνυμα πώς όλοι και όλα τα «στρατόπεδα» είναι εδώ και ενωμένα για τον ΔΗΣΥ, ενόψει ευρωεκλογών.

Η Αννίτα Δημητρίου στις δηλώσεις της, «έπαιξε» με την ομάδα των υποψηφίων της, τονίζοντας πώς ο ΔΗΣΥ έχει την καλύτερη ομάδα. Η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλο. «Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι μάχες «που θα κληθούμε να δώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι καθοριστικής σημασίας».

«Έχουμε την πιο δυνατή ομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι «ξέρουν οι πολίτες ποιοι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν επάξια, ποιοι πίστεψαν πρώτοι στην ευρωπαϊκή προοπτική», καθώς και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν μέσα από τη συλλογικότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, να διαχειριστούν τις πολιτικές «για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Όχι με εύηχα συνθήματα, όχι με λόγια του αέρα. Να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου», είπε.

Χρίστος Αγγελίδης, Χριστιάνα Ξενοφώντος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ελένη Σταύρου, Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλας, οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ.

>> Ο Στέφανος, η Μπεμπεδέλη και ο Μαυρογιάννης

Με ισχυρούς συμβολισμούς ήταν η παρουσία του ΑΚΕΛ στην υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ήταν παρούσα και προτείνουσα μάλιστα της υποψηφιότητας του Γιώργου Γεωργίου. Η παρουσία της δημοφιλούς ηθοποιού δεν πέρασε απαρατήρητη από πολιτικούς κύκλους, καθώς είναι συνυφασμένη με αρκετές εκλογές για το ΑΚΕΛ. Είχε μάλιστα σχολιαστεί η απουσία της, από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Παρούσα και η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, η οποία ήταν και υποψήφια βουλευτής Λευκωσίας το 2021 και είναι και η πρώτη επιλαχούσα μάλιστα σε περίπτωση κένωσης έδρας, ωστόσο στις προεδρικές εκλογές του 2023 είχε δηλώσει στήριξη στην υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παρούσα ήταν και η Ερατώ Κοζάκου Μακρουλλή. Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης ταχθεί στο πλευρό του Αχιλλέα Δημητριάδη. Ήταν προτείνουσα της Μέλανης Στέλιου.

Από την εξίσωση όμως δεν έλειπε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ήταν και παρών χθες και ήταν εκ των υποστηρικτών της Σταύρης Καλοψιδιώτη.

Όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικά κομμάτια του παζλ που θέλει να στείλει ως μήνυμα το ΑΚΕΛ με το άνοιγμα που κάνει προς την ευρύτερη κοινωνία με τη δημιουργία κοινωνικής συμμαχία, στην οποία θέλει να χωρέσει όλες τις τάσεις.

«Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία, είναι δύναμη διεκδικήσης που δεν χειροκροτεί αλλά διεκδικεί στην Ευρώπη. Διεκδικεί πρώτα από όλα για την Κύπρο μας και τα δίκαια της, αλλά διεκδικεί και για μία άλλη διαφορετική Ευρώπη. Μια Ευρώπη της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου, της πραγματικής αλληλεγγύης», ανέφερε στη δήλωση του ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Γιώργος Γεωργίου, Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιώτη, Άντρος Καραγιάννη, Νιαζί Κιζιλγιουρεκ και Μέλανη Στέλιου οι υποψήφιοι.

>> Ο Νικόλας, η Χριστιάνα και η εξάδα

Ο Νικόλας και η Χριστιάνα πρότειναν, ο Φύτος και ο Πανίκος υποστήριξαν. Σύσσωμη η ηγεσία του ΔΗΚΟ έστειλε μήνυμα στήριξης των υποψηφίων του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια πρόεδρος ανελαβαν ρόλο προτείνοντων και ο κεντρικός οργανωτικός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ρόλο υποστηρίζοντων των υποψηφίων. Το ΔΗΚΟ ήρθε στο χώρο με αρκετές παρουσίες και μάλιστα και λίγο νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στοχεύει πρώτα και κύρια στην συσπείρωση του Δημοκρατικού Κόμματος, θέλοντας να κινητοποίηση τον κόσμο του.

Με αναφορές ακόμα και στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, κάλεσε σε στήριξη του ΔΗΚΟ στις Ευρωεκλογές, ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), να συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, για να μπορέσουν να βελτιώσουν ευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα, για να διεκδικήσουν και να ενισχύσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Κύπρο και για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν περισσότερη στήριξη σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θεοχάρους Ελένη, Κωστρίκης Λεόντιος, Λάμπρου Μαίρη, Μαυρίδης Κώστας, Παντελίδης Χρύσης και Χριστοφίδου Κατερίνα, οι υποψήφιοι.

>> Κοιτάζει ψηλά το ΕΛΑΜ

Στοχεύει ψηλά το ΕΛΑΜ σε αυτές τις εκλογές και φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις του Χρίστου Χρίστου χθες. Μίλησε για ραντεβού με την ιστορία και εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ένταξη του ΕΛΑΜ στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, το ECR, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι το κόμμα θα ανήκει σε μια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου με υπολογίσιμη πλέον δύναμη. Η συμπερίληψη της Νιόβης Παρισινού ως προτείνουσα και υποστηρίζουσα υποψηφίους του κόμματος, ήταν επίσης σημείο αναφοράς. Λίνος Ιωάννης, Παύλος Ιωάννου, Γεάδης Γεάδη, Πόλυς Αναγυριάτης και Μάριος Πελεκάνος, οι υποψήφιοι.

Η μάχη ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγων

Θα δώσουν την μάχη για την 5η θέση και διεκδικήσουν το όνειρο για μια έδρα, εάν αυτή χαθεί από κάποιο από τους μεγάλους. ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι πήγαν χθες στη υποβολή υποψηφιοτήτων με ισχυρή παρουσία όλοι τους και έστειλαν ισχυρά μηνύματα ενόψει εκλογών.

«Η ΕΔΕΚ προσεγγίζει τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Διαθέτει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο απαρτίζεται από 6 προσωπικότητες με κύρος και εγκυρότητα και τυγχάνει πολύ θετικής αποδοχής από την κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Νίκος Αναστασίου, Ανδρέας Αποστόλου, Παντελίτσα Γιόκκκα, Παρασκευή Βίβιαν Κανάρη, Ηλίας Μυριάνθους και Νικόλας Φιλίππου, οι υποψήφιοι.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα.

«Ο λαός μας θα πρέπει με τις απαντήσεις του να στείλει ένα ευκρινές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ότι θέλει να δώσει το δικό του παρών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν τη ζωή μας, την ύπαρξή μας, το μέλλον των παιδιών μας».

Θέμις Ανθοπούλου, Μάριος Ελευθερίου, Μαρίνος Κλεάνθους, Παντελής Ποιητής, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μάριος Χαραλαμπίδης οι υποψήφιοι

«Ρίξε πράσινο στο μαύρο» το σύνθημα με το οποίο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε το ψηφοδέλτιό του για το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε και ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης

Το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων αποτελούν ο Όζ Καραχάν, ο Πέτρος Χριστοδούλου , ο Άλκης Παπής, η Μαρία Κολά, ο Σταύρος Παπαδούρης και η Βάσω Πελεγκάρη.

Διεκδικούν αξιοπρεπή παρουσία Volt και Κυνηγοί

Το Volt και το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών διεκδικούν μια αξιοπρεπή παρουσία. «Θα διατρανώσουμε το μήνυμα ότι το Volt ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου» δήλωσε ο Χαρίλαος Βελάρη, Συμπρόεδρος του Volt Κύπρος, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις Ευρωεκλογές, ενώ η Συμπρόεδρος του κόμματος, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι το Volt «θα προωθήσει με σθένος τη λύση του Κυπριακού», προσβλέποντας σε «μία ενωμένη Κύπρο, σε μία ενωμένη Ευρώπη».

Σοφία Βασιλείου, Λύσια Δημητρίου, Μακάριος Δρουσιώτης, Χουλούσι Κιλίμ, Νικόλας Ιορδάνης Κυριάκου και Ανδρομάχη Σοφοκλέους οι υποψήφιοι.

Με στόχο ένα ψηλό ποσοστό μπαίνουν στην μάχη και οι Κυνηγοί. Ο πρόεδρος του Νικόλας Προδρόμου μίλησε για 7,5%. Δμιτρι Απραξίν . Αδάμος Βραχίμη, Λευτέρης Θεοδώρου . Γεωργία Κωνσταντινίδου . Παναγιώτης Πιλάλη και. Νικόλας Προδρόμου οι υποψήφιοι

Υπέβαλαν επίσης υποψηφιότητα ο πρόεδρος του κόμματος για τα ζώα Κυριάκος Κυριάκου, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης ως ανεξάρτητος, ο Ανδρέας Νικολάου από τον συνδυασμό «Νίκη» και από το Κίνημα Εθνικής Δράσης οι Γιώργος Νικολάου, Πάνος Παναγή, Στάθης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης και Χαράλαμπος ΤΤάκκας.