Υπογράφηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου η συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της εταιρείας που έχει επιλεγεί για την παροχή υπηρεσιών επιδιόρθωσης λευκών συσκευών σε ενδιαφερόμενους πολίτες.

Επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία και τους τρόπους αξιοποίησής της από τους καταναλωτές αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα από τον σύνδεσμο.

Ο σύνδεσμος, μετά από πληθώρα παραπόνων που έλαβε από καταναλωτές σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να βρουν επαγγελματίες για επιδιόρθωση λευκών συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, κτλ), αποφάσισε να κινηθεί στα ίδια πρότυπα με το σχέδιο που είχε ετοιμάσει παλαιότερα για τα φωτοβολταϊκά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι έχει επιλεγεί πιλοτικά μια εταιρεία στη Λευκωσία.

Με τη συμφωνία αυτή, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις τιμές και χρεώσεις της εταιρείας για την κάθε υπηρεσία που θα ζητούν. Δηλαδή, επιδιόρθωση ψυγείων, πλυντηρίων ρούχων και στεγνωτηρίων, πλυντηρίων πιάτων, συσκευές σιδερώματος και συντήρηση κλιματιστικών.

Παράλληλα, θα είναι γνωστή η χρέωση για τη μετακίνηση του τεχνίτη, αναλόγως των χιλιομέτρων που θα διανύσει ο υπάλληλος της εταιρείας. Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, μπορεί να ζητήσει ένας καταναλωτής επιδιόρθωση ψυγείου. Θα πληρώσει για τη διαδρομή και ακολούθως, ανάλογα με την εκτίμηση του επαγγελματία, όσον αφορά στη ζημιά, θα καταβάλει και το ανάλογο ποσό. Ωστόσο, συμπλήρωσε, υπάρχει το ενδεχόμενο ο καταναλωτής να διαπιστώσει ότι δεν τον συμφέρει να επιδιορθώσει τη συσκευή και να προτιμήσει να αγοράσει καινούργια. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσει μόνο για τη διαδρομή.

Μεγάλη ταλαιπωρία

Περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών τόνισε με έμφαση στον «Φ»: «Δεν φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι για πολλούς καταναλωτές να βρουν τεχνίτες για επιδιόρθωση τέτοιων συσκευών, καθώς επίσης και υδραυλικών, ελαιοχρωματιστών και άλλων επαγγελματιών, για εργασίες στο σπίτι. Λαμβάνουμε συνεχώς παράπονα πως, είτε δεν βρίσκουν, είτε τους βάζουν ραντεβού μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο σύνδεσμος αποφάσισε να παρέχει αυτή την επιλογή στους καταναλωτές. Εφόσον πετύχει η προσπάθεια, θα προστεθούν και άλλες υπηρεσίες, ενώ το σχέδιο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαρχίες, στην περίπτωση που υπάρξει ζήτηση», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, στη σύμβαση που θα υπογραφεί θα υπάρχουν λεπτομέρειες σε σχέση με τις χρεώσεις, που θα προνοούν ότι: Η απόσταση οδοιπορικών θα μετράται από τα γραφεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, που βρίσκονται στη Λεωφόρο Ακροπόλεως 8, Στρόβολος. Θα προβλέπεται διαφορετική χρέωση για απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα, για απόσταση πέραν των 5 χιλιομέτρων και για απόσταση πέραν των 10 χιλιομέτρων από τα γραφεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Σε περίπτωση που θα χρειαστεί η συσκευή να μεταφερθεί στο εργαστήριο της εταιρείας παροχής υπηρεσιών, η χρέωση για την επιστροφή της συσκευής θα είναι ανάλογη με τις χρεώσεις οδοιπορικών.
Πρόσθετα, η χρέωση του χρόνου παραμονής του τεχνικού στην οικία του καταναλωτή για σκοπούς επιδιόρθωσης ή συντήρησης θα υπολογίζεται για κάθε 20 λεπτά εργασίας. Η χρέωση των ανταλλακτικών και εξαρτημάτων θα γίνεται με βάση το κόστος αγοράς τους. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών, προτού παράσχει τις υπηρεσίες της, θα γνωστοποιεί στον καταναλωτή το εκτιμώμενο κόστος επιδιόρθωσης.

Στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν συμφωνεί με το εκτιμώμενο κόστος και δεν θα ήθελε να προχωρήσει στην παροχή υπηρεσιών, τότε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών δικαιούται το κόστος των οδοιπορικών.