Νομιμοποιείται η Ιερά Σύνοδος να αποφασίζει όπως επιθυμεί ή οφείλει να ακολουθεί κατά γράμμα το καταστατικό, όπως απαιτούν οι δικηγόροι των δύο υπό κατηγορία μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ;

Το ερώτημα προέκυψε ύστερα από την επιστολή των δικηγόρων των δύο μοναχών οι οποίοι ζήτησαν ακύρωση της διαδικασίας που ακολουθείται μέσω της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου και έναρξη της, εξ υπαρχής, με επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Εκκλησιαστική πηγή υπέδειξε στο philenews, πως η Ιερά Σύνοδος όταν λαμβάνει απόφαση είναι υπεράνω και αυτού τούτου του καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε, πως η διαδικασία που ακολουθείται, ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο, όχι μόνο κατά πλειοψηφία αλλά ομόφωνα, οπόταν είναι «τσιμεντωμένη» και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής της. Όπως προκύπτει και από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η Ιερά Σύνοδος περιβάλλεται με ευρείες εξουσίες περιλαμβανομένων και των ακόλουθων:

Άρθρο 7

-«Ερμηνεύει αυθεντικώς τας διατάξεις τού Καταστατικού Χάρτου, συντάσσει και ψηφίζει κανονιστικάς πράξεις, προς ρύθμισιν εκκλησιαστικών θεμάτων, περί των οποίων δεν υφίσταται ειδικότερα πρόβλεψις εν τω Καταστατικό) Χάρτη…»,

Ασκεί την ανωτάτην δικαστικήν εξουσίαν εν τη Εκκλησία της Κύπρου, κατά τα, ειδικότερον εν τοις περί των εκκλησιαστικών δικαιοδοτικών οργάνων, οριζόμενα.

 Άρθρο 1

-Η Ιερά Σύνοδος, κεκτημένη το τεκμήριον της αρμοδιότητος, διασκέπτεται και αποφασίζει περί πασών των εκκλησιαστικών υποθέσεων, περί ων δεν υφίσταται άλλη τις πρόβλεψις των Ιερών Κανόνων και τού Καταστατικού Χάρτου.

Η Ιερά Σύνοδος, ενεργούσα επί τη βάσει των Θείων Γραφών, των ‘Ιερών Κανόνων, των ’Εκκλησιαστικών Παραδόσεων και τού Καταστατικού Χάρτου, αποτελεί την ανωτάτην αρχήν τής Εκκλησίας της Κύπρου.

Άρθρο 5

Αι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου λαμβάνονται διά πλειονοψηφίας των παρόντων μελών, εξαιρουμένων των περιπτώσεων δι’ ας, κατά τας διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου, απαιτείται ηυξημένη πλειονοψηφία, ή ομοφωνία.

Άρθρο 92 Τροποποίησις του Καταστατικού Χάρτου είναι δυνατή, δι’ αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, λαμβανομένης διά πλειονοψηφίας των τριών τετάρτων τ