Πρόταση νόμου με την οποία υποχρεώνεται το κράτος να τοποθετήσει στα φώτα τροχαίας που ελέγχονται από κάμερες, χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Με την πρόταση οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Κώστας Κώστα, Βελεντίνος Φακοντής, Γιαννάκης Γαβριήλ και Ανδρέας Πασιουρτίδης ζητούν την τοποθέτηση χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης με το οποίο θα υποδεικνύεται στους οδηγούς ο χρόνος που απομένει με αναμμένο τον πράσινο σηματοδότη, είτε για ευθεία είτε για στροφή δεξιά, μέχρις ότου σβήσει και ανάψει το πορτοκαλί και στη συνέχεια το κόκκινο.

Προβλέπεται επίσης ότι τα χρονόμετρα πρέπει να τοποθετηθούν στις φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις  μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αναστέλλεται η εφαρμογή της πρόνοιας του υφιστάμενου νόμου, που προβλέπει το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με τα φώτα τροχαίας, μέχρι την εγκατάσταση των χρονoμέτρων.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι πιο πάνω ρυθμίσεις αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από την άδικη και ανεξέλεγκτη έκδοση εξώδικων προστίμων σε σχέση με την καταγραφή αδικημάτων που αφορούν συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας, λόγω της απουσίας χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής για συζήτηση, στην οποία εκκρεμούν και άλλες προτάσεις σε σχέση με το σύστημα φωτοεπισήμανσης.