H Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου επιμένει στις θέσεις της σχετικά με το θέμα της παράβασης της ισχύουσας περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας, στα πλαίσια της ανέγερσης μονής.

Η μονή ανεγείρεται χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, καθώς και πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κάβο Γκρέκο, σε εκκλησιαστική γη που είναι περίκλειστη σε κρατική δασική γη εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. Οι συναρμόδιες αρχές των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών έχουν λάβει δραστικά μέτρα για άμεσο τερματισμό των εργασιών και άρση των παρανομιών, αλλά ο Δήμος Αγίας Νάπας δεν έχει καν προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση μέχρι στιγμής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την ερχόμενη Τετάρτη.

Μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικών από τον Μητροπολίτη Βασίλειο, διά μέσου του διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας, για κατεδάφιση της μονής και αποκατάσταση του χώρου στην περίπτωση απόρριψης Ιεραρχικής Προσφυγής, η Μητρόπολη Κωνσταντίας μαζεύει υπογραφές από πολίτες στο διαδίκτυο, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να νομιμοποιήσει τις παράνομες πράξεις της.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι πολίτες να υπογράψουν υπέρ της ανέγερσης Μετοχίου Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης με προγράμματα κοινωφελούς σκοπού στην Αγία Νάπα στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Στη εν λόγω ιστοσελίδα της Μητρόπολης αναφέρεται ότι η κυπριακή κοινωνία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο που ξεκίνησε να κτίζεται στην περιοχή Κορακίστρα της Αγίας Νάπας είναι αναγκαίο και ωφέλιμο για την επαρχία Αμμοχώστου και για την Κύπρο ευρύτερα, γιατί:

1ον: Θα στεγάσει την άστεγη, μοναχική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγίας Νάπας, η οποία δεν μπορεί να στεγαστεί στην υφιστάμενη Ιερά Μονή στην Αγία Νάπα λόγω της θέσης της ανάμεσα στα νυχτερινά κέντρα.

2ον: Θα παρέχει κοινωφελή ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και προγράμματα υποστήριξης άλλων ευαίσθητων περιπτώσεων.

Το ψήφισμα καταλήγει αναφέροντας: «υποστηρίζουμε ότι με τις κατάλληλες υποδείξεις και άδειες των αρμοδίων αρχών, το συγκεκριμένο έργο μπορεί να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο και θα συνδυάσει απόλυτα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρώπων, αποτελώντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον».

Κατόπιν έρευνας του «Φ», σημειώνεται ότι δεν υφίσταται καμία αδελφότητα μοναχών στην Ιερά Μονή Αγίας Νάπας, πόσο μάλλον «άστεγη». Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, που έγιναν στις 27.02.2019, στα πλαίσια της υπογραφής των συμβολαίων των κατασκευαστικών εργασιών για την ανάπλαση της υφιστάμενης Ιεράς Μονής Αγίας Νάπας, το μοναστήρι χτίστηκε με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου γύρω στο 1500 μ.Χ. Μέχρι το 1840 περίπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι κατοικείτο από μοναχές. Για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ο κύριος ναός της Αγίας Νάπας. Το 1978 μετατράπηκε σε Οικουμενικό Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μετά την αποκατάσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου το 2007, η μονή τέθηκε υπό τη διοίκηση της Μητρόπολης και άρχισε η προσπάθεια για μετατροπή της σε μουσείο. Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποια ακριβώς «άστεγη, μοναχική αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγίας Νάπας» αναφέρεται το ψήφισμα της Μονής Κωνσταντίας και Αμμοχώστου;

Το ακόμη σημαντικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου δεν ακολούθησε εξαρχής τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και γιατί δεν εξασφάλισε εκ των προτέρων τις απαιτούμενες από την ισχύουσα νομοθεσία περιβαλλοντικές εγκρίσεις, καθώς και πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες;