Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι, σε περίπτωση που απορριφθεί η ιεραρχική προσφυγή κατά της ειδοποίησης επιβολής, θα σεβαστεί την απόφαση και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, περιλαμβανομένης της άμεσης κατεδάφισης της παράνομης οικοδομής και της πλήρους αποκατάστασης της προστατευόμενης περιοχής.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Βασίλειο ότι σε τέτοια περίπτωση θα εξετάσει το αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για ανταλλαγή τεμαχίου/ων εκκλησιαστικής γης εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο, με άλλο/α τεμάχιο/α στην Αγία Νάπα, στο οποίο να μπορεί να ανεγερθεί η εν λόγω μονή.

Σε μια τέτοια περίπτωση το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Αικατερίνης θα μπορεί να ανεγερθεί σε άλλο σημείο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της Μητρόπολης Κωνσταντίας, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον και τοπίο της περιοχής.

Σημειώνεται ότι, στα πλαίσια των προνοιών της ισχύουσας Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας, για την εφαρμογή της πολιτικής ανταλλαγής κρατικής χαλίτικης γης με ιδιωτικά τεμάχια γης έχουν εντοπιστεί κύριες περιοχές «δότες» εκτός καθορισμένων Περιοχών Ανάπτυξης και κύριες περιοχές «δέκτες» εντός καθορισμένων Περιοχών Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόνοια ενθαρρύνεται η εφαρμογή ενός συστήματος ανταλλαγών πάνω σε οργανωμένη βάση. Το σύστημα αυτό στηρίζεται σε πολεοδομικά κριτήρια και κατευθύνει τις ανταλλαγές από καθορισμένες / επιλεγμένες περιοχές «δότες» σε καθορισμένες / επιλεγμένες περιοχές «δέκτες».

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόνοια, στην περιοχή Αγίας Νάπας καθορίζονται οι ακόλουθες κύριες περιοχές «δότες» και «δέκτες», όπου θα εφαρμόζεται η πολιτική ανταλλαγής γης:

  • Κύριες περιοχές «δότες»: Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, περιοχή βράχων Αγίας Νάπας (εκατέρωθεν του περιφερειακού δρόμου προς Κάβο Γκρέκο), περιοχή Στρογγυλοβούναρος και περιοχή Πολυλειτουργικού Πάρκου.
  • Κύριες περιοχές «δέκτες»: Οικιστική Ζώνη Κα9α* Κόκκινες, Οικιστική Ζώνη Κα9α* Κατάσπηλα, Οικιστική Ζώνη Κα11** Άγιος Επιφάνειος, Τουριστική Ζώνη Τ5(Ε3) στην περιοχή Στρογγυλοβούναρος και τμήμα της Ζώνης ΚΓΥ2 (νότια του Πολυλειτουργικού Πάρκου που συνορεύει με την Κα9α* Κόκκινες).

Στο μεταξύ, χθες η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου δεν απέστειλε την υποβολή Σχεδίου Κατεδάφισης της μονής που είχε ζητηθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας που δόθηκε αναμένεται να συνέλθει η Ad-Hoc Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τις δυνητικές επιπτώσεις από τις εργασίες κατεδάφισης, αλλά και να θέσει σχετικούς όρους για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης και την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μετά την καταχώρηση χθες Ιεραρχικής Προσφυγής διαβεβαίωσε τις αρμόδιες ότι οι εργασίες έχουν σταματήσει σύμφωνα και με τις υποδείξεις τους και δεν θα συνεχιστούν επ’ ουδενί λόγο.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου 3 του άρθρου 47 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμου ακόμα και αν υποβληθεί Ιεραρχική Προσφυγή, το μέρος της ειδοποίησης που αφορά την απαίτηση για τερματισμό οποιωνδήποτε οικοδομικών ή άλλων εργασιών, παραμένει σε ισχύ.