Μια ανάσα πριν από την έναρξη των εργασιών βρίσκεται το μεγαλεπήβολο έργο που αφορά την ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό.

H περίοδος προσφορών από τους ενδιαφερομένους εργοληπτικούς οίκους έχει ολοκληρωθεί και μέσα στις επόμενες ήμερες αναμένεται να κατακύρωση της προσφοράς από την αρμόδιά Επιτροπή του Δήμου Λεμεσού.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», περισσότερες από 10 εργοληπτικές εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον μετά την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων και των παρόδων της, εντούτοις μόνο δύο εξ’αυτών υπέβαλαν προσφορά για το έργο, το οποίο έχει εκτιμώμενη αξία τα 3.4 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφορών του Δήμου Λεμεσού, Ανδρέας Νεοφύτου, ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία απαρτίζεται από τριμελή επιτροπή, βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί.

Όπως είπε, την ερχόμενη Παρασκευή ή ενδεχομένως τη μεθεπόμενη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προσφορών και αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση των εν λόγω προσφορών, τότε θα ακολουθήσει κατακύρωση από την Επιτροπή Προσφορών του Δήμου.

Στη συνέχεια και λόγω του ότι πρόκειται για έργο εκατομμυρίων ευρώ, η πρόταση της Επιτροπής θα τεθεί για ψήφιση ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Το έργο εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησής του και αναμένεται εντός των επόμενων δύο μηνών να υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια. Εν συνεχεία θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Κληθείς να απαντήσει ποιοί θα είναι οι χειρισμοί σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι της προσφοροδότησης, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν εκ νέου προσφορές.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το έργο προηγήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός όπου επελέγη το έργο με τίτλο «Πλατεία Καθημερινών Ηρώων» από την ομάδα μελέτης του Σωκράτη Στρατή-AA&U και Χρήστου Πασαδάκη-ΚΙΣ.

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι εργασίες θα διεκπεραιωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεαστούν όσο το δυνατό λιγότερο οι ένοικοι και ιδιοκτήτες των καφεστιατορίων της πλατείας. Στόχος του Δήμου, είναι η ανάδειξη της σημασίας της πλατείας μέσα από τα ιστορικά και κoινωνικά δεδομένα, τα αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή και έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέχρι και σήμερα στην ανάπτυξή της.

Η πρόταση με τίτλο «Πλατεία Καθημερινών Ηρώων», διαμορφώνει το χώρο της πλατείας με βάση ένα «έξυπνο» δάπεδο, το οποίο θα λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες. Το δάπεδο θα αποτελείται από διάτρητες επιφάνειες, για τη συλλογή του βρόχινου νερού και τη μεταφορά του σε υπόγειες δεξαμενές μέσω γραμμικών καναλιών που διατρέχουν την επιφάνεια της πλατείας.

Η νέα διαμόρφωση του δαπέδου θα επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη την έκταση της πλατείας, χωρίς σκαλιά, ενώ θα ενώνεται με τους περιμετρικούς της δρόμους που θα πεζοδρομούνται για κάποιες ώρες της μέρας. Προτείνονται επισης συγκεκριμένες δομές όπως «Μικρό Ριάλτο», «Θερμοκήπιο Ιδεών για Όλους», «Παιχνιδοθήκη» και «Κρεμαστοί κήποι».