Μάχη με τις πύρινες γλώσσες καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Κράτους και εθελοντικών ομάδων, σε μια προσπάθεια να δαμάσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί πλησίον της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Σίλα.

Το πύρινο μέτωπο αργά το μεσημέρι κατευθύνθηκε βορειοδυτικά προς τον υδατοφράκτη Άλασσας, με τα 4 εναέρια μέσα να επιχειρούν για ώρες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Να σημειωθεί ότι τα ιορδανικά πτητικά μέσα δεν συνέδραμαν καθώς δεν βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η χθεσινή πυρκαγιά ξύπνησε μνήμες της περσινής φωτιάς στην Άλασσα η οποία κατέκαψε τα πάντα στα πέρασμά της. Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές με τις μαρτυρίες που κατέχει ο «Φ», να αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και ολιγωρία στην άφιξη των πυροσβεστικών κατά το αρχικό στάδιο της φωτιάς. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης με τις πύρινες γλώσσες να εξαπλώνονται αστραπιαία και να πηδούν από την μια βουνοπλαγιά στην άλλη.

Ενδεικτική η δήλωση γυναίκας που ήταν μάρτυρας στην περιοχή, η οποία ανέφερε ότι κατά την εκδήλωση της φωτιάς κλήθηκε ένα μόνο μικρό όχημα της πυροσβεστικής ενώ στην συνέχεια η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως είπε η Γεωργία Ιωάννου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθυστέρησε να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει στην αντίθετη πλευρά του δρόμου. «Η φωτιά ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί, ήρθε ένα μικρό όχημα της πυροσβεστικής και την έβλεπε ενώ στη συνέχεια ήρθε πυροσβεστικό όχημα και έκανε κάποιες ρίψεις και έφυγε», ανέφερε, τονίζοντας ότι μόλις έφυγε το πυροσβεστικό, η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις. «Υπήρξε καθυστέρηση δυστυχώς. Εάν έρχονταν στην ώρα τους δεν θα γινόταν τούτο ούλο το κακό», υπέδειξε.

Η χθεσινή φωτιά ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα εδώ και χρόνια ζητούν οι βιομήχανοι της περιοχής του Αγίου Σίλα και την ανάγκη για δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στη βιομηχανική αλλά και δεύτερης εξόδου για τους οδηγούς. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αγίου Σίλα, Παύλος Παραδεισιώτης, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για πρόληψη των πυρκαγιών. «Έχουν γίνει αρκετά, ωστόσο, πρέπει και επιβάλλεται να συνεχίσουν και τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση της περιοχής».

Κληθείς να τοποθετηθεί για την ανάγκη κατασκευής πυροσβεστικού σταθμού, ο κ. Παραδεισιώτης υπέδειξε ότι το θέμα της πυρασφάλειας είναι ευρύ, τονίζοντας ότι η χθεσινή φωτιά, κατέδειξε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα ούτως ώστε να καλυφθεί σε όλο το φάσμα της, η βιομηχανική περιοχή. Επεσήμανε επίσης ότι αναδεικνύεται η ανάγκη για δημιουργία δεύτερης εξόδου για την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στις βιομηχανίες.

Η πυρκαγιά τέθηκε σε ύφεση αργά το απόγευμα της Πέμπτης με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ωστόσο να είναι ορατός και σήμερα λόγω και των ανέμων που προβλέπονται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρατάχθηκαν περιμετρικά και επιχειρούσαν όλο το βράδυ για ασφάλιση της πυρκαγιάς η οποία κατέκαυσε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκταση περίπου 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η φωτιά μαινόταν για ώρες ανεξέλεγκτη ενώ απειλήθηκαν εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Σίλα με τις πύρινες γλώσσες να αγγίζουν τις περιφράξεις τους. Η βιομηχανική περιοχή εκκενώθηκε με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τα εργοστάσιο,  ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε υποστατικά και κάποιες γεωργικές καλλιέργειες. Για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 24 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής , του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης, των Βρετανικών Βάσεων και ιδιωτών. Παράλληλα, για βοήθεια στην κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς καθώς και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βοήθησαν ομάδες από τα οργανωμένα εθελοντικά σύνολα. Επίσης, προωθητές γαιών και εκσκαφείς για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.