Τρία χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται αφότου παραιτήθηκε ο πρώην Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιαννάκης Γιαννάκη, υπό το βάρος αποκαλύψεων του «Φ» σχετικά με πλαστογραφία του πτυχίου και του απολυτηρίου του.

Σχετικές καταγγελίες είχε υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας. Ο κ. Γιαννάκη, φερόταν να είχε χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένα έντυπα, με σκοπό να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, από τον οποίον μεταπήδησε στο Προεδρικό, ως σύμβουλος του τότε Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Γιαννάκη συνέταξε την παραίτησή του ύστερα από τηλεφώνημα του «Φ», με το οποίο θέσαμε ενώπιον του τις καταγγελίες τις οποίες είχε διαβιβάσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον Αρχηγό Αστυνομίας. Έκτοτε, ο κ. Γιαννάκη τέθηκε σε διαθεσιμότητα και το κράτος καταβάλλει στον κ. Γιαννάκη το 50% των απολαβών του.

Με τις μειωμένες απολαβές του κ. Γιαννάκη, τους τελευταίους 36 μήνες εκτιμάται ότι έλαβε περίπου €43.000 και θα εξακολουθήσει να πληρώνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η εις βάρος του δικαστική διαδικασία. Σε περίπτωση που αθωωθεί, θα του καταβληθεί το σύνολο των απολαβών του.

Σημειώνεται, ότι ύστερα από την παραίτησή του από Επίτροπος Εθελοντισμού δεν δικαιούτο ποσοστό επί του μισθού του Επιτρόπου που ήταν €4.756 μεικτά το μήνα, αλλά πληρωνόταν μέρος του μισθού που δικαιούτο ως υπάλληλος του Οργανισμού Νεολαίας. Ο κ. Γιαννάκη εκτελούσε από το 2013 καθήκοντα Επιτρόπου Εθελοντισμού και από το 2014 ήγειρε θέμα αύξησης των απολαβών του. Τελικά, διορίστηκε Επίτροπος Εθελοντισμού το 2018, αν και από το 2017 (πέραν του μισθού του) λάμβανε και επίδομα €2.000 μηνιαίως.

Από το 2013 ο κ. Γιαννάκη εκτελούσε τα καθήκοντα του Επιτρόπου ευρισκόμενος σε άδεια άνευ απολαβών από τον Οργανισμό Νεολαίας και όταν διορίστηκε Επίτροπος προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος είχε υποδείξει, ότι «η διαδικασία διορισμού του λειτουργού του Οργανισμού Νεολαίας Γ. Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού (με τη χορήγηση άδειας άνευ απολαβών) δεν ήταν σύννομη».

Σημειώνεται, ότι η θέση του κ. Γιαννάκη δεν έχει κενωθεί, οπόταν «εξακολουθεί να την κρατά», παρ’ όλον ότι ο Οργανισμός Νεολαίας θεωρεί πως υπάρχουν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Με βάση όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, αρχικά γινόταν λόγος για 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, αυτές της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και της εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, ενώ αντιμετώπιζε αδίκημα που αφορούσε τα χρήματα που λάμβανε από τον Οργανισμό Νεολαίας, τα οποία υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία, αφού εξέτασε τον φάκελο της υπόθεσης, απεφάνθη όπως ο κ. Γιαννάκη οδηγηθεί στο εδώλιο αντιμέτωπος με οκτώ κατηγορίες, εκ των οποίων οι τέσσερις για πλαστογραφία και οι άλλες τέσσερις για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Αυτές αφορούσαν πλαστό πτυχίο, πλαστό απολυτήριο Λυκείου καθώς και συστατική επιστολή.

Οι υπόλοιπες 10 (περιλαμβανομένης και αυτής που σχετιζόταν με τα χρήματα που εισέπραξε από τον Οργανισμό Νεολαίας, στον οποίο εργαζόταν) αφαιρέθηκαν, επειδή κρίθηκε πως αφορούσαν δεδουλευμένα του κατηγορούμενου.

Η υπόθεση, ορίστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και όχι στο Κακουργιοδικείο, οπόταν η ανώτατη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί, εφόσον καταδικαστεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι διά της επιστολής του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο Γενικός Ελεγκτής ζητούσε να εξεταστεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο του Λυκείου αλλά και πτυχίο (το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ουδέποτε απέκτησε) και τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να προσληφθεί παράτυπα στον Οργανισμό Νεολαίας (ΟΝΕΚ).

Στον ΟΝΕΚ προσελήφθη αρχικά το 1996 και μονιμοποιήθηκε το 2007 ενώ την 1/1/2008 διορίστηκε στη θέση του Λειτουργού Νεολαίας. Λίγες μέρες προηγουμένως, το Σχέδιο Υπηρεσίας του Λειτουργού Νεολαίας είχε τροποποιηθεί, με την προσθήκη, στα απαιτούμενα προσόντα, του πτυχίου της Πολιτικής Μηχανικής, το οποίο φερόταν να κατείχε ο κ. Γιαννάκη και με το οποίο πληρούσε τα προσόντα.

Άλλα ντ’ άλλων οι βαθμοί του απολυτηρίου

Στις 20/5/2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διόρισε ως Επίτροπο Εθελοντισμού.

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, πως κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας σύμφωνα με την οποία ο κ. Γιαννάκη δεν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, διενεργήθηκε έλεγχος στον προσωπικό του φάκελο στον ΟΝΕΚ, από τον οποίο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

• Το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μετάφραση στην αγγλική) είναι εμφανώς παραποιημένο, αφού οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσοτέρων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως.

Για παράδειγμα, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται «Thirteen» και αριθμητικά ο αριθμός από 13 έχει αλλοιωθεί και έχει γίνει 19.

Επίσης, ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 2/12) είναι, επίσης, τροποποιημένος με το χέρι (τόσο αριθμητικά όσο και ολογράφως) και δεν συνάδει με τον πραγματικό γενικό βαθμό, όπως προκύπτει αν υπολογιστεί ο μέσος όρος με βάση τους βαθμούς των μαθημάτων όπως αναγράφονται ολογράφως (13 9/12). (Γενικά αλλοιωμένοι προς τα πάνω είναι σχεδόν όλοι οι βαθμοί).

Κακής ποιότητας αντίγραφο πτυχίου

Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονταν και τα ακόλουθα:

-Το πολύ κακής ποιότητας και περίεργης εμφάνισης αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου (που είναι όμοια εκτός στο θέμα των σφραγίδων) δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του, αφού δεν συνάδει με τις αναμενόμενες πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα τέτοιο έγγραφο (π.χ. δεν αναφέρει τον βαθμό που δόθηκε), ούτε με τη μορφή του, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά και αμφιβολίες.

-Οι πληροφορίες που αναφέρονται στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ και βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη, σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο δεν συνάδουν μεταξύ τους, αφού σύμφωνα με την πρώτη αίτηση η φοίτησή του διάρκεσε από το 1985 μέχρι το 1992, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη αίτηση, από τον 8/1984 μέχρι τον 5/1989. Σύμφωνα με το καταχωρισμένο βιογραφικό σημείωμά του, η φοίτηση διάρκεσε από το 1986 μέχρι το 1992.

«Τότε, όταν επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιαννάκη και θέσαμε ενώπιον τους τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιονδήποτε σχολιασμό. “Αφήστε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και θα δούμε”, συμπλήρωσε».