Την πύλη των 51ων Daytime Emmy Awards ετοιμάζεται να περάσει ο Μαρτίνος Αριστείδου, ο πρώτος Κύπριος editor που βρίσκεται υποψήφιος στα διεθνούς φήμης αμερικανικά τηλεοπτικά βραβεία. Με καταγωγή από τη Λεμεσό, ο Μαρτίνος, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες, διεκδικεί μαζί με την ομάδα του βραβείο Emmy στην κατηγορία «Single Camera Editing» για την δουλειά τους στο «Searching for Soul Food», μια σειρά – ντοκιμαντέρ γυρισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, που εξερευνά το φαγητό, τις ιστορίες και τους ανθρώπους και το πώς σχετίζονται με την παραδοσιακή κουζίνα των Αφροαμερικανών, γνωστή ως «Soul Food». Ο Κύπριος editor μιλά στον «Φ» για την συμβολή του στο ντοκιμαντέρ και την πορεία του προς τα Daytime Emmy Awards και εκφράζει την ελπίδα η υποψηφιότητά του να αναδείξει την κυπριακή δημιουργικότητα στον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο και να «δώσει ερεθίσματα στους νέους να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο και να ακούσουν τη δική τους φωνή, να δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να φτάσουν κάπου που τώρα δεν μπορούν να προβλέψουν ή να φανταστούν».

Από την Οκλαχόμα, το Μισισίπι και τη Τζαμάικα, μέχρι τη Νότιο Αφρική, το Περού και την Ιταλία, το «Searching for Soul Food» ακολουθεί την σεφ Alisa Reynolds σε ένα παγκόσμιο πολιτισμικό και γαστρονομικό ταξίδι με επίκεντρο την Soul κουζίνα. Ο Μαρτίνος βλέπει το ντοκιμαντέρ ως ένα «όχημα» που βγάζει προς τα έξω μια πιο μεγάλη ιστορία, που είναι ακόμη πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα. «Δεν αφορά αποκλειστικά το φαγητό αλλά τη γενική ιδέα πίσω από αυτό. Έχει να κάνει με τη φιλοξενία και τον τρόπο με τον οποίο το ταξίδι σου εξάπτει τη φαντασία και το φαγητό σε φέρνει κοντά στον συνάνθρωπό σου, έστω και αν προέρχεται από διαφορετική κουλτούρα. Θεωρώ πως αυτό συνδέεται έμμεσα και με την Κύπρο, δηλαδή το αίσθημα φιλοξενίας και γενναιοδωρίας που μας διακατέχει αλλά και της περηφάνιας που νιώθουμε για την κουζίνα μας». Σημειώνει ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να στείλει το ντοκιμαντέρ και ότι αυτός είναι και ο λόγος που είχε μεγάλη απήχηση σε διάφορα στρώματα του πληθυσμού. «Όλα αυτά μου έδωσαν το κίνητρο να μάθω κάτι καινούργιο και μέσα από αυτό βγάζω την καλύτερη μου δουλειά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ανέμενα ότι το Hulu, η πλατφόρμα streaming της σειράς, θα έστελνε το ντοκιμαντέρ στα Emmy και θα κατέληγα να είμαι υποψήφιος. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα».

Από την θάλασσα.. στο κόκκινο χαλί

Όντας ο πρώτος Κύπριος editor που διεκδικεί Emmy, η υποψηφιότητά του Μαρτίνου αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια προσωπική επιτυχία. Στόχος του, τονίζει, είναι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε Κύπριο ούτως ώστε να πιστέψει στον εαυτό του και να αρπάξει ευκαιρίες, καθώς μέσα από αυτό μπορούν να προκύψουν ιστορίες απροσδόκητες, όπως συνέβη και στην δική του περίπτωση. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στην Αμερική για να σπουδάσει θαλάσσια βιολογία, όμως, διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν η πραγματική του κλίση. Στην πορεία ανακάλυψε ότι ήταν πολύ καλύτερος στις δημιουργικές τέχνες και συγκεκριμένα στον χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας. «Ακολούθησα το ταλέντο και το ενδιαφέρον μου αλλάζοντας κλάδο σπουδών, από θαλάσσια βιολογία σε παραγωγή κινηματογράφου και τηλεόρασης, και ακολούθως έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Southern California, School of Cinema-Television». Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το χώρο της τηλεόρασης ήταν σε ένα τοπικό κανάλι. «Όλες οι δουλειές στην Αμερική, στον χώρο της τηλεόρασης, γίνονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. Γι’ αυτό προσπαθούσα να φτάσω λίγο πιο ψηλά με το κάθε συμβόλαιο που υπέγραφα. Ωστόσο, η πορεία προς την ανέλιξη δεν είναι ποτέ σε ευθεία γραμμή και ούτε 100% προβλέψιμη».

Η σημασία των ικανοτήτων του editor

Η κατηγορία «Single Camera Editing» αφορά τη διαμόρφωση μιας ιστορίας μέσω της εικόνας και του ήχου. Όπως εξηγεί ο Μαρτίνος, «ένας καλός editor μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ταινίας ή σειράς ντοκιμαντέρ που απλά παρουσιάζει πληροφορίες και μιας σειράς που εντυπωσιάζει και εμπνέει με την ισχυρή της αφήγηση. Στα ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει σενάριο, οπότε η ροή της ιστορίας στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στις ικανότητες του editor. Για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του τηλεθεατή, οι editor συνθέτουν και συνδυάζουν τις «πρώτες ύλες» του υλικού, όπως την επιλογή και κατασκευή σκήνων, προσθήκη και επεξεργασία ήχου και μουσικής για να προβληθεί μια ιστορία με αυθεντικότητα και βάθος».

Η δουλεία του editor, προσθέτει, απαιτεί τόσο τεχνικές δεξιότητες όσο και κατανόηση της αφήγησης και θεμάτων που αναπτύσσονται σε κάθε συγκεκριμένη ιστορία. Επιπλέον, οι editor συνεργάζονται στενά με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της κάθε παραγωγής και να διατηρήσουν τους στόχους της. «Η συνεργασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ενιαίας και συναρπαστικής δουλειάς που θα ενθαρρύνει το κοινό να σκεφτεί, να αντιληφθεί, να δράσει αλλά και να απολαύσει την ώρα που του παίρνει για να παρακολουθήσει κάτι».

Απέναντι στην Oprah και Jada Smith

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Searching for Soul Food» διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Single Camera Editing» μαζί με πρότζεκτ των Oprah Winfrey και Jada Pinkett Smith, σύζυγο του Will Smith. Πρόκειται για το «Oprah & The Color Purple» (MAX Original) και «Αfrican Queens: Njinga» (Netflix), αντίστοιχα. Υποψήφιο είναι επίσης το «Live to 100: Secrets of the Blue Zones» (Netflix) και το «Drive with Swizz Beatz» (HULU). Σημειώνεται ότι το ντοκιμαντέρ, εκτός από την κατηγορία «Single Camera Editing», βρίσκεται υποψήφιο και στις κατηγορίες «Main Title and Graphic Design» και «Directing Team for a Single Camera – Daytime Non-Fiction Program».

Η απονομή των Daytime Emmy Awards θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στο Λος Άντζελες. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Hulu.