Η παροχή εξουσίας στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να εκδίδει διάταγμα για καθορισμό της διαδικασίας ανάκλησης, τη χρονική περίοδο λήψης διορθωτικών μέτρων, καθώς και την αναστολή πιστοποιητικού καταλληλόλητας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα διορθωτικά μέτρα, που αφορά ελαττωματικό ή ακατάλληλο εξάρτημα και παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια δίνεται στο νέο κείμενο που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ουσιαστικά με την έγκριση της πρότασης νόμου που ρυθμίζει τις ανακλήσεις οχημάτων, η Επιτροπή Μεταφορών μεταβιβάζει το πρόβλημα των χιλιάδων πολιτών που έμειναν ξεκρέμαστοι λόγω της αδυναμίας αντικατάστασης των αερόσακων Takata που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειας τους, στην Κυβέρνηση. Πλέον, με την έναρξη του νόμου που καθορίστηκε η 31η Ιανουαρίου 2025, πρέπει ο υπουργός Μεταφορών να βρει λύση για όσους οδηγώντας τα ακατάλληλα οχήματα τους, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμα και θάνατο των ιδίων, αλλά και των επιβατών.
Με βάση την πρόταση νόμου ο Υπουργός εκδίδει για πρώτη φορά διάταγμα στις 3 Φεβρουαρίου 2025. Ο υπουργός Μεταφορών θα πρέπει να λάβει την απόφαση ακινητοποίησης των οχημάτων, ενώ παράλληλα πρέπει να εξεύρει τρόπους για διευκόλυνση των επηρεαζόμενων στις μετακινήσεις τους και κυρίως όσους δεν διαθέτουν επιπλέον όχημα για κάλυψη των αναγκών τους. Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Βαφεάδης στον «Φ» βάζει πάνω από όλα την ασφάλεια του πολίτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «καλύτερα να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, παρά να θρηνήσουμε και άλλες ζωές».
Στην Κύπρο για πολλές κατηγορίες οχημάτων, κυρίως των μεταχειρισμένων, δεν υπήρξε ανάκληση τα προηγούμενα χρόνια για αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων και επομένως δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια ιδιοκτητών και επιβατών. Αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εκραγεί ο αερόσακος κατά την ενεργοποίησή του και να εκτιναχθούν αιχμηρά μεταλλικά θραύσματα που μπορεί να προκαλέσουν από σοβαρό τραυματισμό μέχρι και θάνατο.
Σημειώνεται ότι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο συστήνουν στους ιδιοκτήτες των παλαιών μοντέλων οχημάτων να μην τα οδηγούν και να επικοινωνήσουν με τον αντιπρόσωπό τους για αντικατάσταση.
Το απόλυτο μπάχαλο που προκάλεσε το χάος των τελευταίων εβδομάδων με το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων, συνεχίστηκε και χθες στη Βουλή, λίγο προτού το θέμα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Αποτέλεσμα μία ώρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας, συνήλθε εκτάκτως η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών με τα μέλη της επιτροπής να συζητούν έντονα κατά πόσο θα γίνουν συγκεκριμένες τροπολογίες έτσι ώστε να μην καθηλωθούν δεκάδες χιλιάδες οχήματα με τη ψήφιση της πρότασης νόμου.
Τελικά, παρόλο που διαφάνηκε ότι υπήρχε κοινή συναντίληψη εντούτοις αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με εισήγηση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν 35 βουλευτές και εναντίον 7. Αποφασίστηκε ουσιαστικά να συνέλθει εκτάκτως η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών την ερχόμενη Δευτέρα, προτού αρχίσει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και ακολούθως να τεθεί εκ νέου η πρόταση νόμου σε ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια.
Προηγήθηκε πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής ήταν σε εξέλιξη και το εν λόγω θέμα ήταν στη σειρά για ψήφιση, στην παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας και του διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έγιναν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που να διέπουν το πλαίσιο των ανακλήσεων αυτοκινήτων υπό το φάσμα του κινδύνου ακινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους. Η ανησυχία έχει να κάνει με τα προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζουν κυρίως τα παλαιότερα αυτοκίνητα τα οποία φέρουν ελαττωματικούς αερόσακους. Σημειώνεται ότι τέθηκαν προφορικές τροπολογίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έγιναν αποδεκτές στο τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε.
Αναβολή του επίμαχου θέματος μέχρι τη Δευτέρα εισηγήθηκε ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Νίκος Σύκας. Μιλώντας ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε όπως το θέμα συζητηθεί με τη νέα χρονιά.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι όλη η κοινή γνώμη αναμένει αποφάσεις για το εν λόγω θέμα και ζήτησε να τεθεί σε ψήφιση χθες. Το ΑΚΕΛ δια μέσω του Γιώργου Λουκαΐδη ζήτησε αναβολή, όπως και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Διαφώνησε με την αναβολή ο εκ των εισηγητών του θέματος Σταύρος Παπαδούρης, σημειώνοντας ότι το τελικό κείμενο βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι ευθύνη της ασφάλειας του πολίτη έχει η Κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι παρούσα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν η μαυροφορούσα μάνα του Κυριάκου Όξινου που έχασε τη ζωή του εξαιτίας ελαττωματικής λειτουργίας αερόσακου Takata.
Πώς θα καθορίζεται η διαδικασία ανακλήσεων;
Επισημαίνεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Μεταφορών, διαπιστώθηκε ότι η αρχική πρόταση νόμου ως είχε σε περίπτωση που εγκρινόταν θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οχήματα να ακινητοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου 2025, ημέρα έναρξης του νόμου. Συγκεκριμένα, στην πρόταση νόμου περιλαμβάνεται πρόνοια την οποία ανέπτυξε ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιώργος Λουκά, σύμφωνα με την οποία αμέσως μετά που θα τεθεί σε εφαρμογή, την 31η Ιανουαρίου 2025, το ΤΟΜ οφείλει να αναστείλει αυτόματα το πιστοποιητικό καταλληλόλητας και χιλιάδες οχήματα θα ακινητοποιηθούν, από τη στιγμή που οι αερόσακοι παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, ακόμα και πρόκλησης θανάτου.
Με σχετική πρόνοια που περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου «σε περίπτωση κατά την οποία η ανάκληση σύμφωνα με τον διανομέα ή τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό καταλληλόλητας ή αναστέλλεται η ισχύς αυτού, έως ότου ο ιδιοκτήτης του οχήματος προβεί σε αντικατάσταση του ελαττωματικού ή ακατάλληλου εξαρτήματος».
Επομένως, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών συζητήθηκε η πιθανή παράταση της χρονικής περιόδου των τριών μηνών η οποία παρέχεται για σκοπούς συμμόρφωσης σε περίπτωση εντοπισμού ανάκλησης στους 12 μήνες, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους επηρεαζόμενους για σκοπούς συμμόρφωσης. Τελικά, αποφασίστηκε να διαγραφεί η πρόνοια εντός τριών μηνών εντελώς, και η διαδικασία να καθοριστεί στο διάταγμα που θα εκδίδεται από τον Υπουργό Μεταφορών.
Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστούν οι πιο πάνω πρόνοιες από τη Νομική Υπηρεσία του κράτους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αποχώρησαν και οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια, η οποία άρχισε τη συνεδρίαση της με μιάμιση ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου θέματος, που αφορούσε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν για να συζητήσουν στην παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και του διευθυντή του ΤΟΜ, την πιθανότητα να εξευρεθεί λύση για το ζήτημα που προκύπτει για το χρονικό διάστημα επιδιόρθωσης της ανάκλησης που αφορά σοβαρό κίνδυνο.