Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, με τις νέες συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο. Μαρτυρική κλήση έλαβαν επτά πρόσωπα που διετέλεσαν γενικοί διευθυντές στο Υπουργείο Μεταφορών, καθώς και οι προϊστάμενοι του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή. Η Επιτροπή επιχειρεί να ρίξει φως στις σοβαρές καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην Κύπρο στην εφαρμογή ανακλήσεων οχημάτων, με στόχο τη διαλεύκανση πιθανών ευθυνών τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο επίκεντρο των καταθέσεων βρίσκεται η διαχείριση των ανακλήσεων από το 2004 και έπειτα, όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έγινε δεσμευτική η συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για την ασφάλεια οχημάτων. Η Επιτροπή, η οποία διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, αποτελείται από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχάλακη Χριστοδούλου, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλη Βόρκα και τον λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Θεόδωρο Χατζημιχαήλ.

Σήμερα κλήθηκαν τέσσερα πρόσωπα και αύριο άλλα έξι. Ενώπιον της Επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν η Μαρίνα Ιωάννου – Χασάπη η οποία έχει αναλάβει γενική διευθύντρια την 1/11/2024, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Ο Σταύρος Μιχαήλ πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ που διετέλεσε γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Μεταφορών την περίοδο 01/12/2018 – 23/6/2022. Κατέθεσσε επίσης ο Αντώνης Κουτσούλλης ο οποίος διετέλεσε διευθυντής από 1/7/2023 – 31/10/2024. Σημειώνεται ότι τη συνεδρία παρακολούθησαν η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, Μαρία Λούη και ο πατέρας της Στυλιανής Γιάννος Γιωργαλλής.

Στην κατάθεσή της, η Μαρίνα Ιωάννου – Χασάπη βεβαίωσε ότι γίνονταν αλλεπάλληλες συναντήσεις για το θέμα των κινδύνων και τη διασφάλιση δημόσιας ασφάλειας, με την ανάληψη των καθηκόντων της. Έκανε μάλιστα αναφορά για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στο ΤΟΜ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Μέσα σε αυτό το διάστημα και μετά την 1 Νοεμβρίου, ξεκαθάρισε, πληρώθηκαν κενές θέσεις 5 λειτουργών, 7 ελεγκτών και 4 τεχνικών. Ο Κανονισμός 858/2018, συμπλήρωσε, έχει κενά και δεν λαμβάνει ρυθμίσεις ανακλήσεων για τα γκρίζα οχήματα. Διευκρίνισε ότι δεν έχει σαφείς διατάξεις ώστε να γνωρίζουν αυτοί που τα εισάγουν ότι υπάρχει ανάκληση στα οχήματά τους. Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της Επιτροπής κατά πόσο διαπίστωσε σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πρόβλημα με ανακλήσεις οχημάτων, απάντησε «δεν γνωρίζω», με τον κ. Χριστοδούλου να διευκρινίζει ότι δεν έχει βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο το τι προηγήθηκε.

Ο Αντώνης Κουτσούλλης ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα υποστελέχωσης τα τμήματα του Υπουργείου Μεταφορών. Πληρώθηκαν, είπε, θέσεις στο ΤΟΜ και στο Τμήμα Δημοσίων Έργων. «Με την ανάληψη των καθηκόντων διαπίστωσα ότι ο Υπουργός είχε ενδιαφέρον για θέματα ανακλήσεων και γίνονταν συνεχώς συναντήσεις με τους διανομείς και εισαγωγείς οχημάτων. Οι δύο σύνδεσμοι είχαν έντονες και αντίθετες θέσεις». Σε σχέση με τους αερόσακους Takata και τα δυστυχήματα, ο κ. Κουτσούλλης τόνισε «δεν τέθηκε ποτέ ενώπιον μου οποιαδήποτε έκθεση». Εξέφρασε τη θέση ότι την ενημέρωση οφείλει να κάνει η Αρχή που διεξάγει το τελικό πόρισμα. Εξάλλου, ο κ. Κουτσούλλης τόνισε ότι θέση του ΤΟΜ ήταν ότι την ευθύνη για το ρίσκο και τον κίνδυνο ενός οχήματος την έχει ο κατασκευαστής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο παρακολουθούσε το θέμα των ανακλήσεων, ωστόσο σημείωσε ότι ήταν «σύνθετο, πολύπλοκο και εξειδικευμένο θέμα». Είχατε διαπιστώσει, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ότι η αντίληψη που ΤΟΜ εξαντλείται στο να δίνει στοιχεία των ιδιοκτητών προς ανάκληση των αυτοκινήτων, με τον Κουτσούλλη να συμφωνεί. Ο κ. Βορκάς απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούλλη διερωτήθηκε ποια είναι η ευθύνη του κράτους. «Ποιος έχει την ευθύνη ο κατασκευαστής; Δεν είναι υπεύθυνο το κράτος; Τα κοντέινερ καταστράφηκαν και πέθαναν 13 άνθρωποι. Οι αερόσακοι εκράγηκαν και πέθαναν δύο παιδιά και ένα άλλο παραμορφώθηκε. Που είναι η ευθύνη του κράτους;»

Ο Σταύρος Μιχαήλ, ερωτηθείς αν ήρθε ποτέ εις γνώση του ότι γινόταν μια παγκόσμια εκστρατεία για τους επικίνδυνους αερόσακους Takata, απάντησε ότι το TOM δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το 2017. Κληθείς να απαντήσει αν περιήλθε στην αντίληψή του το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε το 2017 με τον τραυματισμό του Αλέξανδρο Λούγκου, λόγω των αερόσακων, απάντησε αρνητικά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν ήξερε για τους Takata μέχρι και το 2023, μετά που αποχώρησε από τη θέση του.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής κλήθηκαν τρεις πρώην γενικοί διευθυντές: ο Αλέκος Μιχαηλίδης που διετέλεσε από 01/04/2012 – 30/11/2018, ενώ την περίοδο 22/06/2011 – 30/03/2012 ήταν αναπληρωτής. Επίσης, θα καταθέσει ο Μάκης Κωνσταντινίδης που υπήρξε γενικός διευθυντής από την 01/12/2004 – 21/06/2011, ενώ σήμερα είναι διορισμένος στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Επίσης, κλήθηκε ο Ευστάθιος Χαμπουλλάς που υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής την περίοδο 23/4/2004 – 30/11/2004. Θα καταθέσει επίσης ο Γιάννης Νικολαΐδης, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας από την 1η Ιουλίου 2023 και ο οποίος το προηγούμενο διάστημα από τις 24/6/2022 – 30/6/2023 ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Μεταφορών.

Εκτός από τους πρώην διευθυντές κλήθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών Παύλος Γιαβρής και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης.