Με στόχο τη διασφάλιση της ύδρευσης, τη φετινή και την επόμενη χρονιά στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στην άρδευση και από την 1η Ιουνίου θα παραχωρείται νερό με στόχο την κάλυψη του 25% των αναγκών για την άρδευση μόνιμων φυτειών μέχρι το τέλος του 2018.

Την ίδια ώρα, πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που οδηγείται σήμερα για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση του αρμόδιου υπουργού ώστε να προχωρήσει στην Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση των Υδάτων. 

Παράλληλα, αύριο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με την κοινοπραξία διαχείρισης της μονάδας αφαλάτωσης Επισκοπής, με στόχο να επιτευχθεί η αύξηση της δυναμικότητας παραγόμενου νερού κατά 20.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση για εξοικονόμηση νερού για άρδευση και ύδρευση

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτό να υπάρξει κατάληξη, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τροποποιήσει την αρχική πρόταση παρέχοντας στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τον ανάδοχο της μονάδας αφαλάτωσης Βασιλικού. 

Θεωρείται πάντως επιτακτική ανάγκη όσο το δυνατό γρηγορότερα να παραχθεί η επιπλέον ποσότητα αφαλατωμένου νερού έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να διψάσει η Λεμεσός. Όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία διάνοιξης νέων γεωτρήσεων. 

Οι υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των αστικών και τουριστικών κέντρων Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ υπάρχει κενό με την επαρχία Πάφου που δεν διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης. Εκτιμάται ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υποβληθούν προσφορές για την αφαλάτωση της Πάφου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να ενοποιηθούν με αγωγό τα φράγματα της επαρχίας. Το πρόβλημα κάλυψης των υδρευτικών αναγκών της Πάφου σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη για τη νέα χρονιά αναμένεται να απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στο εγγύς μέλλον. 

Για να βοηθηθούν οι αγρότες από τη λειψυδρία για τη φετινή χρονιά για τις μόνιμες φυτείες θα παραχωρηθεί το 25% των αναγκών και στις μπανανοφυτείες το 36% των αναγκών. 

Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής προανήγγειλε ότι θα γίνει προσπάθεια στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Κομισιόν να αξιοποιηθούν μέτρα στήριξης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το ταμείο αλληλεγγύης, για να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις.