Η συλλογή νομισμάτων δεν αποτελεί μόνο ένα συναρπαστικό χόμπι… αλλά και ένα εναλλακτικό τρόπο επένδυσης, εφόσον κάθε νόμισμα που προσθέτει στη συλλογή του ένας συλλέκτης, μπορεί να αποκτήσει αξία κατά τη διάρκεια των ετών. Για τους περισσότερους συλλέκτες, εντούτοις, η συγκεκριμένη ενασχόληση δεν αποσκοπεί στην εξασφάλιση οικονομικού κέρδους, αλλά αποτελεί γι’ αυτούς ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο. Μέσω της συνεχούς  αναζήτησης και μελέτης παλαιότερων νομισμάτων, οι συλλέκτες καταφέρνουν να διεισδύσουν στα γεγονότα που συνδέονται με τα νομίσματα, να γνωρίσουν την ιστορία τους και να διευρύνουν παράλληλα τις γνώσεις τους, γύρω από τη λογοτεχνία, τις καλές τέχνες, αλλά και την πολιτική.

Ένας συλλέκτης, εάν το επιθυμεί, μπορεί να ασχοληθεί και με επενδυτικούς σκοπούς, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα ενασχόλησης και την απόκτηση κατάλληλης πείρας. Όπως μας εξήγησε ο μανιώδης συλλέκτης κυπριακών νομισμάτων, Κυριάκος Νικολαΐδης, μιλώντας στο philenews, η αξία ενός νομίσματος καθορίζεται από τη σπανιότητα του, από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κυρίως από τη ζήτηση.  

 
Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι ανάμεσα στα σπανιότερα νομίσματα που υπάρχουν παγκοσμίως είναι και τα κυπριακά, καθώς λόγω του μειωμένου πληθυσμού της Κύπρου είχαν κυκλοφορήσει σε μικρές ποσότητες.  Μέσω της πολύτιμης πληροφόρησής του, καταφέραμε να καταγράψουμε τα πιο σπάνια κυπριακά νομίσματα, ενώ μας αποκάλυψε επίσης ποιο νόμισμα αποτελεί το όνειρο κάθε συλλέκτη να αποκτήσει.
 

Επεσήμανε ότι τα πιο σπάνια κυπριακά νομίσματα είχαν κοπεί επί Αγγλοκρατίας και συγκεκριμένα από το 1878-1957 και είναι τα εξής:
 
Α) 1/4 Piastre: (Άλλη ονομασία «μία δεκάρα»)
 Μέταλλο: Χαλκός
Σπάνιες ημερομηνίες σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (UNC): 1884, 1885, 1895, 1898, 1900, 1908.
 
Β) 1/2 Piastre: (Άλλη ονομασία «μισό γρόσι ή εικοσάρα»)
Μέταλλο: Χαλκός.
Σπάνιες ημερομηνίες σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (UNC): 1884, 1886, 1889, 1891, 1896, 1900, 1908, 1922, 1927.
 
Γ) 1 Piastre: (Άλλη ονομασία «ένα γρόσι»)
 Μέταλλο: Χαλκός
 Σπάνιες ημερομηνίες σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (UNC) 1881 Η Thick “1”, 1884, 1886, 1889, 1891, 1895, 1896, 1900, 1908, 1922, 1931.

  • Το πιο σπάνιο χάλκινο νόμισμα της Αγγλοκρατίας σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ειναι το 1 Piastre 1891. Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαίδης: «Mπορεί ένας συλλέκτης να το προσθέσει στη συλλογή του σε χρησιμοποιημένη κατάσταση», αλλά όπως επισημαίνει, «τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει πέσει στην αντίληψη του κανένα διαθέσιμο σε οίκους δημοπρασιών ή σε καταστήματα πώλησης νομισμάτων.  Προσθέτει ότι «κόπηκε από τη βασίλισσα Βικτώρια, η όποια κυκλοφόρησε νομίσματα στην Κύπρο από το 1879-1901 και η αξία του σε περίπτωση που παρουσιαστεί για πώληση σε δημοπρασία ενδεχομένως να ξεπεράσει τις €7.000».  

Δ) 9 Piastres: (Άλλη ονομασία «ένα σελίνι»)
Μέταλλο: Ασήμι
Σπάνια ημερομηνία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (UNC) 1907

 Ε) 18 Piastres: (Άλλη ονομασία «διπλοσέλινο»)
Μέταλλο: Ασήμι
Σπάνια ημερομηνία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (UNC) 1907

  • Το πιο σπάνιο ασημένιο νόμισμα, σε ακυκλοφόρητη κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδηείναι το 18 Piastres 1907. Σε ακυκλοφόρητη κατάσταση ενδεχομένως να αξίζει πέραν των €10.000. Το νόμισμα αυτό κόπηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο τον έβδομο και είναι το μοναδικό ασημένιο 18 Piasters,  το οποίο κόπηκε κατα τη βασιλεία του από το 1902-1910.

Ο συλλέκτης ανέφερε ότι «υπάρχουν και πιο σπάνια νομίσματα της Αγγλοκρατίας, τα οποία είναι όλα τα νομίσματα Proof,  που είχαν κοπεί  σε πολύ μικρές ποσότητες (5-25) και δεν ήταν διαθέσιμα για συλλέκτες», καθώς όπως εξήγησε  «το Νομισματοκοπείο της Αγγλίας (Royal Mint) τα έστελνε σε μουσεία, σε αλλά νομισματοκοπεία, στη βασιλική οικογένεια και σε πλούσιους συλλέκτες εκείνης της εποχής».

«Ορισμένα από αυτά πουλήθηκαν κατά καιρούς σε δημοπρασίες σε πολύ ψηλές τιμές. Συγκεκριμένα στις 5/1/2014 πουλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Heritage ένα Proof γρόσι του 1931 για $16.450. Το συγκεκριμένο νόμισμα ήταν πιστοποιημένο από την εταιρεία NGC PR65RB, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση».

 

Επεσήμανε ακόμη ότι «ένα άλλο σπάνιο proof νόμισμα της Κύπρου, το οποίο συμφώνα με πληροφορίες υπάρχει σε 3 μόνο ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο είναι το 1 Piastre 1881 “Thick 1”,  το οποίο είναι το μοναδικό νόμισμα του 1881 που στην οπίσθια όψη έχει “πλατύ άσσο”. Το νόμισμα αυτό θεωρείται από πολλούς ως η κορωνίδα μιας σοβαρής συλλογής κυπριακών νομισμάτων και είναι το όνειρο του κάθε συλλέκτη να το αποκτήσει. Η αξία του είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να καθοριστεί με ασφάλεια».

 Υπογράμμισε επίσης ότι όλα τα νομίσματα που κόπηκαν την περίοδο 1879-1957 μπορούν να βρεθούν σε χρησιμοποιημένη κατάσταση “Good”, “Very Good”, “Fine”, “Very Fine”, μερικά σε κατάσταση “Extremely Fine” και “Uncirculated” αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν όλα σε ακυκλοφόρητη κατάσταση.

Ο κ. Νικολαΐδης διευκρινίζει καταληκτικά  ότι η κατάταξη των νομισμάτων σε σπάνια και μη σπάνια είναι υποκειμενική και βασίζεται στις γνώσεις, την εμπειρία και τις απόψεις του κάθε συλλέκτη. Αρκετοί συλλέκτες θα αναρωτηθούν γιατί δεν αναφέρθηκε η σπανιότητα του 1 Piastre 1881, 1881Η,”Τhin 1″, 1882H, τα οποία είναι και αυτά πολύ σπάνια σε ακυκλοφόρητη κατάσταση. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν σε γνωστές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό ή έχουν παρουσιαστεί σε δημοπρασίες κατά καιρούς τουλάχιστον 4-5 φορές. Η κατάταξη των νομισμάτων είναι υπόθεση δύσκολη και χρειάζεται τεκμηρίωση.

Ενδεχομένως να απαιτηθούν εκατοντάδες σελίδες για να αναπτυχθεί το θέμα σωστά και ως εκ τούτου ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι βρίσκεται στη διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής στοιχείων, ώστε να εκδοθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα βιβλίο το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, γύρω από τα κυπριακά νομίσματα.