Ζώνες προστασίας των περιοχών που δεν θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν μικρές ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που δέχεται πλέον αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται χάρτες των παράκτιων περιοχών στις οποίες παρουσιάζονται οι ζώνες προστασίας και περιοχές ειδικών καταστάσεων (περιοχές Natura 2000, περιοχές λουομένων, όρια προστασίας ταμιευτήρων ύδρευσης, ζώνες προστασίας των γεωτρήσεων, πολεοδομικές ζώνες προστασίας κ.λπ.) για τις οποίες η Περιβαλλοντική Αρχή θα επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων. 

Στόχος του μέτρου είναι η διευκόλυνση εγκατάστασης μικρών ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης παραγωγής μη πόσιμου νερού για την εξυπηρέτηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ, υδροπάρκων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων για παραγωγή μέχρι και 1.500 κυβικών μέτρων ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φτιάξαμε φράγματα και βλέπουμε αφαλατώσεις

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων στην υποβολή της σχετικής αίτησης, το ΤΑΥ προχώρησε στην έκδοση Οδηγού Αδειοδότησης σε σχέση με τη διαδικασία χορήγησης των αδειών σε Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ως στόχο τη δημιουργία αφαλατώσεων από μέρους ιδιωτών για κάλυψη ιδίων αναγκών, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα χρήσης αφαλατωμένου νερού από τα κυβερνητικά έργα για μεγάλους καταναλωτές που έχουν αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή το κράτος θα διευκολύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και στόχος είναι να εγκριθούν όσες αναπτύξεις υποβληθούν. 

Με βάση τους όρους Εντολής της Συντονιστικής Επιτροπής Αδειοδότησης, θα πραγματοποιούνται συχνές συνεδριάσεις με στόχο να διασφαλίζεται ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα ολοκληρώνεται εντός ενός μηνός. Σύμφωνα με τη διαδικασία αφού παραληφθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς, θα γίνεται προκαταρκτική αξιολόγηση των αιτήσεων με επίκεντρο τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων της μονάδας αφαλάτωσης. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, θα πραγματοποιείται διαβούλευση με τον ενδιαφερόμενο για εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης. Σε περίπτωση που η αίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, τότε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ενημερώνει με επιστολή τον ενδιαφερόμενο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πράσινο φως για αδειοδότηση μικρών μονάδων αφαλάτωσης 

Σε περίπτωση που η αίτηση κριθεί προκαταρκτικά ως αποδεκτή, η Συντονιστική Επιτροπή την προωθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τελική αξιολόγηση, επιβολή όρων και εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.
Η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη όπου υπάρχουν υφιστάμενες αδειοδοτημένες αναπτύξεις όπως είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες οπόταν δεν απαιτείται η υποβολή πολεοδομικής αίτησης, νοουμένου ότι η μονάδα απέχει 3 μέτρα από τα όρια του τεμαχίου, δεν καταργεί απαιτούμενους χώρους στάθμευσης και εντάσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο περιβάλλον, χωρίς αλλοιώσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Ωστόσο, απαιτείται έκδοση τροποποιητικής Άδειας Οικοδομής από την Αρμόδια Οικοδομική Αρχή με όρο την αφαίρεση της προσωρινής οικοδομής σε συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. εντός 3 ή περισσότερων ετών). Νοείται πως ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα εκ νέου τροποποίησης της Άδειας Οικοδομής για παράταση του χρόνου, νοουμένου ότι οι περιστάσεις το αιτιολογούν.
Σε περίπτωση χωροθέτησης της μονάδας εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και απαίτησης διαδικασίας εξασφάλισης χαλάρωσης σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμου (ΚΕΦ 59), από τον οικείο έπαρχο.

Παράλληλα, απαιτείται η υποβολή αίτησης Άδειας Έργου Υδροληψίας στον διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων σύμφωνα με το Άρθρο 83 του περί Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων Νόμου [Ν.79ΙΙ)/2010], καθώς και η υποβολή αίτησης για χορήγηση Περιβαλλοντικής Έγκρισης σύμφωνα με το Άρθρο 20(2)(α) του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο [Ν.127(Ι)/2018]. Η Περιβαλλοντική Αρχή δύναται να χορηγήσει Περιβαλλοντική Έγκριση με επιπλέον Όρους λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αναλόγως του σημείου χωροθέτησης της μονάδας.
Επιπλέον, δεν απαιτείται η υποβολή πολεοδομικής αίτησης για Μονάδα Αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί υφιστάμενη ανάπτυξη ή θα εξυπηρετεί ανάγκες άρδευσης γεωργικού κλήρου σε άλλη περιοχή, νοουμένου ότι η μονάδα απέχει 3 μέτρα από τα όρια του τεμαχίου, δεν καταργεί απαιτούμενους χώρους στάθμευσης και εντάσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο περιβάλλον, χωρίς αλλοιώσεις του περιβάλλοντος χώρου.

Κατά το στάδιο εξέτασης της αίτησης για Άδεια Οικοδομής θα πρέπει να ζητούνται οι απόψεις της Πολεοδομικής Αρχής. Σε περίπτωση που η Πολεοδομική Αρχή δεν αποστείλει εντός 10 εργάσιμων ημερών τις σχετικές απόψεις της, η Αρμόδια Οικοδομική Αρχή θα θεωρεί ότι οι απόψεις είναι θετικές. Σε περίπτωση χωροθέτησης της μονάδας σε χαλίτικη γη, απαιτείται η υποβολή Αίτηση για εκμίσθωση Κρατικής Γης στο Τμήμα Κτηματολογίου & Χωρομετρίας. Σε περίπτωση χωροθέτησης της μονάδας σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο, απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος με επιστολή γα παραχώρηση με Σύμβαση Μίσθωσης στον Κηδεμόνα τ/κ Περιουσιών.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η εκ των προτέρων διαβούλευση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καθώς παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής του παραγόμενου αφαλατωμένου νερού μέσω Κυβερνητικών Υδατικών Έργων με άλλο μη πόσιμο νερό ίσης ποσότητας.

Όροι Τμήματος Αλιείας
Η απόρριψη της άλμης θα απαγορεύεται σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και σε σημεία που βρίσκονται προστατευόμενα ενδιαιτήματα, σύμφωνα με τους όρους του Τμήματος Αλιείας. Το σύστημα απόρριψης της άλμης θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία με αυξημένη κυκλοφορία και τυρβώδη ροή του νερού (ρεύματα, κυματισμός) έτσι ώστε να υποβοηθείται η διάλυση. Για το σύστημα απόρριψης της άλμης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και ο βαθμός διάλυσης σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα ποιότητας σε σχέση με την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που πιθανό να βρίσκονται κοντά.