Ατομικό Δελτίο Προόδου (ΑΔΕΠ) Μαθητή για την ύπαρξη διαμορφωτικής αξιολόγησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προτείνει η Επιτροπή που ετοίμασε το ενιαίο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη μορφή αξιολόγησης.
 
Επί της ουσίας, το ΑΔΕΠ ορίζεται ως «Οδηγός αξιολόγησης συγκεκριμένων προσδοκώμενων επιτευγμάτων, με ανάλυση και περιγραφή, για κάθε μαθητή, των επιτευγμάτων και ελλείψεών του».
 
Όπως αναφέρεται στην πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή, το ΑΔΕΠ είναι εργαλείο διαμορφωτικής αξιολόγησης, σε μορφή πίνακα ή άλλη μορφή, συγκεκριμένων αναμενόμενων/προσδοκώμενων επιτευγμάτων, ενώ αναφορικά με τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα ΑΔΕΠ σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το περιθώριο που δίνει ο χρόνος διδασκαλίας στην ολοκλήρωση ομάδας επιδιώξεων, δεικτών, ικανοτήτων, μπορεί να δώσει περιγραφικά και αριθμητικά πληροφορίες τόσο για τα επιτεύγματα κάθε μαθητή, όσο και για τη «θεραπεία» που χρειάζεται και την πρόοδό του, η οποία χαρακτηρίζεται ως διαγνωστική αξιολόγηση.
 
 
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο υπενθυμίζεται δόθηκε από την Επιτροπή στον υπουργό Παιδείας και στους εμπλεκόμενους φορείς στις 18 Δεκεμβρίου, το ΑΔΕΠ θα διαφοροποιείται στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, εφόσον τα αναλυτικά προγράμματα καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. 
 
 
Τι περιλαμβάνει το ΑΔΕΠ
 
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Επιτροπής, όπως αυτές διατυπώνονται στο προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, το Ατομικό Δελτίο περιλαμβάνει: 
α) Επιδιώξεις, Δείκτες Επιτυχίας ως προσδοκώμενα αποτελέσματα (Γνώσεις, Δεξιότητες, Ικανότητες) 
β) Κλίμακα αξιολόγησης
γ) Επίπεδα επίτευξης
δ) Περιγραφή σε κάθε κλίμακα επίτευξης για το τι αναμένεται από τον μαθητή.
 
 
Ένα βασικό κριτήριο για το χρονικό διάστημα που καλύπτει κάθε Ατομικό Δελτίο Προόδου είναι ο πραγματικός διδακτικός χρόνος που χρειάζεται για την επίτευξη ομάδας δεικτών επιτυχίας, ενώ ως πραγματικός διδακτικός χρόνος ορίζεται ο χρόνος διδασκαλίας στην τάξη. 
 
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, τα ΑΔΕΠ με την επιμέρους περιγραφική ανάλυση των δεικτών, εάν φυσικά υιοθετηθούν, θα πρέπει να ετοιμάζονται από το υπουργείο Παιδείας. Η ετοιμασία τους δεν θα είναι ευθύνη του εκπαιδευτικού.
 
Τα ΑΔΕΠ για τον κάθε μαθητή θα μπαίνουν σε ένα τετράδιο-φάκελο, τα οποία συγκεντρωτικά θα δείχνουν την πορεία του μαθητή, τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την πρόοδό του και τη συνολική βελτίωση ανά τετράμηνο. Ο κάθε μαθητής συγκρίνεται στη διαμορφωτική αξιολόγηση, μέσω των ΑΔΕΠ, με τον εαυτό του, με τρόπο ώστε τα τετραμηνιαία Ατομικά Δελτία Προόδου να συμβάλλουν στην τεκμηριωμένη αποτίμηση της προόδου για κάθε μαθητή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο φάκελος που θα δημιουργηθεί θα είναι αυτός που θα δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο μαθητής και οι γονείς ως τακτική ανατροφοδότηση και θα μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν σε κοινότητες μάθησης για τη συζήτηση και αλληλοστήριξη για τυχόν παρεμβάσεις και διαφοροποίηση της διδασκαλίας και μάθησης. 
 
Εν κατακλείδι το ΑΔΕΠ: α) Eίναι το εργαλείο εκείνο που στηρίζει τον εκπαιδευτικό να διαμορφώσει τη διδασκαλία του στη βάση των πραγματικών αναγκών των μαθητών του, β) επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή σε αυτό για να υποστηρίξει τις κρίσεις του για την πρόοδο των μαθητών του, γ) γίνεται εργαλείο αποτελεσματικότερου συντονισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών, δ) δίνει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να συμπληρώσει τεκμηριωμένα τη Σχολική Έκθεση Προόδου/Έλεγχο Προόδου της τελικής αξιολόγησης, ε) είναι αποκλειστικά εργαλείο διαμορφωτικής αξιολόγησης, για διευκόλυνση του αξιολογικού και διδακτικού–ανατροφοδοτικού έργου του εκπαιδευτικού, μέσα από το οποίο αντλεί και μεταφέρει πληροφορίες για την πρόοδο του μαθητή. 
 
Προδημοτική Εκπαίδευση 
 
Στην Προδημοτική Εκπαίδευση προτείνεται η περιγραφική διαμορφωτική αξιολόγηση, με σκοπό την παρακολούθηση και υποβοήθηση της ανάπτυξης–προόδου του κάθε παιδιού στους τομείς της νοητικής ενδυνάμωσης, των κινητικών ικανοτήτων, της συναισθηματικής ενδυνάμωσης και της προσωπικής και κοινωνικής συνειδητοποίησης. 
 
Δημοτική Εκπαίδευση 
 
Στη Δημοτική Εκπαίδευση προτείνεται εισαγωγή του ΑΔΕΠ κατά μάθημα, με περιγραφική αξιολόγηση και βαθμό επίτευξης των Δεικτών Επιτυχίας. Χρησιμοποιείται η κλίμακα: Πλήρης Επίτευξη, Επαρκής Επίτευξη, Μερική Επίτευξη, Μη Ικανοποιητική Επίτευξη. Η διαμορφωτική αξιολόγηση είναι υπό έμφαση σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, είτε περιγραφικά είτε με κλίμακες επίτευξης των Δεικτών Επιτυχίας ή κλίμακες συχνότητας εμφάνισης συγκεκριμένων συμπεριφορών. 
 
Μέση Εκπαίδευση 
 
Στη Μέση Εκπαίδευση προτείνεται εισαγωγή του ΑΔΕΠ κατά μάθημα με διάφορες εναλλακτικές μορφές. Εισάγονται επίσης ΑΔΕΠ για Οριζόντιες Γνωστικές, Συναισθηματικές και Κοινωνικές Δεξιότητες, σύμφωνα και με τις εμφάσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, οι οποίες διαχέονται και καλλιεργούνται μέσα από όλα τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του σχολείου.