Σοβαρές καταγγελίες διατυπώθηκαν χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής εναντίον της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, με βουλευτές να τους κατηγορούν ότι με τις πράξεις και τις ενέργειές τους κάνουν πλάτες στους μιζαδόρους. Αναφερόμενοι, βεβαίως, οι βουλευτές στους διευθύνοντες συμβούλους τεσσάρων μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίοι, παρόλο που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροδοκίας με έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) και παραδέχθηκαν σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία ότι κατέβαλαν μίζες στον τέως δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα και στην παρέα του, εντούτοις, δεν διώχθηκαν ποινικά καθώς κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, αλλά ούτε και πειθαρχικά από το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα, που είναι το Συμβούλιο Εργοληπτών. Παράλληλα, συνεχίζουν να διεκδικούν και να κερδίζουν κατασκευαστικά και οδικά έργα του δημοσίου.  
 
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συζήτηση του προυπολογισμού του Συμβουλίου Εργοληπτών για το έτος 2019, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στηλίτευσε το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εργοληπτών δεν ολοκλήρωσε εδώ και τρία χρόνια την πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε εναντίον των τεσσάρων εργοληπτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις μίζες στο ΣΑΠΑ. Και διερωτήθηκε γιατί αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εφόσον υπάρχουν οι καταθέσεις στην Αστυνομία όπως και τα πρακτικά των δικαστηρίων στα οποία εκδικάστηκαν οι ποινικές υποθέσεις, όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών αυτών παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν αξιωματούχους του Δήμου Πάφου και του ΣΑΠΑ. Στη δική του παρέμβαση, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε ότι υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενες εργοληπτικές εταιρείες να μην καταδικαστούν ούτε και πειθαρχικά -μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε απώλεια της άδειάς τους και ως εκ τούτου σε αναγκαστικό λουκέτο- παραπέμποντας στην επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την περασμένη Δευτέρα, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών Ευγενία Παπαγεωργίου. Η τελευταία, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το Συμβούλιο Εργοληπτών εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία εξ υπαρχής διότι άλλαξε η σύνθεση του Συμβουλίου. Αυτό έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως εξηγεί στην επιστολή της η κ. Παπαγεωργίου, «οποιαδήποτε διαδικασία η οποία άρχισε με την προηγούμενη σύνθεση του Συμβουλίου δεν μπορεί να συνεχιστεί καθότι τούτο θα παραβίαζε το δικαίωμα για δίκαιη δίκη των εμπλεκόμενων που εκδικάζονταν από την προηγούμενη σύνθεση του Συμβουλίου για διάπραξη τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων». 
 
 
«Πρόκειται για την πιο σοβαρή μορφή κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, έλλειψης χρηστής διοίκησης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που έχουμε σήμερα ενώπιόν μας», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Και διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή το 2016, η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από προσφορές του δημοσίου των εταιρειών που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας και δωροληψίας. 
 
Διερωτήθηκε, ακόμη, για τους λόγους που εδώ και τρία χρόνια δεν τελεσιδίκησαν οι πειθαρχικές υποθέσεις ενώπιον του Συμβουλίου Εργοληπτών. «Πρέπει να μας προβληματίσει το κατάντημα των θεσμών που ασχολούνται με τα πολύ σοβαρά θέματα της διαφάνειας και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος» δήλωσε ο κ. Δαμιανού. Αποκαλύπτοντας, παράλληλα, την πρόθεση του κόμματός του να εγγράψει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το θέμα προς αυτεπάγγελτη εξέταση και πολύ σύντομα, όπως είπε, θα κληθούν να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.