Όταν στις 22 Μαΐου έκλεινε ο θεσμικός διάλογος στη ΜΕΠΕΥ, διευθετώντας τα ζητήματα που ταλάνιζαν τη δημόσια Εκπαίδευση από το περασμένο καλοκαίρι, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία και για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε όπως παραχωρηθεί στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα της πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιπτώσεις (πέναλτι και αποκοπές) στα ωφελήματά τους. Θέμα το οποίο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς με αυτό συνδέεται και η στελέχωση των σχολικών μονάδων τη νέα σχολική χρονιά. 
 
Στις εκπαιδευτικές οργανώσεις επικρατεί ανησυχία για το θέμα, καθώς ακόμα βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομικοτεχνικό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες. Το γεγονός ότι σε μερικές εβδομάδες η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της, σε συνδυασμό με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, προκαλεί άγχος εάν διευθετηθεί χωρίς προβλήματα το ζήτημα. Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, εξέφρασε σφοδρά παράπονα για την καθυστέρηση που παρατηρείται, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αιτήσεις για αφυπηρέτηση, αλλά και να γίνει σωστά η στελέχωση των σχολικών μονάδων και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την εξέλιξη αυτή. 
 
Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτό που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΜΕΠΕΥ, οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς χρειάζεται σχετική νομοθεσία, αφού το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι η 31η Αυγούστου 2019. Συγκεκριμένα, όσοι εκπαιδευτικοί στις 31 Αυγούστου συμπληρώνουν τα 58 τους χρόνια στη Δημοτική Εκπαίδευση και τα 60 τους χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση θα δικαιούνται να αφυπηρετήσουν χωρίς αποκοπές. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις σε συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ απέστειλαν χθες την επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικό για το θέμα του συνταξιοδοτικού.