Έμεινε μόνο του το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση η Τροχαία που εμμένουν στην κατακόρυφη αύξηση των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν το τετραπλάσιο. Από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής διαφάνηκε η πρόθεση των βουλευτών μελών της, που τάσσονται μεν υπέρ κάποιας αύξησης στις ποινές, όχι όμως στην έκταση που εισηγείται η Κυβέρνηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση θα είναι κλιμακωτή. Στη διαφοροποίηση από τις προβλεπόμενες εισηγήσεις των εφτά νομοσχεδίων συνέβαλαν και οι θέσεις διαφόρων οργανώσεων που δεν συναινούν στην αύξηση των ποινών, ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση.

Όλα τα κόμματα θεωρούν ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις στα πρόστιμα για τροχαία είναι υπερβολικές, υπάρχει ωστόσο διαφοροποίηση για κάποιες παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το θέμα αναμένεται ότι θα κλείσει περί το τέλος Οκτωβρίου, εφόσον υπάρξει διαβούλευση των βουλευτών μελών της Επιτροπής Μεταφορών με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι για τα εξώδικα που αφορούν κινητό, ζώνη και κράνος, οι ποινές δεν θα αυξηθούν μέχρι το διπλάσιο, δηλαδή από 85 ευρώ να πάνε στα 170 ευρώ, αλλά ούτε 300 που εισηγείται το υπουργείο. Δεν αποκλείεται για επαναλαμβανόμενο αδίκημα οι ποινές να διπλασιάζονται.

Χθες, σε μια προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές για την ανάγκη αύξησης των ποινών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, έσπευσε «απρόσκλητος» στη Βουλή, τονίζοντας ότι ως υπουργείο θεωρεί πως η αύξηση των ποινών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, όχι το μοναδικό, στη μάχη για συμμόρφωση με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Στην ουσία διαφώνησε με την εισήγηση όπως οι ποινές κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, τονίζοντας ότι εγείρονται και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων μιας και το μέγεθος της επιβαλλόμενης ποινής θα προδίδει το εισόδημα του παραβάτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €500 εξώδικο για οδήγηση χωρίς άδεια – Αυξάνονται οι ποινές

Ο υπουργός επεσήμανε πως λόγω της θλιβερής αύξησης των θανατηφόρων συγκρούσεων και γενικά της οδικής παραβατικότητας, ζήτησε εκ νέου χωρίς καθυστέρηση την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Προκοπίου, δήλωσε στον «Φ» ότι έχει αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση δύο εκ των εφτά νομοσχεδίων και τόνισε ότι πρόθεση είναι όπως τα νομοσχέδια φτάσουν στην Ολομέλεια σύντομα. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους θανάτους στους δρόμους και παρατήρησε ότι δεν είναι μόνο οι ποινές που θα σταματήσουν τους θανάτους. Πρέπει, είπε, να δοθεί έμφαση στους μαθητές Λυκείου και τους στρατιώτες. Ο ίδιος εισηγήθηκε όπως αυξηθούν κατακόρυφα οι ποινές μόνο για τέσσερις περιπτώσεις: Στάθμευση σε θέσεις αναπήρων, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών και όταν εγκαταλείπεται θύμα τροχαίου. 

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, που είχε θέσει προς εξέταση θέμα καθορισμού προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, ανέφερε ότι αυτό τέθηκε για προβληματισμό και τόνισε ότι δεν θα επιμείνει, τονίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του κόμματός του για κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ θυμωμένος με το πώς συμπεριφέρονται οι οδηγοί που σταθμεύουν στα πεζοδρόμια, τονίζοντας ότι όταν σ’ αυτά δεν υπάρχουν πασαλάκια, θεωρούνται ως χώροι στάθμευσης. Πρέπει, είπε, να αποκτήσουμε οδική συνείδηση, έστω και διά ροπάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέτει ζητήματα προσωπικών δεδομένων ο Υπ. Δικαιοσύνης για τα πρόστιμα

Για την ανάγκη έλευσης των καμερών μίλησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί που γίνονται δυστυχήματα και όχι σε φώτα τροχαίας. Από πλευράς του ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου διερωτήθηκε τι θα γίνει αν αυξηθούν τώρα τα πρόστιμα και του χρόνου έχουμε αύξηση των θανάτων στους δρόμους και πρόσθεσε ότι η Εκτελεστική Εξουσία φορτώνει το άγχος της αύξησης των ποινών στους βουλευτές. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος του ιδίου κόμματος μίλησε για κλιμακωτή αύξηση των προστίμων και τόνισε ότι δεν θα συναινέσει στο να τετραπλασιαστούν οι ποινές. 

Από πλευράς ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ποινών, αλλά όχι να είναι υπέρμετρες, ενώ ο βουλευτής ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης είπε ότι δεν συμφωνεί με οριζόντια αύξηση των ποινών. Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου μίλησε για την απουσία εκστρατειών εκ μέρους της Αστυνομίας και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν οι ποινές σε σχέση με τι επιβάλλουν τα δικαστήρια. 

Διαφορετικές απόψεις από τους υπόλοιπους βουλευτές εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ποινών και έφερε ως παράδειγμα τις Βάσεις όπου οι Κύπριοι οδηγοί δεν παρανομούν, ενώ εκτός δεν συμμορφώνονται. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οδηγών Ταξί Λευκωσίας, Παναγιώτης Κυλίλης, προειδοποίησε ότι αν περάσουν οι νόμοι, ο ίδιος και πολλοί οδηγοί θα παραδώσουν την άδειά τους και θα πάρουν πειρατικό ταξί. Κατά της κατακόρυφης αύξησης των ποινών τάχθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, ΟΕΒ, ΠΟΒΕΚ, Ένωση Δήμων, ενώ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ζήτησε όπως τα οχήματα που σταθμεύουν σε θέσεις αναπήρων ρυμουλκούνται και παράλληλα να μπορεί να εκδίδεται εξώδικο σε κάποιον που παρανομεί μόνο με τη φωτογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλίας Στεφάνου: Αντισυνταγματική η κατακόρυφη αύξηση των προστίμων

Ποινές που προβλέπονται στα νομοσχέδια

– Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Πρόστιμο €300
– Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο): Πρόστιμο €300
– Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (άλλο αντικείμενο εκτός κινητού τηλεφώνου): Πρόστιμο €85
– Οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο ευθύνης έναντι τρίτου: Πρόστιμο €200
– Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας λεωφορείου ή φορτηγού μηχανοκίνητου οχήματος βαρέως τύπου: Πρόστιμο €300
– Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας οποιουδήποτε άλλου οχήματος: Πρόστιμο: €150
– Οδήγηση ακινητοποιημένου οχήματος: Πρόστιμο €85
– Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Πρόστιμο €150
– Στάθμευση σε μικρή απόσταση από συμβολή δρόμων ή φωτεινό σηματοδότη Τροχαίας: Πρόστιμο €100
– Στάθμευση σε διάβαση πεζών, στάση λεωφορείων: Πρόστιμο €150

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ:

– Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει το καθορισμένο στον νόμο όριο και είναι μικρότερη των 36 μg/100ml ή των 82 mg/100ml: Πρόστιμο €125
– Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει τα 35 μg/100ml ή των 81 mg/100ml αντίστοιχα και είναι μικρότερη των 56 μg/100ml ή των 127 mg/100ml: Πρόστιμο €250
– Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει τα 55 μg/100ml ή τα 126 mg/100ml αντίστοιχα αλλά είναι μικρότερη των 71 μg/100ml ή των 161 mg/100ml: Πρόστιμο €500