Η Κύπρος, αν και έχει συνδέσει την ιστορία της, ακόμα και το όνομα της, με τον χαλκό, εντούτοις τα αποθέματα του πλησιάζουν στο τέλος τους. Το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, που επανα-δραστηριοποιήθηκε το 1995, τερματίζει την ανόρυξη. Ήδη αυτή τη στιγμή ασχολείται με την επεξεργασία όσων ποσοτήτων έχουν εξορυχθεί και γυρίζει σελίδα.
 
Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Hellenic Copper Mines, Κωνσταντίνος Ξυδάς, στα πλαίσια της ετήσιας συναυλίας που διοργανώνεται στους χώρους των μεταλλείων, η εταιρεία θα παραμείνει στην περιοχή αξιοποιώντας την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της στην επεξεργασία νικελίου. Η πρώτη ύλη (λατερίτης) θα εισάγεται από το εξωτερικό και αφού τύχει επεξεργασίας θα επανεξάγεται για τη κατασκευή μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η ύλη που θα απομένει, μετά την επεξεργασία, θα χρησιμοποιείται σε εδαφοκαλλιέργειες. Η επεξεργασία θα γίνεται με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας η οποία χαρακτηρίζεται ως η σύγχρονη εξέλιξη της μεταλλευτικής. Τις εργασίες θα αναλάβει κομμάτι της εταιρείας που έχει ονομαστεί Hellenic Minerals, ενώ το προσωπικό δεν θα επηρεαστεί.   
 
Το μεταλλείο της Σκουριώτισσας ήταν το μοναδικό που συνέχιζε την εξόρυξη χαλκού. Τα τελευταία χρόνια, μετά την επαναδραστηριοποίηση του, εξόρυξε περί τις 65.000 τόνους, ποσότητα που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Χαλκός από την Κύπρο χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κοπή των χάλκινων νομισμάτων ενώ στους Ολυμπιακούς που έγιναν στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των χάλκινων μεταλλείων. 
 
 
Αν και τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί, η εταιρεία μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της στην περιοχή Απλικίου, όπου έρευνες έχουν δείξει πως εξακολουθούν να υπάρχουν κοιτάσματα. Και εκεί θα εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος, ενώ παράλληλα συνεχίζονται έρευνες και σε άλλες περιοχές. 
 
Με τον τερματισμό των εξορύξεων η Hellenic Copper Mines προχωρεί στην αποκατάσταση του τοπίου, όπως προνοεί ο νόμος.
 
Ήδη έχουν φυτευτεί 20 χιλιάδες δέντρα βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί από τις αρχές, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μουσείο στην περιοχή. H Σκουριώτισσα, η οποία οφείλει το όνομα της στο χρώμα της σκουριάς από την εκκαμίνευση του χαλκού ήταν το σημαντικότερο μεταλλείο της αρχαιότητας και ένα από τα σημαντικότερα μέχρι το 1974. Η δραστηριότητα του χρονολογείται από το 2500 π.χ. Στην αρχαιότητα υπολογίζεται πως εξορύχθηκαν 4 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος που απέδωσαν 200. 000 τόνους καθαρού χαλκού. Βάσει των στοιχείων αυτών και των γαλαριών που υπάρχουν ο κ. Ξυδάς υπολογίζει πως εκατόν εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν μέσα στις χιλιετίες στα εκεί μεταλλεία.