Δεν ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σε σχέση με την μετακίνηση του σκηνοθέτη του ΡΙΚ, Σάββα Αριστοδήμου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), καταγγέλλει η ΟΗΟ ΣΕΚ σε επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Πετρίδη, αντίστοιχα. Στην επιστολή  αφήνονται σαφείς αιχμές ότι η αιφνίδια απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για μετακίνηση του υπαλλήλου του ΡΙΚ δεν είναι άσχετη με την συνδικαλιστική του δραστηριότητα, αφού ως γνωστόν ο Σάββας Αριστοδήμου είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης συντεχνίας του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΕΔΥ για απόσπαση του Σάββα Αριστοδήμου γνωστοποιήθηκε στον ίδιο μόλις την περασμένη Παρασκευή και έχει ισχύ από προχθές Δευτέρα και για τα επόμενα τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο κ. Αριστοδήμου με τον οποίο είχε επικοινωνία το philenews βρίσκεται στην Γενεύη σε αποστολή του ΡΙΚ.
 
Η ΟΗΟ ΣΕΚ τονίζει πως η πρότερη ενημέρωση και η συγκατάθεση του επηρεαζόμενου υπαλλήλου αποτελεί προϋπόθεση για την μετακίνησή του με βάση τον Νόμο Περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετακίνηση σκηνοθέτη του ΡΙΚ στο ΓΤΠ – Πώς τοποθετείται το Ίδρυμα
 

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στον ιστότοπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού υπάρχει εφαρμογή με τίτλο «Εσωτερική Αγορά Εργασίας», στην οποία αναρτούνται οι ανάγκες των Οργανισμών και των Τμημάτων, με πλήρη περιγραφή των καθηκόντων και των απαραίτητων προσόντων και όσοι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ενδιαφέρονται για κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης αιτούνται και αφού προηγηθεί σχετική αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων, ακολουθείται η διεργασία που επιβάλλει ο Νόμος. Σε κάθε περίπτωση ο Νόμος επιβάλλει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συγκατάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή του εργαζόμενου, του Οργανισμού που αποστέλλει και του Οργανισμού  που υποδέχεται τον υπάλληλο.
 
Καταλήγοντας, η ΟΗΟ ΣΕΚ καλεί τους δύο Υπουργούς να επανεξετάσουν την απόφαση της ΕΔΥ, ενώ ο ίδιος ο Σάββας Αριστοδήμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.
 
Υπενθυμίζεται ότι και η ΕΥΡΙΚ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόσπαση απρόσμενη, απαράδεκτη, παράτυπη, παράνομη και εκδικητική.
 
Η αιφνίδια μετακίνηση του Σάββα Αριστοδήμου εγείρει πάντως σοβαρά ερωτηματικά, ενώ φαίνεται να δημιουργεί και προηγούμενο στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, ανοίγοντας τον δρόμο για απόσπαση υπαλλήλων κατά το δοκούν, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους, γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις καθορισμένες εργασιακές πρακτικές και τα εργασιακά θέσμια που ισχύουν στον τόπο για δεκαετίες.
 
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις αποσπάσεις
 
Ο Νόμος Περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου του 2017 προνοεί τα ακόλουθα για τη διαδικασία απόσπασης:
 
4.-(1)(α) Κάθε εισήγηση για απόσπαση δημόσιου υπαλλήλου σε οργανισμό δημοσίου δικαίου υποβάλλεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Υπουργό Οικονομικών μαζί με τις απόψεις του, όπως και με τις απόψεις της οικείας αρμόδιας αρχής και του Γενικού Διευθυντή του οικείου οργανισμού δημοσίου δικαίου: Νοείται ότι, στην περίπτωση που η απόσπαση συνεπάγεται αλλαγή τόπου διαμονής του υπαλλήλου υποβάλλονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και οι θέσεις του επηρεαζόμενου υπαλλήλου για τη σκοπούμενη απόσπαση.
 
(β) Κάθε εισήγηση για απόσπαση υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου στη δημόσια υπηρεσία, υποβάλλεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Υπουργό Οικονομικών μαζί με τις απόψεις του, όπως και με τις απόψεις του Γενικού Διευθυντή του οικείου οργανισμού και του οικείου Υπουργείου ή Ανεξάρτητου Γραφείου ή Υπηρεσίας όπου αποσπάται ο υπάλληλος του οργανισμού δημοσίου δικαίου: Νοείται ότι, στην περίπτωση που η απόσπαση συνεπάγεται αλλαγή τόπου διαμονής του υπαλλήλου, υποβάλλονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και οι θέσεις του επηρεαζόμενου υπαλλήλου αναφορικά με τη σκοπούμενη απόσπαση.
 
(γ) Κάθε εισήγηση για απόσπαση υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου σε άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου, υποβάλλεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Υπουργό Οικονομικών μαζί με τις απόψεις του, όπως και με τις απόψεις των Γενικών Διευθυντών των δύο εμπλεκόμενων οργανισμών δημοσίου δικαίου: Νοείται ότι, στην περίπτωση που η απόσπαση συνεπάγεται αλλαγή τόπου διαμονής του υπαλλήλου, υποβάλλονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και οι θέσεις του επηρεαζόμενου υπαλλήλου αναφορικά με τη σκοπούμενη απόσπαση.
 
Η θέση του ΡΙΚ
 
Η Διεύθυνση του ΡΙΚ απορρίπτει κατηγορηματικά ον ισχυρισμό ότι η μετακίνηση του Σάββα Αριστοδήμου σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την συνδικαλιστική του δράση. «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι παντελώς αβάσιμος και αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις», αναφέρει το ΡΙΚ, τονίζοντας: «Η μετακίνηση του έγινε πληρώντας το πνεύμα και το γράμμα της νομοθεσίας και βασίστηκε στην εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών του ευρύτερου δημοσίου τομέα που το ΡΙΚ αποτελεί μέρος του. Η μετακίνηση έτυχε της έγκρισης του οικείου Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και η τελική απόφαση και έγκριση δεν ήταν ούτε του Διοικητικού Συμβουλίου ούτε  της Διεύθυνσης του ΡΙΚ, αλλά απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας».