Σε σύζευξη των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν ξεχωριστά για τον εκφοβισμό και την ποινικοποίησή του (σχολικό και όχι μόνο), θα προχωρήσουν άμεσα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έπειτα και από τις απόψεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από διάφορους φορείς, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κ. Δημητρίου αφορά, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, ενώ του κ. Πασιουρτίδη στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων σε διάφορους χώρους όπως εργασία, αθλητισμό, Εθνική Φρουρά κ.λπ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας έγινε και μια σημαντική αναφορά από πλευράς της ΣΕΚ. Από έρευνα που έχει διεξαγάγει προκύπτει ότι ένας στους δύο εργαζόμενους δέχθηκε ή δέχεται εκφοβισμό στον χώρο εργασίας του. Η έρευνα θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Κι ενώ η γενική εικόνα για τις δύο προτάσεις είναι ότι η προσπάθεια αυτή λαμβάνει το θετικό πρόσημο όλων των φορέων, εντούτοις κάποιοι από αυτούς -μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου και Κωστής Ευσταθίου καθώς και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πικής- εξέφρασαν προβληματισμούς, επισημαίνοντας πως πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία. 

Ένα από αυτά είναι η ποινική αντιμετώπιση των παιδιών και η αυστηρότητα της τιμωρίας τους. Όπως λέχθηκε, δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος ενδεχομένως για φυλάκιση παιδιών ή ποινική τιμωρία παιδιών-θεατών περιστατικών μπούλινγκ. Τονίστηκε η ανάγκη για λήψη άλλων μέτρων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο σχολεία αλλά και χώρους εργασίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από πλευράς του ο κ. Πικής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο θέμα των παιδιών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού, τονίζοντας ότι πριν την ποινικοποίηση υπάρχουν άλλα μέτρα αντιμετώπισης. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί και να τροποποιηθεί το νομικά ακαταλόγιστο με βάση την ηλικία καθώς κάτω των 14 ετών τα παιδιά στην Κύπρο δεν είναι ποινικά υπεύθυνα, ενώ για το θέμα των θεατών σε περιστατικά εκφοβισμού εξέφρασε τη διαφωνία για ποινική τους τιμωρία. Όπως ανέφερε ο κ. Πικής, ακόμη και οι θεατές σε δολοφονία ή άλλα εξίσου σοβαρά περιστατικά κι εγκλήματα δεν διώκονται ποινικά, πόσο μάλλον παιδιά τα οποία είναι θεατές σε περιστατικό μπούλινγκ. Ποινική ευθύνη έχουν μόνο άτομα τα οποία συμμετέχουν ή ενθαρρύνουν ή υποκινούν εγκληματικές ενέργειες, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα ότι πολλά παιδιά δεν μιλούν ή δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν περιστατικό εκφοβισμού ή βίας που συντελείται μπροστά τους, καθώς φοβούνται μήπως δεχθούν και αυτά βία από τους θύτες. 

Από πλευράς της η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ένα παιδί να πάει φυλακή και πως στόχος της πρότασης είναι να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, το οποίο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με τη λήψη αναμορφωτικών και κατασταλτικών μέτρων.

Ο κ. Πασιουρτίδης έκανε αναφορά σε προληπτικά μέτρα, τα οποία όπως είπε, «δυστυχώς δεν δούλεψαν σε όλες τις περιπτώσεις», ενώ αναφορικά με την ποινική τιμωρία παιδιών τόνισε ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις που παραπέμπονται ανήλικοι αλλά με ποινική ευθύνη, στη Δικαιοσύνη, αυτή αποφασίζει την ποινή τους. 

Εξετάζουν, «μαζεύουν» και επανέρχονται 

Αναφορικά με τα σημεία που έχουν κριθεί ως ιδιαίτερα σημαντικά και πρέπει να επανεξεταστούν πριν οι δύο προτάσεις ενοποιηθούν και τελικώς οδηγηθούν ενώπιον της επιτροπής Νομικών, αυτά είναι:

> Ηλικία παιδιών που ενδέχεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για εκφοβισμό και μη ποινική ευθύνη όσων είναι θεατές περιστατικών μπούλινγκ.

> Ο τρόπος απόδειξης των αδικημάτων ενώπιον Δικαιοσύνης, είτε αυτά αφορούν σχολικούς χώρους, είτε επαγγελματικούς και άλλους.

> Να ενταχθεί στη νομοθεσία ξεκάθαρα ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Εδώ να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε χθες στην επιτροπή Νομικών ότι καθημερινά υποβάλλεται σημαντικός αριθμός καταγγελιών σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Παιδιά δημιουργούν γκρουπ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χλευασμό άλλων παιδιών.

> Το νοικοκύρεμα με τις πολλές σχετικές νομοθεσίες ούτως ώστε να μην επικαλύπτει η μία την άλλη ή/και να μην υπάρχει σύγκρουση διατάξεών τους.