Προβληματισμό για το πού οδεύουμε ως κοινωνία αλλά και ποια είναι τα πρότυπα που έχουν στα μάτια τους τα παιδιά μας, προκαλεί το νέο περιστατικό επίθεσης το οποίο καταγράφηκε προχθές σε Γυμνάσιο της Λεμεσού με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές 13 ετών.

Μετά και την καταγγελία των γονέων του 13χρονου που δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του, όπως πληροφορείται ο «Φ», την υπόθεση θα αναλάβει πολυθεματική επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από μέλη της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπ. Παιδείας και της Διεύθυνσης του Σχολείου. Θυμίζουμε ότι πρωταγωνιστές είναι μαθητές 13 ετών οι οποίοι δεν έχουν ποινική ευθύνη.

Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και χθες κλιμάκιο ανακριτών του Αστυνομικού Σταθμού Γερμασόγειας μαζί με λειτουργούς των ΥΚΕ μετέβησαν στο σχολείο όπου είχαν συνάντηση με τη Διεύθυνση, αλλά και με μερίδα γονέων μαθητών που είχαν εμπλακεί στο επεισόδιο. Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων τότε θα αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους γονείς αλλά και στους ανήλικους που έλαβαν μέρος στο θλιβερό επεισόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχολικός εκφοβισμός με μάρτυρες μαθητές και… κινητά

Παράλληλα, οι οικογένειες των παιδιών που ενεπλάκησαν στην επίθεση θα τύχουν εποπτείας από τις ΥΚΕ, ενώ θα υπάρξει όπως μας αναφέρθηκε και η στήριξη από ειδικούς εάν και εφόσον χρειαστεί. Επίσης, θα διερευνηθεί και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν οι μαθητές.

Στο σχολείο βρέθηκαν χθες οι γονείς του 13χρονου, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι ο γιος τους να ολοκληρώσει τα μαθήματά του. Εντύπωση προκαλεί, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πατέρας του 13χρονου, ότι παρά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ακόμη και χθες, μαθητές προσέγγισαν το παιδί του και του ζήτησαν να αποσύρει την καταγγελία ενώ τον απείλησαν ότι εάν δεν ήταν τραυματισμένος θα τον ξαναχτυπούσαν. «Σήμερα (χθες) είχαμε και πάλι κάποια κρούσματα. Μας είπε το παιδί μας, κάποιοι που εμπλέκονται στο περιστατικό τον προσέγγισαν και του είπαν να αποσύρει την καταγγελία και να μην τους κατονομάσει».

Το όλο περιστατικό ήταν προμελετημένο, σημειώνει ο πατέρας του 13χρονου αναφέροντας πως αρχικά είχαν προσεγγίσει τον γιο του άλλοι συμμαθητές του, τον οδήγησαν σε συγκεκριμένο σημείο στην αυλή όπου του επιτέθηκαν. «Ήταν προμελετημένο και στημένο. Οι μαθητές ήταν έτοιμοι με τα κινητά τους για να βιντεογραφήσουν», σημειώνει. Υποστήριξε μάλιστα πως η επίθεση έλαβε τέλος μετά από παρέμβαση του ιδίου του διευθυντή, ο οποίος αντιλήφθηκε τον όχλο και τις φωνές και κατευθύνθηκε γρήγορα στον χώρο.

Ο πατέρας του 13χρονου ανέφερε ακόμη ότι πρωταγωνιστές της επίθεσης είναι μαθητές ειδικής εκπαίδευσης, τονίζοντας μάλιστα πως ένας εξ αυτών είναι υπό την επίβλεψη συνοδού, ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης δεν βρισκόταν μαζί του. «Ο συνοδός δεν ήταν μαζί του. Κι αυτό επειδή βρισκόταν με το άλλο παιδί καθώς έχει υπό την ευθύνη του δύο μαθητές. Διερωτώμαι, γιατί ένα παιδί με ιδιαιτερότητες, πρέπει να μοιράζεται τον συνοδό και να κινδυνεύουν οι υπόλοιποι μαθητές», είπε ο πατέρας του 13χρονου.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως το παιδί του και κατά την περσινή χρονιά είχε δεχθεί εκφοβισμό από μερίδα μαθητών. «Του έστελναν απειλητικά sms και χυδαίες φωτογραφίες στο κινητό. Τον απειλούσαν. Κάναμε καταγγελία στην Αστυνομία και τότε είχε αναλάβει η Διεύθυνση του σχολείου και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν».

Φανερά δυσαρεστημένος και προβληματισμένος ο πατέρας του 13χρονου θεωρεί αδιανόητο να στέλνει το παιδί του στο σχολείο για να εκπαιδευτεί και αυτό να έρχεται χτυπημένο και φορτωμένο με ψυχολογικά λόγω εκφοβισμού. Σημείωσε πως αυτό που ζητάνε ως γονείς είναι να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους χωρίς να κινδυνεύει η σωματική και ψυχική ακεραιότητα κανενός μαθητή.

Σε χθεσινές δηλώσεις ο υπ. Παιδείας, Πρ. Προδρόμου, ανέφερε ότι το περιστατικό τυγχάνει διερεύνησης ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιστατικά εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς. «Προσπαθούμε να κάνουμε μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση και σε επίπεδο πρόληψης», είπε, αναφέροντας πως για τον εκφοβισμό γίνονται και επιμορφωτικά σεμινάρια από την περσινή χρονιά σε εκπαιδευτικούς.