Μια πρακτική που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακολουθείται, κρίνεται σήμερα από μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ως παράτυπη, καθώς φαίνεται να παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα το θέμα να αναμένεται να ανοίξει σύντομα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η δεύτερη κατανομή θέσεων στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και αφορά τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. 

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια τη δεύτερη κατανομή θέσεων διεξάγουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ), στη βάση των κενών θέσεων που προκύπτουν από τη μη αποδοχή θέσεων από φοιτητές που ήδη έχουν εξασφαλίσει μέσω της πρώτης κατανομής που ανακοινώνεται από την Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Όμως, η σχετική πρόνοια της νομοθεσίας αναφέρει ότι «σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει δεύτερη ή/και τρίτη κατανομή των θέσεων, η Υπηρεσία Εξετάσεων, η οποία διενεργεί τη δεύτερη ή/και την τρίτη, ανακοινώνει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δεύτερη ή/και τρίτη κατανομή». Από το σημείο αυτό προκύπτει ότι τη διαδικασία κάνει η Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου και άρα όχι τα Πανεπιστήμια, παρά το ότι γίνεται το αντίθετο εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα αποτελέσματα της Β’ κατανομής για το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το ζήτημα αυτό εντοπίστηκε έπειτα από την πρόθεση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, να ετοιμάσει μια πρόταση νόμου για τη διαφοροποίηση συγκεκριμένης διαδικασίας που ακολουθεί το ΤΕΠΑΚ (αναφέρεται πιο κάτω). Η Γραμματεία της επιτροπής Παιδείας μελετώντας τη νομοθεσία, εντόπισε το πιο πάνω σημείο, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει σύντομα.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι πράγματι η διαδικασία γίνεται εδώ και πολλά χρόνια από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ο λόγος είναι διότι τα αφορά άμεσα, γνωρίζουν τις κενές τους θέσεις, καθώς επίσης και για πρακτικούς λόγους επίσπευσης των διαδικασιών. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το σύστημα του αλγορίθμου που ακολουθείται είναι το ίδιο, είτε τη διαδικασία την κάνει το Πανεπιστήμιο είτε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναξιοκρατίας. Επίσης, ο Πρύτανης ανέφερε ότι εάν θέλουν να γίνεται από την Υπηρεσία Εξετάσεων η διαδικασία δεύτερης κατανομής, δεν έχει αντίρρηση το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με το ΤΕΠΑΚ, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι αυτό δεν επιτρέπει στους υποψήφιους που θα είναι στρατιώτες να συμμετάσχουν στη δεύτερη κατανομή (κάτι που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) δίνοντας τους αυτό το δικαίωμα την επόμενη χρονιά που θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι άδικο γιατί οι υποψήφιοι κρατούν την περσινή τους βαθμολογία. Σε περίπτωση που οι βάσεις της επόμενης χρονιάς είναι υψηλότερες, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέση, οπόταν συντελείται αδικία, όπως είπε, καθώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά. 

Κληθείς να σχολιάσει το σημείο αυτό ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε στον «Φ» ότι το θέμα τέθηκε παλαιότερα και το Πανεπιστήμιο το εξετάζει εσωτερικά. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το θέμα αυτό δεν ήταν στην ατζέντα της επιτροπής Παιδείας και δυστυχώς συνδέθηκε με το αίτημα του ιδρύματος όπως επιτραπούν μετακινήσεις κονδυλίων στον Προϋπολογισμό από εξοικονομήσεις για την κάλυψη των δαπανών του ηλεκτρικού ρεύματος που λόγω των τιμών είναι αυξημένες.