Στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η δημοσίευση του τοπικού σχεδίου Ακάμα. Αύριο αναμένεται να εκδοθεί και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, η Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία θα σταλεί ταυτόχρονα στα μέλη της ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα. 

Σημειώνεται ότι το τοπικό σχέδιο Ακάμα έχει ήδη υποβληθεί στη διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων του αναθεωρημένου σχεδίου στα αντικείμενα προστασίας (ενδιαιτήματα και είδη) και στους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (για τους φυσικούς οικοτόπους και την άγρια χλωρίδα και πανίδα) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (για τα άγρια πτηνά) Χερσόνησος Ακάμα. Συγκεκριμένα, το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα παρουσιάστηκε και εξετάστηκε στις συνεδρίες της ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που έγιναν στις 4/4/2022 και στις 19/5/2022. 

Επιπλέον, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παρουσιάστηκε ήδη σε συνεδρία της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα που έγινε στις 19/5/2022. Μετά την έκδοση της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης αύριο Δευτέρα, 18/7/2022, η Επιτροπή Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα θα συνέλθει για τελευταία φορά για το θέμα την προσεχή Παρασκευή, 22/7/2022, για να εξετάσει τα συμπληρωματικά και διευκρινιστικά στοιχεία που αφορούν την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα. 

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν εισηγήσεις για την επιβολή επιπρόσθετων όρων για το μετριασμό και την αποτροπή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πέραν αυτών που αφορούν τη φύση και τη βιοποικιλότητα (δηλαδή τα προστατευόμενα είδη και ενδιαιτήματα), οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας αναμένεται να ετοιμαστούν τα πρακτικά και ακολούθως αναμένεται να εκδοθεί η τελική Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα αποσταλεί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο μαζί με την Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το Πολεοδομικό Συμβούλιο αναμένεται να προβεί στη σύγκριση των όσων περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του με τα όσα θα περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής και αφού προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις με βάση τους νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους της Περιβαλλοντικής Αρχής, τότε αναμένεται να προχωρήσει στη δημοσίευση του τοπικού σχεδίου Ακάμα. Νοουμένου ότι η γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής θα σταλεί πριν τον Δεκαπενταύγουστο, το Πολεοδομικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει αμέσως μετά και να προχωρήσει στη δημοσίευση του τοπικού σχεδίου Ακάμα στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. 

Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του Ακάμα τόσο εντός όσο και εκτός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν σε υπηρεσιακό επίπεδο για γενικότερα θέματα βιοποικιλότητας. Η Περιβαλλοντική Αρχή αναμένεται να λάβει ουσιωδώς υπόψη τις πιο πάνω επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται ότι η Περιβαλλοντική Αρχή στις 7/10/2021, εξέδωσε αρνητική Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Δέουσας Εκτίμησης) και Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Σημειώνεται ότι παρότι τέθηκαν μία σειρά από νομικά δεσμευτικούς και ουσιώδεις όρους από την Περιβαλλοντική Αρχή, οι όροι αυτοί ουσιαστικά δεν έχουν υιοθετηθεί από το Πολεοδομικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα συμπεράσματα της αρχικής απόφασης δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς σε σχέση με την επικαιροποιημένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: Απορρίπτουν τις θέσεις Υπουργείων 

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα αποτελεί Σχέδιο Ανάπτυξης και αποτελεί συνέχεια της Δήλωσης Πολιτικής που ισχύει μέχρι σήμερα. Μέχρι τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου βρίσκεται σε ισχύ διάταγμα που καθορίζει ως Λευκή Ζώνη τις περιοχές Κάθηκα, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων, Ίνειας, Δρούσειας, Φάσλι, Ανδρολύκου και Νέου Χωριού.