Κατά δέκα θα είναι αυξημένος ο αριθμός των Τμημάτων στη Δημοτική Εκπαίδευση τη νέα σχολική χρονιά, την ώρα όμως που τα «πρωτάκια» θα είναι λιγότερα σε σχέση με τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποφοιτούν τώρα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη των Δημοτικών σχολείων ανέρχεται στους 8.841. Οι μαθητές οι οποίοι αποφοίτησαν από την Στ’ τάξη και η νέα σχολική χρονιά θα τους βρει στο Γυμνάσιο ανέρχονται στους 8.915. 

Η αύξηση των τμημάτων σε σχέση με την έστω και πολύ μικρή μείωση μαθητών οφείλεται κυρίως στις αυξομειώσεις των παιδιών σε τμήματα με βάση το όριο των 25 ανά τάξη.  

Με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής στελέχωσης, τα οποία έχει ενώπιον του το υπουργείο Παιδείας, τη νέα σχολική χρονιά στα Δημοτικά σχολεία θα φοιτήσουν 49.854 μαθητές όλων των τάξεων, 97 δηλαδή παιδιά λιγότερα από αυτά που φοιτούσαν φέτος (ήταν 49.951). 

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τα τμήματα που θα λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2022 – 2023, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 2.681, αριθμός αυξημένος κατά δέκα τμήματα σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, τα οποία ήταν 2.671. Τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 328 Δημοτικά σχολεία δημόσιας Εκπαίδευσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όσον αφορά στην εικόνα που θα παρουσιάζουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα δημόσια Νηπιαγωγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν είναι:

Θα λειτουργήσουν 272 Νηπιαγωγεία. Ο αριθμός των τμημάτων στα Νηπιαγωγεία θα είναι 586 εκ των οποίων τα 16 θα είναι νέα τμήματα. Θα φοιτήσουν συνολικά 12.748 παιδιά σε σχέση με 12.804 στην παρούσα σχολική χρονιά. 

Οι μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης (4 8/12 – 6 χρονών) θα είναι  9.812, σε σχέση με  9.976 που φοιτούν την παρούσα σχολική χρονιά. 

Στο μεταξύ, χθες άρχισαν τη λειτουργία τους τα Θερινά Δημόσια Σχολεία (ΘΔΣ), η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Στόχος η προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον για τα ΘΔΣ είναι πολύ μεγάλο. Ήδη από χθες, άρχισαν να φοιτούν 4.500 παιδιά. Συνολικά, λειτουργούν 54 ΘΔΣ (36 Δημοτικά και 18 Νηπιαγωγεία). Για δεύτερη χρονιά, θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και θα απασχοληθούν 25 εκπαιδευτικοί. Συνολικά για τις ανάγκες λειτουργίας των ΘΔΣ, θα απασχοληθούν 544 εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, ενώ για τις ανάγκες των παιδιών Ειδικής Εκπαίδευσης θα απασχοληθούν 56 ειδικοί εκπαιδευτικοί.