Παραμένουν οι διαφωνίες ΟΕΛΜΕΚ, Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) επί προνοιών που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις αλλαγές που προτείνονται επί των εξετάσεων τετραμήνων σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, προτάσσοντας ταυτόχρονα την απουσία τους από τη διαδικασία διαλόγου. Αυτό ήταν το κύριο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου. 

Από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος παρευρέθηκε για περιορισμένο χρόνο στη συνεδρία, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν είναι να γίνει η όποια αλλαγή στον θεσμό, πρέπει να γίνει τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει με την ισχύ της νομοθεσίας και χωρίς τις αλλαγές που προτείνονται. Ο κ. Προδρόμου εξηγώντας το σκεπτικό για κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αποφόρτιση του προγράμματος των μαθητών καθώς μειώνεται ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων, ο περιορισμός της έκτασης της εξεταστικής περιόδου και κατ’ επέκταση κερδίζεται διδακτικός χρόνος που είναι και το ζητούμενο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το τελευταίο σημείο, ήταν ένα από τα οποία κατέρριψε η ΟΕΛΜΕΚ, με τον πρόεδρο της, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδηθεί διδακτικός χρόνος καθώς δεν προνοούνται αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου. Άρα, όπως ανέφερε, την περίοδο που οι τελειόφοιτοι θα έχουν εξετάσεις, οι μαθητές των άλλων τάξεων, δεν θα μπορούν να κάνουν μαθήματα. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος πέραν από την αναφορά ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν κλήθηκε από τον υπουργό σε διάλογο προτού καταλήξει στις πρόνοιες αυτές και άρα στο επίμαχο νομοσχέδιο, κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια στην οργάνωση των καθηγητών, εστίασε και στο γεγονός ότι δεν γίνεται καμία βελτίωση για τη Γ΄ Λυκείου, η οποία όπως είπε «ήταν αυτή που ταλαιπωρήθηκε κι έχει τρεις εξετάσεις». Η ΟΕΛΜΕΚ τάσσεται κατά των τριών εξετάσεων και είναι έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις γι’ αυτό το θέμα, ενώ παράλληλα ζητά κατάργηση της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου, δηλαδή της διαδικασίας του Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι πέραν της υποβάθμισης μαθημάτων με την αφαίρεσή τους από τη λίστα των εξεταζόμενων, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί απαράδεκτο ότι μαθήματα άκρως απαραίτητα για την εισδοχή μαθητών σε πανεπιστήμια, θα εξεταστούν για πρώτη φορά στη Γ΄ Λυκείου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Προδρόμου αντέκρουσε τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ για μη συμμετοχή σε διάλογο, δίνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες συναντήσεων τους. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος απέρριψε με τη σειρά του την τοποθέτηση του υπουργού αναφέροντας ότι συζήτηση έγινε επί διαδικαστικών θεμάτων και όχι για τις εισηγήσεις που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις οργανωμένων γονέων και μαθητών, με τον Β΄ αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων, Κώστα Κώστα, να διατυπώνει μεταξύ άλλων, δυσαρέσκεια για τη μη έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς, μεταξύ άλλων, απαιτούν όπως καταργηθούν οι γραπτές κεντρικές εξετάσεις και των δύο τετραμήνων στη Γ΄ Λυκείου και οι τελειόφοιτοι να έχουν μόνο μία γραπτή κεντρική εξέταση στο τέλος της χρονιάς, η οποία θα είναι και για απόλυση και για πρόσβαση. Ζητούν επίσης κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης για την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καθώς και μη εφαρμογή του θεσμού στα Γυμνάσια.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αντί να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί άλλα, θέτοντας εκ νέου στο τραπέζι τη θέση για κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων.