Του Χρίστου Καρύδη*

Ο Γέροντας Παΐσιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου 1924. Ήταν γιος του Πρόδρομου και της Ευλογίας – Ευλαμπίας Εζνεπίδη. Ο πατέρας του ήταν ο πρόεδρος του χωριού. Είχε ακόμα 8 αδέλφια, ενώ βρέφος ακόμα βρέθηκε στην προσφυγιά. Στις 7 Αυγούστου 1924 ο Γέροντας βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος επέμενε και του έδωσε το δικό του όνομα, «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά έχει πει. Από μικρός ο Παΐσιος είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και διακαώς επιθυμούσε να μονάσει. Οι γονείς του χαριτολογώντας του έλεγαν «βγάλε πρώτα γένια και μετά θα σε αφήσουμε».

Τον Σεπτέμβρη του 1924 η οικογένεια του Γέροντα, μαζί με τα καραβάνια άλλων προσφύγων, πήρε το δρόμο της προσφυγιάς.  Έφθασαν στην Ελλάδα και κατέληξαν στην Κόνιτσα, εκεί που ο Άγιος τελείωσε το Δημοτικό σχολείο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πιο κάτω παρατίθενται κάποιες ημερομηνίες – σταθμοί που σημάδεψαν τη ζωή του Γέροντα Παϊσιου.

⦁    Το 1945 κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε ως ασυρματιστής. Το 1949 απολύθηκε. Ήταν τότε 25 χρονών.

⦁    Το 1949 πηγαίνει στο Άγιον Όρος και το 1954 στη Μονή Εσφιγμένου λαμβάνει τη «ρασοευχή» και παίρνει το πρώτο του μοναχικό όνομα που ήταν Αβέρκιος.

⦁    Το 1958 πηγαίνει στο Στόμιο Κονίτσης και για τέσσερα χρόνια μένει στην Ιερά Μονή Γενεθλίων της Θεοτόκου. Από εκεί πήγε στο Όρος Σινά. Εργαζόταν ως ξυλουργός και ό,τι κέρδιζε το έδινε σε φιλανθρωπίες στους Βεδουΐνους.

⦁    Το 1964 επέστρεψε ξανά στο Άγιον Όρος, ενώ το 1966 ασθένησε σοβαρά και εισήχθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου του αφαιρέθηκε μέρος των πνευμόνων του.

⦁    Το 1967 μετά την ανάρρωση του, επέστρεψε στο Άγιον Όρος και το 1979 βρίσκεται στη σκήτη της Παναγούδας, όπου εκεί έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του, παρηγορώντας χιλιάδες επισκέπτες – προσκυνητές που έφθαναν κοντά του, από όλα τα μέρη του κόσμου.

⦁    Μετά το 1993 αρχίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο π. Παΐσιος βγαίνει για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πηγαίνει στη Σουρωτή στο Ησυχαστήριο του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου. Έζησε εκεί μέχρι την Τρίτη, 12 Ιουλίου 1994. Στις 11:30 το βράδυ, στην ησυχία του μεσονύκτιου, τάραξε μια δυνατή βροντή. Κατόπιν συνεχείς αστραπές φώτιζαν όλο το Άγιον Όρος.  Ο Γέροντας είχε περάσει στην αιωνιότητα. Ενταφιάστηκε στον χώρο του Ιερού Ησυχαστηρίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησης του, τελείται αγρυπνία με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών που καταφθάνουν από διάφορα μέρη του κόσμου.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας προστρέχουν στον τάφο του για να ανάψουν ένα κερί, να αντλήσουν βοήθεια, δύναμη και παρηγοριά.

Η κατάταξη του ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τις 13 Ιανουαρίου 2015. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Στις 12 Ιουλίου τιμάται η μνήμη του Άγιου.

Η Ελλάδα

Ο Γέροντας αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα και προσευχόταν συνέχεια γι’ αυτήν. Σε μια προσευχή του έλεγε: 

«Μνήσθητι, Κύριε, όλων των εθνών. Να τα έχεις στην αγκαλιά Σου, να τα σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να τα φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο. Και την αγαπημένη μας Ελλάδα μέρα και νύκτα να την έχεις στην αγκαλιά Σου, να την σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να την φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο».

Ο Άγιος αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά. Έλεγε τα εξής: «Το παιδί έχει ανάγκη από πολλή αγάπη και στοργή και από πολλή καθοδήγηση. Θέλει να καθίσεις κοντά του, να σου πει τα προβλήματα του, να το χαϊδέψεις, να το φιλήσεις. Όταν το μικρό παιδί είναι καμιά φορά ανήσυχο και κάνει σκανταλιές, αν το πάρει η μάνα στην αγκαλιά, το χαϊδέψει και το φιλήσει, ηρεμεί, γαληνεύει. Αν χορτάσει στοργή και αγάπη, όταν είναι μικρό, ύστερα έχει δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής».

Η Κύπρος

Πρόσφατα η ζωή του Αγίου Παϊσίου γυρίστηκε σε ταινία, με σενάριο που έγραψε ο Γιώργος Τσιάκκας. Πρωταγωνιστές στον ρόλο του Αγίου ήταν ο ηθοποιός Προκόπης Αγαθοκλέους. Στο ρόλο της μητέρας του Αγίου ήταν η ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου.

Ήταν μια παραγωγή οκτώ επεισοδίων που προβλήθηκε στην Κύπρο από την τηλεόραση του «Άλφα».  Ήταν μια εξαιρετική παραγωγή που έφερε Κυπριακή σφραγίδα, ένδειξη της αγάπης των Κυπρίων προς τον Άγιο Παΐσιο.

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος