Το skateboard ή στα Ελληνικά τροχοσανίδα… προσφέρει μεγάλη ελευθερία στους λάτρεις του αθλήματος! Τους βρίσκεις σε πάρκα, σε πλατείες, σε εξειδικευμένους χώρους, να κάνουν τα εντυπωσιακά τους τρικ και δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πως είναι οι άνθρωποι που… ταξιδεύουν με τον δικό τους τρόπο στις τέσσερις ρόδες μιας σανίδας! Στην Κύπρο γεννήθηκε μια πολύ όμορφη ιδέα, η οποία λανσάρει σήμερα το πιο ανθεκτικό και συνάμα ανακυκλώσιμο skateboard στην αγορά ανά το παγκόσμιο. Δημιουργός της ο νεαρός Ανδρέας Χαραλάμπους. 

Η ιδέα του ξεκίνησε στα τέλη του 2013, αφού ο ίδιος από πολύ νεαρή ηλικία ήταν skater. Σταμάτησε να ασχολείται με το άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν πια γύρω στα 25 αποφάσισε ν’ ανέβει ξανά στο skateboard διαπίστωσε πως η τεχνολογία του έχει μείνει στάσιμη. Παρέμεινε ξύλινο με τις διαφορές ανάμεσα στις επωνυμίες να εντοπίζονται αποκλειστικά και μόνο στη διακόσμηση. Αμέσως σκέφτηκε πως δεν γίνεται ένα… ασυμβίβαστο άθλημα, όπως αυτό το οποίο έχει πέραν των 30 χρόνων ιστορίας, να παραμένει στάσιμο και να έχει μόνο μία τεχνολογία κατασκευής.

Έτσι… άρχισε τις δοκιμές να φτιάξει κάτι νέο, καινοτόμο, στο γκαράζ του σπιτιού του. Επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια και με πολλή περηφάνια για το δικό του αποτέλεσμα αλλά και των συνεργατών του μας φιλοξένησε στον βιομηχανικό χώρο, όπου γίνεται όλη η διαδικασία παραγωγής. Από την επεξεργασία της πρώτης ύλης μέχρι το τελικό αποτέλεσμα! Είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κύπρο που διαθέτει τον δικό της βιομηχανικό χώρο.  

Με το ξέσπασμα της κρίσης ο Ανδρέας χάνει τη δουλειά του και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν άνεργος, έχοντας ως μοναδική ενασχόληση τη δημιουργία ενός διαφορετικού skateboard. H απώλεια της εργασίας του ήχησε και το καμπανάκι πως θα πρέπει ν’ αναζητήσει άλλους δρόμους. Έτσι, μέσω της επιδότησης νεανικής επιχειρηματικότητας των νεοφυών επιχειρήσεων (start-up) μέσα από τα διάφορα προγράμματα, γνώρισε τον συνέταιρό του και μαζί άρχισαν να στήνουν από το μηδέν τη δική τους βιομηχανία, μετά από τεράστια έρευνα και δημιουργία! Το όνομα αυτής «Capsule Skateboards».

Αρχικά έπρεπε ν’ αναζητήσουν την κατάλληλη πρώτη ύλη για το προϊόν και στην πορεία να στήνουν λιθαράκι – λιθαράκι τον εργοστασιακό τους χώρο αφού στην Κύπρο δεν υπάρχει αντίστοιχη βιομηχανία. Παράλληλα, «έτρεχαν» τη διαδικασία της κατασκευής, κάνοντας δοκιμές με διάφορα υλικά και τεχνικές μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Τον Νοέμβριο του 2020, ο εργοστασιακός χώρος τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και η παραγωγή ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη διάθεση στην αγορά, σε επιλεγμένα καταστήματα, αλλά και διαδικτυακά κατευθείαν σε πελάτες στο εξωτερικό.

Όπως μας εξηγεί ο Ανδρέας, έγιναν δεκάδες δοκιμές σε πρωτότυπα κομμάτια σανίδας, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός των υλικών για να είναι ελαφρύ και να έχει την ίδια αίσθηση για τον skater όπως ένα ξύλινο, να είναι ανακυκλώσιμο, αλλά και το κόστος του να είναι προσιτό για τον πελάτη καθώς οι ηλικίες και η οικονομική άνεση των skaters διαφέρουν. 

Ταυτόχρονα με την κουβέντα μας, μας δείχνει όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την κοπή των στρώσεων του υλικού μέχρι να την πρέσα που λειτουργεί με θερμότητα για να γίνει ένα συμπαγές σώμα, τη διαμόρφωση του σχήματος στα μηχανήματα και την τοποθέτηση της διακόσμησης. Μετά από αυτή τη διαδικασία η σανίδα είναι έτοιμη να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι τροχοί και να… ρολάρει! Σε όλη αυτή τη διαδικασία, δεν χρησιμοποιούν κανένα χημικό σκεύασμα κατ’ επιλογήν ενώ δεν… αποκαλύπτουν πολλά διότι το προϊόν είναι στη διαδικασία να πατενταριστεί! 

Η δυνατότητα παραγωγής της εταιρείας είναι περίπου 15-20 σανίδες ημερησίως. Υπάρχει η ζήτηση, ωστόσο δεν είναι ακόμα η επιθυμητή διότι ο κόσμος των skaters έμαθε μια συγκεκριμένη τεχνολογία και ο Ανδρέας με τους συνεργάτες του λάνσαραν κάτι νέο και καινοτόμο το οποίο αμφισβητεί όλα όσα γνώριζαν μέχρι τώρα. Ωστόσο, επενδύουν στους… ασυμβίβαστους του αθλήματος, που είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι άλλο, και είναι σίγουροι πως θα το λατρέψουν! 

Η σανίδα, την οποία δημιουργεί η Capsule, είναι 100% ανακυκλώσιμη. Ο skater, όταν φθαρεί η σανίδα του, μπορεί να την επιστρέψει και να πάρει άλλη σε πιο χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα η φθαρμένη σανίδα θα ξαναπεράσει από τον κύκλο της παραγωγής, αντί να καταλήξει στα σκουπίδια. 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν την έρευνα για τη δημιουργία της σανίδας του skateboard, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα έβαζαν ούτε ένα χιλιοστό ξύλου, γι’ αυτό και πέρασαν επτά χρόνια μέχρι να καταλήξουν στο υλικό και την τεχνολογία που θα τα έκανε πιο ανθεκτικά, ενώ ταυτόχρονα να έχουν όλες τις προδιαγραφές ενός ξύλινου skateboard. Ξεχωρίζει σαφώς γιατί απορροφά τους κραδασμούς, αν πέσει σε νερό δεν καταστρέφεται, ενώ αν χτυπήσει στο έδαφος ή σε τοίχους οι άκρες του δεν φθείρονται. 

Ανά τον κόσμο, μας λέει ο Ανδρέας, υπάρχουν εκατοντάδες επωνυμίες skateboards. Όμως όλες έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Την τεχνολογία με τις επτά στρώσεις του καναδικού σφένδαμου. Στη βόρεια Αμερική αλλά και στον Καναδά, όπου συναντάται ο σφένδαμος, η πρώτη αιτία αποψίλωσής του είναι η κατασκευή εκατομμυρίων σανίδων skateboard. Ένα δέντρο θέλει γύρω στα 60 χρόνια να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί κι αυτό λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας για να μη χρησιμοποιήσει στο δικό του skateboard ούτε ένα κομματάκι ξύλου. 

Στις 50 κορυφαίες νέες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού

Ο Ανδρέας δεν εφησύχασε ούτε στιγμή. Παράλληλα με την έρευνα και τη δημιουργία της εταιρείας, φρόντισε να έχει παρουσία σε εκθέσεις που διοργανώνονται ανά τον κόσμο. Ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία και την Αμερική για να παρουσιάσει την ιδέα του. Μάλιστα το 2019 στη Γερμανία η εταιρεία αναδείχθηκε ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού ανά το παγκόσμιο μέσω των «ISPO Brand New Awards 2019».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το κανάλι Braille Skateboarding στο Youtube, το οποίο αφορά στους skaters και απαριθμεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια subscribers, δημοσίευσε ένα βίντεο, με τον τίτλο να θέτει ένα ερώτημα κατά πόσο αυτό που παρουσιάζεται «είναι το πιο ανθεκτικό skateboard στον κόσμο». Το skateboard της Capsule δοκιμάστηκε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τους παρουσιαστές να δηλώνουν πως το made in Cyprus skateboard είναι όντως το πιο ανθεκτικό που έφθασε στα χέρια τους. Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο βίντεο αριθμεί πάνω από 200 χιλιάδες προβολές από τους λάτρεις του είδους. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ -ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι skaters στην Κύπρο είναι σχετικά σε νηπιακό στάδιο, μας εξηγεί ο Ανδρέας, διότι τα παιδιά είναι μαθημένα με τα κλασικά αθλήματα, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κτλ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν εξειδικευμένα πάρκα για skaters τόσο στη Λευκωσία όσο και σε άλλες πόλεις. Τα Σαββατοκύριακα, μας λέει ο Ανδρέας, είναι γεμάτα, γεγονός που δείχνει πως άρχισαν δειλά-δειλά να γίνονται μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του αθλήματος. Δεν μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε για την ασφάλεια του αθλήματος, με τον Ανδρέα, ως έμπειρο skater, να μας λέει πως δεν είναι εύκολο άθλημα. Ακόμα και οι επαγγελματίες όταν ανέβουν στη σανίδα εύκολα μπορούν να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν. Καλό θα ήταν, τονίζει, να υπάρχουν εκπαιδευτές, κάτι που εξετάζει και ο ίδιος με τους συνεργάτες του, για να δημιουργήσουν και αυτή την υπηρεσία, με έμπειρους νεαρούς skaters που είναι διατεθειμένοι να δείξουν σε νεότερους μερικά… μυστικά του αθλήματος. 

Χρειάζεται όμως πολλή εξάσκηση με όλο τον προστατευτικό εξοπλισμό και ένα καλό πάτωμα γιατί η άσφαλτος δεν προσφέρεται λόγω του ότι δεν απορροφά τους κραδασμούς. Η εκμάθηση, μας εξηγεί, πρέπει να γίνεται σε στάδια: Μαθαίνει ο skater να ισορροπεί πάνω στη σανίδα, να κυλά και να στρίβει, κι όταν πλέον νιώσει αυτοπεποίθηση, ξεκινά να κάνει τα διάφορα τρικ. Υπάρχουν διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο που, σε αργή κίνηση, παρουσιάζουν διάφορες κινήσεις. 

Tα πλάνα για το μέλλον 

Ο Ανδρέας μαζί με τους συνεργάτες του έκαναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του προϊόντος και το στήσιμο του εργοστασιακού χώρου. Μπήκαν με αργά αλλά στέρεα βήματα στην αγορά αλλά στόχος είναι να συνεχίσουν την ανοδική πορεία. Πλέον, το skateboard έχει ενταχθεί στα oλυμπιακά αθλήματα, γεγονός που για την ομάδα της Capsule δίνει μια περαιτέρω ώθηση για ένταξη στις αγορές του εξωτερικού. 

Σε αυτό το στάδιο στόχος της ομάδας της Capsule είναι να αναγνωριστεί η εταιρεία ως μία επιχείρηση που τόλμησε να λανσάρει κάτι διαφορετικό και φυσικά να δοκιμαστεί η τεχνολογία και σε άλλες αγορές αθλημάτων που χρησιμοποιούν σανίδα. 

Η κοινότητα των start-up επιζητεί στήριξη

Η εταιρεία του Ανδρέα ανήκει στην κοινότητα των start-up και είναι μια από τις ελάχιστες στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής. Στον τοίχο του γραφείου του μας δείχνει σε φωτογραφίες από το επτάχρονο ταξίδι της έρευνας και της δημιουργίας και μας εξηγεί πόσο δύσκολο ήταν το ξεκίνημα.

«Υπάρχει χώρος στην Κύπρο για καινοτόμες ιδέες, ωστόσο τα εμπόδια αυξάνονται λόγω της γραφειοκρατείας που υπάρχει στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο Ανδρέας, δείχνοντάς μας εικόνες από τα πρώτα βήματα μέχρι και την υλοποίηση του προϊόντος. Από τις στιγμές της δημιουργίας πρωτότυπων τα οποία έπρεπε να σταλούν σε έμπειρους χρήστες για να δοκιμαστούν και να επιστρέψουν πίσω με την ανάλογη ανατροφοδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν. 

Δεν τα παράτησαν όμως ούτε στιγμή. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του ομολογούν πως αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα ενδεχομένως ο χρόνος που θα χρειάζονταν μέχρι την υλοποίηση να έφθανε μέχρι τα 2-3 χρόνια. 

«Η κοινότητα των start-up είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία του τόπου και προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες σε νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες να τις υλοποιήσουν», αναφέρει ο Ανδρέας, ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη για στήριξη ώστε να μπορούν οι νέοι, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, να προχωρούν με στέρεα βήματα. 

***Bρείτε την Capsule Skateboards και στα Social Media

Facebook

Instagram