To πρόγραμμα ENVISION που αφορά τη ζωή και την κοινωνική ενσωμάτωση των Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο ολοκληρώνει η Ένωση Δήμων Κύπρου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Κύπρο ζουν και εργάζονται έως και 200 χιλιάδες πολίτες που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος αυτού, έχει διαπιστωθεί η ακόλουθη μεγάλη ανάγκη, για την οποία η Ένωση Δήμων Κύπρου θα καταθέσει εισηγήσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ελάχιστοι γνωρίζουν τα πολιτικά δικαιώματά τους και ιδιαίτερα το δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο για εργασία και προέρχονται απλό τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, παρατηρούνται προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και κρούσματα στερεοτυπικής και ξενοφοβικής μεταχείρισης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “ENVISION”, η Ένωση Δήμων Κύπρου διεξήγαγε εις βάθος έρευνα και πραγματοποίησε σειρά δραστηριοτήτων γνωριμίας και διαβούλευσης με τις οργανωμένες κοινότητες Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο: Ελλαδιτών, Βουλγάρων, Ρουμάνων αλλά και άλλων που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ.

Οργάνωσε επίσης μαζί με τους εταίρους της στο πρόγραμμα, μια διαδικτυακή βάση εκπαίδευσης γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ενσωμάτωση των Ευρωπαίων πολιτών. Έδωσε επίσης την ευκαιρία να γίνουν πολλές δραστηριότητες για να καταγραφούν οι ανάγκες και να κατατεθούν εισηγήσεις τόσο από την πλευρά των ιδίων των Ευρωπαίων πολιτών όσο και από εκπροσώπους των Δήμων και Κοινοτήτων.

Philenews/ΚΥΠΕ