Άναψαν τα αίματα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής εξαιτίας της άρνησης των ιατροδικαστών εδώ και δύο μήνες να διενεργούν νεκροτομές – νεκροψίες με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Στη γωνία στριμωγμένος – τόσο από τους βουλευτές, όσο και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας – βρέθηκε ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή Υγείας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο ποσώς ικανοποίησαν τους παρευρισκόμενους. Η συνεδρία της Επιτροπής Υγείας διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και παρά τις αναφορές του προέδρου της ότι η Βουλή δεν δικάζει, σε αρκετές στιγμές η όλη διαδικασία θύμιζε αίθουσα δικαστηρίου.
 
Το θέμα ενέγραψε προς συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου με αφορμή σφοδρά παράπονα που διατυπώνουν συγγενείς νεκρών, που είτε παραμένουν στα ψυγεία των νεκροτομείων για μέρες είτε οδηγούνται κατευθείαν σε ταφή δίχως να προηγηθεί νεκροτομή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έστησαν στον τοίχο τον ιατροδικαστή Σοφοκλέους
 
Ο κ. Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι η άρνηση των ιατροδικαστών να διενεργούν νεκροτομές απασχολεί για πολλοστή φορά την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, τονίζοντας πως παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που έχουν γίνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει. Έκανε λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές εκ μέρους των ιατροδικαστών, που ταλαιπωρούν αμφότερους τους νεκρούς και τους οικείους τους, ενώ χαρακτήρισε την Ιατροδικαστική Υπηρεσία ξέφραγο αμπέλι.
 
Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση 26χρονου Ελλαδίτη που παραμένει άταφος στο ψυγείο του νεκροτομείου Πάφου εδώ και 20 μέρες λόγω της άρνησης των ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροτομή επί της σορού του. Με παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα η νεκροτομή διενεργήθηκε τελικά προχθές, αλλά και πάλι οι ιατροδικαστές προέβαλαν προσκόμματα στη διαδικασία, καθώς αρνήθηκαν να μεταβούν στην Πάφο για τη διενέργεια της νεκροτομής.
 
Πτώμα με μούχλα και μύκητες
 
Όπως κατήγγειλε στην Επιτροπή Υγείας η δικηγόρος των συγγενών του 26χρονου, Ελίζα Πατσαλίδου, η σορός του νεαρού μεταφέρθηκε στη Λευκωσία με μη αδειοδοτημένο όχημα και σε πολύ κακή κατάσταση.
 
Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και ο ιδιώτης ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός που εκπροσωπεί την οικογένεια του 26χρονου αποβιώσαντος. Ο κ. Σταυριανός ανέφερε ότι το πτώμα του νεαρού ήταν σε απαράδεκτη κατάσταση, με μούχλα και μύκητες στο πρόσωπο, καθώς δεν έτυχε της δέουσας συντήρησης και διερωτήθηκε πως θα στείλουμε αυτή τη σορό στην οικογένεια του 26χρονου στην Ελλάδα.
 
Επί της ουσίας της συζήτησης, ο κ. Σταυριανός υπέδειξε με νόημα ότι η ιατροδικαστική δεν εκτυλίσσεται μόνο εντός του νεκροτομείου. «Αυτούς τους δύο μήνες ο κορωνοϊός δεν μας έβαλε τη μάσκα, αλλά μας την έβγαλε», είπε με νόημα ο κ. Σταυριανός, ο οποίος αμφισβήτησε πλήρως τα πρωτόκολλα που επικαλούνται οι ιατροδικαστές. Ο κ. Σταυριανός ανέφερε μάλιστα ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν όλες τις προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών και δεν υπολείπονται τίποτα εκτός, όπως είπε, από ανθρώπους που σέβονται τη δουλειά τους.
 
 
Ανοχή τέλος από το Υπουργείο Υγείας
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη και η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου κατέθεσαν στοιχεία και αλληλογραφία του Υπουργείου με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, στις οποίες διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών. Υποδείχθηκε μάλιστα ότι το 2015 δαπανήθηκε ποσό που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ για συντήρηση και αναβάθμιση των νεκροτομείων. «Τα θέματα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας πρέπει επιτέλους να λυθούν εκ θεμελίων», υπέδειξε η κα. Κωνσταντίνου και κάλεσε τους ιατροδικαστές να επανέλθουν στην κανονικότητα. Από την πλευρά της η κα. Γιαννάκη ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή μέχρι τώρα και απηύθυνε έκκληση στους ιατροδικαστές να «αδειάσουν τα ψυγεία των νεκροτομείων» και να διενεργήσουν νεκροτομές σε όλες τις περιπτώσεις πλην των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
 
Αυστηρές τοποθετήσεις από βουλευτές
 
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της Επιτροπής Υγείας που έκαναν λόγο για ετσιθελική συμπεριφορά των ιατροδικαστών. «Σταθήκατε κατώτεροι των περιστάσεων», υπέδειξε στον Σοφοκλή Σοφοκλέους ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι και πριν τον κορωνοϊό υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις καθυστέρησης ή και άρνησης διενέργειας νεκροτομής. Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γιώργος Παπαδόπουλος κατηγόρησε τους ιατροδικαστές ότι «παίζουν με την ψυχολογία και τα συναισθήματα των συγγενών» και υπέδειξε ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
 
Το βιολί του ο ιατροδικαστής Σοφοκλέους
 
Παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας και τους προσκεκλημένους, ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις και επέμεινε για άλλη μια φορά ότι τα νεκροτομεία της Κύπρου είναι ακατάλληλα και χρήζουν αναβάθμισης. Επικαλέστηκε μάλιστα εκ νέου τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), λέγοντας πως οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν πως πρέπει να γίνονται όσο το δυνατό λιγότερες νεκροτομές, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα νεκροτομεία.
 
Ο κ. Σοφοκλέους αποχώρησε τελικά από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, νιώθοντας, όπως είπε, προσβεβλημένος από τις αναφορές του προέδρου της, Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος του υπέδειξε ότι συμπεριφέρεται ωσάν να εργάζεται σε δική του επιχείρηση και τον κάλεσε να παραιτηθεί.
 
Άλλα λέει ο ΠΟΥ και άλλα οι ιατροδικαστές
 
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2020, τις οποίες κατέχει ο «Φ», αναφέρουν ότι τα πτώματα δεν είναι μολυσματικά και δεν μεταδίδουν ασθένειες και ως εκ τούτου προτρέπουν τους ιατροδικαστές να διενεργούν απρόσκοπτα τις νεκροτομές, λαμβάνοντας πάντοτε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.
 
Οι διεθνείς οδηγίες του ΠΟΥ, που απευθύνονται προς τους ιατροδικαστές και το προσωπικό των νεκροτομείων και αφορούν την ασφαλή διαχείριση πτωμάτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκάθαρα αναφέρουν ότι εκτός από τις περιπτώσεις αιμορραγικών πυρετών και χολέρας, τα πτώματα γενικά δεν είναι μολυσματικά, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μολυνθεί λόγω της έκθεσής τους σε πτώματα ατόμων που πέθαναν από τον COVID-19.
 
Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ αναφέρει πως μόνον οι πνεύμονες ασθενών με πανδημική γρίπη μπορεί να είναι μολυσματικοί κι αυτό μόνο σε περίπτωση κατά την οποία αντιμετωπιστούν ακατάλληλα κατά τη διάρκεια μιας νεκροψίας. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο ΠΟΥ παραθέτει μια σειρά προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας νεκροτομής, τα οποία περιλαμβάνουν καλό σύστημα εξαερισμού του νεκροτομείου (όχι απαραίτητα αρνητικής πίεσης) και ειδικό εξοπλισμό του προσωπικού για ατομική προστασία (μάσκες, γάντια, ασπίδες προσώπου, ειδικές αδιάβροχες στολές).