«Οι περιοχές Natura είναι ο παντοτινός μας πλούτος», διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, η οποία προκρίνει μετάβαση της διαχείρισης των περιοχών αυτών σε πιο εξειδικευμένα και ευέλικτα σχήματα, νέων επιστημόνων, πάντοτε υπό την εποπτεία του κράτους. «Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να είναι παντού και με όλη την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προσοχή», τονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
 
Χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Λίμνη Παραλιμνίου, η κα. Βασιλείου εξηγεί στο philenews πως οι περιοχές Natura αποτελούν σύνθετες έννοιες, αφού κάθε μία ξεχωριστά αφορά στην προστασία ενός είδους ή πολλών ειδών στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, ενώ, όπως τονίζει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα στην περίπτωση της Λίμνης Παραλιμνίου και της Αλυκής της Λάρνακας, λόγω της εγγύτητας των περιοχών αυτών με τους οικισμούς, με τους οποίους καλούνται να συνυπάρξουν αρμονικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλέλια Βασιλείου: «Ανάσα» για το περιβάλλον ο κορωνοϊός
 
Εμπλοκή πολλών υπηρεσιών
 
Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές διέπονται από διαχειριστικά σχέδια, στα οποία συμμετέχουν πολλές υπηρεσίες, με την έννομη υποχρέωση προστασίας των ειδών, φαίνεται να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όπως εξηγεί η Επίτροπος, για τα πουλιά ευθύνη έχει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, για τον οικότοπο, το νερόφιδο και άλλα είδη πλην των πτηνών ευθύνη έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τη διαχείριση του νερού το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ενώ ευρύτερη αρμοδιότητα έχει και το Τμήμα Δασών. «Καλούνται λοιπόν όλες αυτές οι υπηρεσίες να υπηρετήσουν ένα άρτιο, πλούσιο και ιδιαίτερα σύνθετο οικοσύστημα και παρ’ όλες τις φιλότιμες τους προσπάθειες, απουσιάζει η καθημερινή παρακολούθηση (monitoring) του οικοσυστήματος και η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν την στιγμή που συμβαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Βασιλείου.
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στην απόθεση ξενικών ειδών (ψαριών ή χελώνων από pet shops), που για διάφορους λόγους εγκαταλείπονται στο φυσικό οικοσύστημα, φωλιάζουν, αναπαράγονται και σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν προβλήματα στα προστατευόμενα και σπάνια είδη.
 
Λόγω ακριβώς της ιδιαίτερα ευαίσθητης ισορροπίας και με ζητούμενο την προστασία αμφότερων των ειδών και των οικοτόπων, η κα. Βασιλείου διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ντόπιων, προκειμένου αφενός μεν να εκτιμήσουν την περιβαλλοντική αξία των δικών τους περιοχών και αφετέρου δε να αντιληφθούν, μέσω της ορθής πληροφόρησης, ότι η σωστή προστασία μπορεί να καταστεί και οικονομικός πόρος για την τοπική κοινωνία.
 
Προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού
 
«Η εμπειρία μου από το Γεωπάρκο Τροόδους και οι βέλτιστες πρακτικές από ανάλογες περιοχές στον πλανήτη, δείχνουν ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει καθόλου τον περιβαλλοντικό μας πλούτο», αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
 
«Οφείλουμε να επενδύσουμε στην προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού, που επιλέγει πέραν των διακοπών ψυχαγωγίας και τέτοιους ιδιαίτερους χρόνους για πτηνοπαρατήρηση, πληροφόρηση του κοινού, δημιουργία και παραγωγή αναμνηστικών ειδών, σχετικών χώρων εστίασης και φιλοξενίας, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τους επισκέπτες, εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού σε επαγγέλματα σχετικά με ξεναγήσεις στα ιδιαίτερα αυτά σημεία», υποδεικνύει η Κλέλια Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή τους, με την ταυτόχρονη παραγωγή εσόδων μέσω της αυστηρής προστασίας, θα πρέπει να είναι ο γενικός μας στόχος.