Η πανδημία επηρέασε πολλούς τομείς της ζωής μας, με ποικίλους τρόπους, ενώ κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατακόρυφα. Στο περιβάλλον αυτό, μερικοί επαγγελματίες κατάφεραν να εφαρμόσουν νέους δημιουργικούς τρόπους, για να συνεχίσουν να ασκούν με ασφάλεια το επάγγελμα τους. Έτσι και μερικοί γυμναστές, οι οποίοι άρχισαν να παραδίδουν ολιγάριθμα μαθήματα προσωπικής εκγύμνασης σε εξωτερικό χώρο.
 
Όπως ανέφερε ο γυμναστής και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στη Λάρνακα, Παναγιώτης Μιχαήλ, μιλώντας στο Philenews, «όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι ο COVID-19 επηρέασε καταλυτικά και το δικό μας επάγγελμα. Οι λόγοι είναι πολλοί και πρωταρχικός λόγος είναι η απόφαση για κλείσιμο των γυμναστηρίων, για την ασφάλεια και μη διασπορά του ιού.  Εμείς οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων δεν είχαμε εισοδήματα, αλλά πολλές υποχρεώσεις».
 
Σημείωσε ακόμη ότι «έχει δημιουργηθεί ένας φόβος για το άνοιγμα των γυμναστηρίων  στους πολίτες», προσθέτοντας ότι «πολλοί από τους πελάτες του γυμναστηρίου μπορεί να ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, είτε μπορεί να μην επιστρέψουν στα γυμναστήρια, για διάφορους λόγους».
 
Υπογράμμισε ότι «ο κλάδος μας πιστεύω έχει πληγεί  και θα υπάρχουν επιπτώσεις σε εμάς και τους ερχόμενους μήνες, αφού «χάθηκαν» οι μήνες αιχμής του επαγγέλματος». 
 
Στη συνέχεια ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι η ιδέα για άσκηση σε εξωτερικό χώρο προέκυψε γιατί όλο και περισσότερος κόσμος γυμναζόταν έξω στην φύση. «Γιατί να μην μπορούμε εμείς, ως ειδικευμένοι, να γυμνάσουμε μια ομάδα ανθρώπων, όταν μας το επέτρεπαν οι συνθήκες;» διερωτήθηκε. Και συνέχισε, αναφέροντας ότι «αρκετοί πελάτες των γυμναστηρίων ήταν θετικοί στην άσκηση σε εξωτερικό χώρο, με το προσωπικό τους γυμναστή. Έτσι υιοθετήθηκε η ιδέα της άσκησης  εκτός γυμναστηρίου, με διάφορα βέβαια προβλήματα και δυσκολίες».
 
Επεσήμανε ακόμη ότι αρκετοί αθλούμενοι αντιμετώπισαν θετικά την πρωτοβουλία, για άσκηση σε εξωτερικό χώρο, αλλά ορισμένοι είχαν αμφιβολίες, λόγω διαφόρων λόγων (καιρικές συνθήκες, δυσκολία μετακίνησης στους διάφορους χώρους άσκησης).
 
Ο γυμναστής σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετοί θετικοί αλλά και αρνητικοί παράγοντες, για την άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Συγκεκριμένα υπάρχει ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι θερμοκρασίες δεν είναι σταθερές. «Αρκετές ώρες της ημέρας δεν είναι κατάλληλες για άσκηση σε εξωτερικό χώρο, έτσι θα πρέπει και ο αριθμός των αθλούμενων να είναι αρκετά μειωμένος.
 
Επίσης δεν υπάρχουν στην Κύπρο αρκετές εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτό καθιστά δύσκολη την εύρεση κατάλληλου χώρου για εξωτερική άσκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Αν και υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες, εντούτοις υπάρχουν και θετικοί. Ως κοινωνία απομακρυνθήκαμε από την φύση, λόγω του φόρτου εργασίας και του καθημερινού μας προγράμματος. Η εξωτερική άσκηση  μας φέρνει πιο κοντά στην φύση και τα ερεθίσματα είναι αρκετά παραπάνω, παρά σε ένα γυμναστήριο» υποστήριξε ακολούθως.
 
Δεν παρέλειψε ο κ. Μιχαήλ να ενθαρρύνει τον κόσμο, να επιστρέψει στα γυμναστήρια. «Συμβουλή μου στον κόσμο, που έχει αμφιβολίες για την επιστροφή μας στα γυμναστήρια είναι ότι όλα τα εγκεκριμένα γυμναστήρια θα τηρήσουν όλους τους κανόνες και τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν εκδοθεί», ανέφερε χαρακτηριστκά ο κ. Μιχαήλ.
 
Τόνισε ότι «ως γυμναστές, πρωταρχικός μας στόχος είναι η υγεία των πελατών μας. Έχουμε ήδη προμηθευτείόλα τα απαραίτητα για την έναρξή μας, όπως είναι αντισηπτικά, χαρτομάντιλα, γάντια και για προσωπική μας χρήση μάσκα.Επίσης έχουμε διαμορφώσει τα γυμναστήρια κατάλληλα και με βάση τα πρωτόκολλα (κλειστά αποδυτήρια, χώρος αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων, απολύμανση όλου του γυμναστηρίου με κατάλληλα πιστοποιητικά, απομάκρυνση διαφόρων μηχανημάτων τουλάχιστον δύο μέτρα». Εντούτοις δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ο κάθε αθλούμενος δεν παύει να έχει και την δική του προσωπική ευθύνη, για τήρηση όλων των κανόνων των γυμναστηρίων».
 
«Εύχομαι και ευελπιστώ σε μια επιστροφή του κόσμου στα γυμναστήρια, για την σωματική  τους υγεία. Και μην ξεχνάμε νους υγιής εν σώματι υγιεί» ανέφερε καταληκτικά ο κ. Μιχαήλ.
 
Πηγή: philenews