Το αίτημά τους για συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων στον δημόσιο τομέα της υγείας επαναφέρουν Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών με την ΠΑΣΥΝΟ να έχει ήδη θέσει το θέμα προς συζήτηση στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
 
Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας των νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, «στα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για εμάς είναι και το πολύ σοβαρό θέμα της συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων για τους συναδέλφους που τώρα προσλαμβάνονται και εισέρχονται στον Οργανισμό με συμβόλαια». Βεβαίως, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι στον νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς περιλαμβάνονται πρόνοιες για τις κλίμακες, τον τρόπο αξιολόγησης και γενικά το πλαίσιο εργασίας τους, αλλά πρόκειται για προσωπικά συμβόλαια και όχι για κάτι κοινό». Αίτημα της συντεχνίας, εξήγησε ο κ. Πετέλης, «είναι να γίνουν συλλογικές συμβάσεις κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει και με τον ΟΚΥπΥ και αναμένουμε μια απάντηση για το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για αυτό το θέμα».
 
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε για το ίδιο θέμα στον «Φ» ότι «η Συντεχνία από πριν τη δημιουργία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δήλωνε σαφέστατα και διεκδικούσε τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης». «Αυτό το αίτημά μας», υποστήριξε, «είχε γίνει αποδεκτό και από τον τέως πρόεδρο του ΟΚΥπΥ και από τον ίδιο τον υπουργό». Ως ΠΑΣΥΚΙ, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η συλλογική σύμβαση θα διασφαλίζει τους νέους συναδέλφους και δεν θα δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων. Για παράδειγμα πρόσφατα είχαμε εντοπίσει ότι με τα συμβόλαια δεν κατοχυρώνονταν οι υπερωρίες τους, κάτι το οποίο διευθετήθηκε στην πορεία και είναι και άλλα θέματα που πρέπει να κατοχυρωθούν όπως για παράδειγμα οι άδειες κ.λπ.».
 
 
Οι δύο συντεχνίες, όπως και οι υπόλοιπες συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, αναμένουν επίσης απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είτε βρίσκονται στον διάλογο είτε έχουν τεθεί προς συζήτηση, αλλά δεν έχουν ακόμα προωθηθεί. 
 
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ «αναμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό και φροντιστές υγείας». Ο κ. Πετέλης εξήγησε ότι η συντεχνία πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη την τρίτη συνάντησή της με τον ΟΚΥπΥ για το θέμα αυτό, «είχαμε μια πρώτη ενημέρωση αλλά πληροφορηθήκαμε ότι η μελέτη θα καθυστερήσει μερικές ακόμα ημέρες αφού από τη μια η αλλαγή στην ηγεσία του Οργανισμού και από την άλλη η επικείμενη αύξηση των αναγκών του νοσοκομείου Λάρνακας εξαιτίας της ολοκλήρωσης της κτηριολογικής του επέκτασης, άλλαξαν κάπως τα δεδομένα». 
 
«Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των συζητήσεων για τη στελέχωση και την αναλογία νοσηλευτών και φροντιστών υγείας». Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, «ο διάλογος κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά πλαίσια και είμαστε ευχαριστημένοι αν και εξακολουθούμε να λέμε ότι έχουμε καθυστερήσει σημαντικά. Πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη αυτονόμηση και την έναρξη της δεύτερης φάσης
του ΓεΣΥ».
 
 
Ταμείο Προνοίας απαιτεί η ΠΑΣΥΚΙ
 
Στο μεταξύ από πλευράς της η ΠΑΣΥΚΙ αναμένεται ότι θα θέσει σήμερα και επίσημα θέμα δημιουργίας Ταμείου Προνοίας για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Συντεχνίας, «ο νόμος για την αυτονόμηση των νοσοκομείων περιλαμβάνει σχετική πρόνοια και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η πρόνοια και θα έπρεπε να εφαρμοστεί, θεωρούμε εμείς, από την πρώτη ημέρα της επίσημης λειτουργίας του ΟΚΥπΥ κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει». Αυτό το θέμα, τόνισε, «για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό». Η ΠΑΣΥΚΙ βεβαίως, είπε ο Σωτήρης Κούμας, «παρακολουθεί και τον αγώνα των άλλων συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων για το συνταξιοδοτικό και τάσσεται στο πλευρό τους». 
 
Για το σχέδιο κινήτρων για τους ειδικούς γιατρούς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ, είπε ο κ. Κούμας, «απέστειλε επιστολές τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αναμένουμε τις απαντήσεις τους».