Ακόμα μια ευκαιρία, ενδεχομένως και την τελευταία δίνουν οι Βρυξέλλες στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να κλείσει το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και να αποφευχθεί το πρόστιμο μέχρι €30.000 την ημέρα αναδρομικά από το 2013. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλλα, μετά από συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε με τον υπουργό Γεωργίας, έδωσε χρόνο στην Κύπρο για να κλείσει τις παράνομες χωματερές. Αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας, ο Νίκος Κουγιάλης είπε ότι ήταν «πολύ εποικοδομητική», σημειώνοντας ότι «τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο επί τάπητος, συζητήσαμε το πρόβλημα που προκύπτει από τη λειτουργία των παράνομων χωματερών στο Βατί και στον Κοτσιάτη». 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουγιάλης φαίνεται να κατάφερε να πείσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι επίκειται συμφωνία με την ανάδοχο της Κόσιης, για μεταφορά εκεί μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών της Λευκωσίας που σήμερα καταλήγουν στον Κοτσιάτη. Ο Επίτροπος Βέλλα διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος στην Κύπρο για να επιλύσει το πρόβλημα με την Κόσιη, και αντιλαμβάνεται και αυτός πολύ καλά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η λειτουργία της παράνομης χωματερής στον Κοτσιάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκ πρώτης όψεως θέμα για απόβλητα

Ο κ. Βέλλα μετά τη συνάντηση με τον κ. Κουγιάλη σημείωσε ότι «μιλήσαμε και για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες είναι δύο». «Με τη μία, που είναι πιο κοντά στη Λάρνακα, δεν βλέπουμε να υπάρχει θέμα. Θα δώσουμε στην Κύπρο περισσότερο χρόνο για τη χωματερή στον Κοτσιάτη. Αντιλαμβάνομαι υπάρχει μια συμφωνία που ακόμα εκκρεμεί μεταξύ της μονάδας στην Κόσιη και τη χωματερή. Ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί αυτό το θέμα κατά τις επόμενες εβδομάδες», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «έχουμε συζητήσει εκτεταμένα τρόπους διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων», προσθέτοντας ότι «ο Επίτροπος υπέδειξε ότι ο ρυθμός ανακύκλωσής μας είναι πολύ χαμηλός και ότι απορρίπτουμε σε χωματερές σχεδόν το 80% των παραγόμενων δημοτικών στερεών αποβλήτων».

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «εξηγήσαμε στον Επίτροπο ότι εφαρμόζουμε αρκετά σχέδια αυτή τη στιγμή για να αυξήσουμε τον ρυθμό ανακύκλωσης», σημειώνοντας ότι «έχουμε το πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετώ και κίνητρα τα οποία δώσαμε εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε το πρόγραμμα για Μηδενικά Απόβλητα στην περιοχή του Τροόδους, και φυσικά ένα μεγάλο θέμα για μας είναι το κλείσιμο της παράνομης χωματερής στον Κοτσιάτη, που συνδέεται με την Κόσιη, που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον ρυθμό ανακύκλωσης και να μειώσουμε την απόρριψη δημοτικών στερεών αποβλήτων σε χωματερές. Είναι μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο». Ο κ. Βέλλα είπε ότι «αυτό είναι κατά πολύ ευθυγραμμισμένο με το πακέτο κυκλικής οικονομίας», σημειώνοντας ότι «η ιδέα στην ΕΕ είναι ότι δεν μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα σκουπίδια και να τα πετάμε σε χωματερές, επειδή τα σκουπίδια είναι κεφάλαιο, τα σκουπίδια αποτελούν πρώτη ύλη».

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι «η Κύπρος ακόμη απορρίπτει πολλές ύλες σε χωματερές, γι’ αυτό θέλουμε να τη στηρίξουμε ώστε η Κύπρος πρώτα απ’ όλα να αρχίσει να ξεχωρίζει περισσότερα απορρίμματα και πιο σημαντικά να αρχίσει να ανακυκλώνει περισσότερα σκουπίδια».

Επίκειται καταγγελία για τα αμπελοπούλια
 

Ο Επίτροπος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της παράνομης παγίδευσης αμπελοπουλιών, αν και αυτό το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες άλλου Υπουργείου. «Η ΕΕ δεν μπορεί να μην πάρει μέτρα κατά οποιασδήποτε μη βιώσιμης παγίδευσης ή οποιασδήποτε παράνομης παγίδευσης, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να καθήσουμε και να συζητήσουμε μια λύση, παρά απλώς να προχωρήσουμε απευθείας στις παραβάσεις. Εάν υπάρχει λύση την οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε, θα προσπαθήσουμε να τη δουλέψουμε. Αλλά, όπως είπα, η μη βιώσιμη παγίδευση και η παράνομη παγίδευση δεν μπορούν να συνεχιστούν», επεσήμανε ο κ. Βέλλα. Για το θέμα αυτό, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ένα άλλο θέμα για το οποίο επίκειται καταγγελία είναι η παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών, και «θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε και αυτό το θέμα».

Επένδυση στη Λίμνη με προστασία χελωνών

Το θέμα της αδειοδότησης του έργου στη Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος. Ο αρμόδιος Επίτροπος που φαίνεται να γνωρίζει καλά το θέμα, ανέφερε ότι το αναπτυξιακό έργο της Λίμνης, είναι «ένα παράδειγμα έντασης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας της φύσης». Όπως είπε «το έργο της Λίμνης παρουσιάζει μια περίπτωση στην οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η επένδυση θα παρασχεθεί στις τοπικές κοινότητες χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητα του χώρου». Τόνισε ότι «ένας τόπος Natura 2000 δεν είναι απαραιτήτως φυσικό απόθεμα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη επιτρέπεται όταν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη».

Πρόσθεσε ότι για το θέμα ενημερώνεται τακτικά από τον υπουργό Γεωργίας, υπογραμμίζοντας πως «χαίρομαι που θα βελτιωθούν οι σημαντικές εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένω ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μετριασμού». «Πρέπει να εξασφαλίσουμε οφέλη για όλους και αυτό περιλαμβάνει τη χελώνα!», κατέληξε.