Ενέργειες σε διάφορες κατευθύνσεις τρέχει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την ΟΕΔΑ Κόσιης. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η υπογραφή νέας σύμβασης για παράταση της λειτουργίας με τον νυν ανάδοχο για 2+1 χρόνια, δεδομένου ότι η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Ιούνιο του 2023.

Το δεύτερο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών για εκπόνηση τεχνικής μελέτης και ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για την αναβάθμιση της μονάδας. Εκτιμάται ότι για την αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού απαιτούνται γύρω στα €10 εκατ. Ο νέος διαγωνισμός όταν προκηρυχθεί θα αφορά την εκπόνηση των τεχνικών μελετών και έκδοση αδειοδοτήσεων, βάσει νομοθεσίας, τις εργασίες κατασκευής και αναβάθμισης της μονάδας και της μετέπειτα λειτουργίας της μονάδας για περίοδο 10 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση ΠτΔ: Γεμίζει επικίνδυνα το ΧΥΤΥ Κόσιης

Τη μονάδα στην Κόσιη επισκέφθηκαν χθες βουλευτές μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος, συνοδευόμενοι από τον Υπουργό Γεωργίας. Ο Πέτρος Ξενοφώντος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το συμβόλαιο λήγει τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ζητηθεί παράταση για 2 + 1 χρόνια με αίτημα προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ ).

Το χρονικό διάστημα των τριών ετών θεωρείται αρκετό ώστε να αξιολογηθούν οι νέες λύσεις για τη νέα μονάδα, καθώς και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Το Υπουργείο Γεωργίας αναμένεται μαζί με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρος Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου να μεταβούν στο εξωτερικό για να δουν παρόμοιες μονάδες έτσι ώστε να υιοθετήσουν εκείνο που είναι καλύτερο για τα κυπριακά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΔΑ Κόσιης Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να δούμε την κατάσταση που βρίσκεται η διαχείριση των σκυβάλων για την οποία όλοι ταλαιπωρούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φαίνεται ότι έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των σκυβάλων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεμίζει το ΧΥΤΥ Κόσιης και ψάχνουν λύση

Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής είπε πως «μετά την επίσκεψη που έγινε στο Πεντάκωμο, στο οποίο η κατάσταση που επικρατεί είναι όντως θλιβερή, επισκεφθήκαμε την αντίστοιχη μονάδα στη Κόσιη και η εικόνα που αντικρύσαμε είναι τελείως διαφορετική. Ωστόσο, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, όταν ενημερωθήκαμε ότι το συμβόλαιο της συγκεκριμένης μονάδας λήγει στις 30 Ιουνίου και τώρα υποχρεωτικά η νέα κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε αυτή τη δύσκολη κατάσταση τόσο στο Πεντάκωμο όσο και στη Κόσιη, πρέπει να τη διαχειριστεί και να βρει τους τρόπους και τις λύσεις».

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είπε πως πρέπει «να εξεταστεί το μέλλον της μονάδας στη Κόσιη αλλά και στο Πεντάκωμο, η κατάσταση στο οποίο είναι τραγική και θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργούν αυτές οι δύο μονάδες μέσα στα νέα πλαίσια που θα εφαρμοστούν τον ερχόμενο Ιούνιο».