Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό συγκάλεσε για το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να δοθεί λύση σχετικά με το ΧΥΤΥ στην ΟΕΔΑ Κόσιης. Το κύτταρο το οποίο φτάνει στα όρια του, αναμένεται να υπερχειλίσει μέχρι τον Νοέμβριο και πλέον στενεύουν τα περιθώρια για να μην μείνουν στους δρόμους τα σκουπίδια των επαρχιών Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από τη στιγμή που αναζητούνται λύσεις που αφενός θα επιλύσουν το πρόβλημα και αφετέρου θα επιφέρουν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στα ταμεία του κράτους. Συγκεκριμένα, θα παραστούν ο υπουργός Γεωργίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Λογίστρια, ο γ.δ. ΥΓΑΑΠ, η διευθύντρια Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ο διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της ΚΕΑΑ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας/ Αμμοχώστου.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και ο όγκος σκουπιδιών που παραλαμβάνει η μονάδα της Κόσιης αυξάνεται με πιθανό ενδεχόμενο μέχρι τον Νοέμβριο να μην μπορεί να δέχεται επιπλέον σκουπίδια, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ουσιαστική λύση. Μετά τη διαπίστωση ότι η δυνατότητα για εργασίες επέκτασης του υφιστάμενου κυττάρου είναι περιορισμένη και δεν δίνει ριζική λύση στο πρόβλημα, εκτός απροόπτου θα αποφασιστεί απευθείας ανάθεση για να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο να δοθεί ανάθεση για κατασκευή μικρού ΧΥΤΑ, το οποίο θα αντέξει για ένα χρόνο και μέσα σε αυτό το διάστημα να διενεργηθεί διαγωνισμός για ανάληψη της μονάδας από νέο ανάδοχο. Το κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται στα €3 εκατ. Το δεύτερο σενάριο αφορά την ανάθεση της δημιουργίας ΧΥΤΥ με δεκαετή διάρκεια ζωής, του οποίου το κόστος υλοποίησης εκτιμάται στα €6 εκατ. 

Σημειώνεται, ότι η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη γίνεται κατόπιν προσωπικού ενδιαφέροντος που έδειξε ο ίδιος για το θέμα μετά από ενημέρωσή του από τον Κώστα Καδή και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας/ Αμμοχώστου, δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη, ο οποίος έχει και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.

Σημειώνεται, ότι έχει διενεργηθεί μελέτη που καταδεικνύει την πλήρωση του υφιστάμενου κυττάρου πριν τον χειμώνα. Με βάση τη μελέτη προκύπτει ότι ο όγκος απόθεσης που έχει καλυφθεί έως τώρα ανέρχεται σε 1.245.500 m3 έναντι μέγιστου διαθέσιμου όγκου 1.450.000 m3 και υπολείπεται προς πλήρωση όγκος 204.500 m3. 

Για την κατασκευή νέου χώρου ταφής απορριμμάτων απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνο, ενώ απαιτείται και η διενέργεια πλήρους περιβαλλοντικής μελέτης η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια αρχή. Η μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης λειτουργεί εδώ και σχεδόν 13 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2021 έληξε η σύμβαση και δόθηκε παράταση στη λειτουργία για ακόμα δύο χρόνια. Αναμένεται μέχρι τότε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη διαχείριση της μονάδας επί δεκαετία μετά το 2023.