Γι’ αυτούς που γνωρίζουν εδώ στην Κύπρο, η έναρξη ποινικής διαδικασίας στην Ελλάδα για τον διευθυντή της Ηλέκτωρ Ελλάδος Λεωνίδα Μπόμπολα, όπως και για τους Αθανάσιο Κατρή και Ιωάννη Κοκότση, δεν αποτελεί καλή είδηση για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλικη στο Κακουργιοδικείο στην Κύπρο. Στην Ελλάδα δεν υφίστανται οι «συμφωνίες» που τόσο εύκολα προσφέρονται από τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου και οι οποίες μετατρέπουν κατηγορούμενους σε μάρτυρες κατηγορίας με αντάλλαγμα τη μη ποινική δίωξή τους. 

Ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε μαρτυρία μπορεί να δοθεί σε δικαστική διαδικασία εδώ στην Κύπρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναντίον του ιδίου του μάρτυρα στην Ελλάδα αν και εφόσον σε αυτήν περιγράφει ποινικά διωκόμενα γεγονότα. Δηλαδή μαρτυρία σε κυπριακό δικαστήριο μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο στον μάρτυρα αφού αυτοενοχοποείται για εγκληματικές πράξεις στην Ελλάδα. Πληροφορίες από Αθήνα αναφέρουν ότι αυτό προσπάθησε να κάνει ο Αθανάσιος Κατρής. Δηλαδή έδωσε την υπογεγραμμένη κατάθεσή του στην κυπριακή Αστυνομία στις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας, με την ελπίδα να καταστεί μάρτυρας κατηγορίας, για να πάρει όμως την απάντηση ότι αυτό δεν γίνεται και ότι θα διωχθεί ποινικά. Οι δύο, Κοκότσης και Κατρής, δεν έχουν ακόμη καταθέσει στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου και αναμένονται να το πράξουν τους προσεχείς μήνες. Η έναρξη όμως της διαδικασίας στην Ελλάδα θέτει εν αμφιβόλω το τι θα πουν και αν θα το πουν, αφού η μαρτυρία τους στην Κύπρο μπορεί να αποδειχτεί το εισιτήριό τους για τον Κορυδαλλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κυπριακή Εισαγγελία ρίσκαρε καθυστερώντας στρατηγικά να τους καλέσει για μάρτυρες στην αρχή της δίκης έτσι ώστε να κλείσει τη μακρόχρονη διαδικασία με βαρύνουσας σημασίας μαρτυρίες. Αφού προβλέπεται να καταθέσουν πέραν των 170 μαρτύρων και δεν ήθελαν οι δύο να χαθούν στην πολυφωνία της γιγαντιαίου μεγέθους δίκης. Δεν υπολόγισε όμως και ίσως και να υποτίμησε την ελλαδική Δικαιοσύνη η οποία με την κατάθεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των στελεχών της Ηλέκτωρ από την κυπριακή Δικαιοσύνη ξεκίνησε την δική της έρευνα ως όφειλε, η οποία σήμερα οδηγεί στην έναρξη των ποινικών διαδικασιών στην Ελλάδα. 

Αυτό το ρίσκο λοιπόν όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά ίσως και στερήσει της δίκης στην Κύπρο δύο από τους σημαντικότερούς της μάρτυρες.