Συνέντευξη του Κοσµήτορα της Σχολής, καθηγητή Αναστάσιου Ζωπιάτη

Για τη νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), η οποία θα αρχίσει τη λειτουργία της από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο, στην Πάφο, µιλά σε συνέντευξή του στην ειδική έκδοση του Ιnsider για τις σπουδές στην Κύπρο, ο Κοσµήτορας της Σχολής, Καθηγητής Αναστάσιος Ζωπιάτης. Ο Δρ Ζωπιάτης µιλά, µεταξύ άλλων, για τα ακαδηµαϊκά Τµήµατα και την Ακαδηµία που λειτουργεί στη Σχολή καθώς επίσης για τα προγράµµατα σπουδών που προσφέρει και τις προοπτικές εργοδότησης των αποφοίτων της Σχολής, σε ένα ευρύ φάσµα τοµέων της βιοµηχανίας που άπτονται των γνωστικών αντικειµένων του Τουρισµού, της Φιλοξενίας, της Επιχειρηµατικότητας και του Ψηφιακού Επιχειρείν. Ακολουθεί το πλήρες κείµενο της συνέντευξης

Ποιος ο σκοπός της ίδρυσης της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας στην Πάφο;

Η σηµασία της τουριστικής βιοµηχανίας στην κυπριακή οικονοµία, διαχρονικά, είναι αποδεδειγµένη. Η τουριστική βιοµηχανία συνέβαλε, αρκετές φορές, στην ανόρθωση της οικονοµίας της Κύπρου µετά από διάφορες κρίσεις. Η Πολιτεία, αντιλαµβανόµενη τη σηµασία της τουριστικής βιοµηχανίας αποδέχθηκε το αίτηµα του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου και προχώρησε στη µετεξέλιξη του Τµήµατος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισµού, σε Σχολή Διοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας. Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι η νέα Σχολή έχει δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συµπερίληψη, κάτω από την ίδια ακαδηµαϊκή οµπρέλα, των γνωστικών αντικειµένων της Διοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας, Επιχειρηµατικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν.

Αυτό, σε συνάρτηση µε την ενσωµάτωση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στην Ακαδηµία Επαγγελµάτων Τουρισµού και Φιλοξενίας Κύπρου, και σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη µεταφορά της Σχολής Ξεναγών από το Υφυπουργείο Τουρισµού στο ΤΕΠΑΚ δηµιουργεί µια τεράστια δυναµική η οποία θα δράσει καταλυτικά προς την περαιτέρω ανάδειξη των τουριστικών επαγγελµάτων, στην αναβάθµιση της ποιότητας και την προβολή του τουριστικού µας προϊόντος τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

ο Κοσµήτορας της Σχολής, Καθηγητής Αναστάσιος Ζωπιάτης.

H δηµιουργία και λειτουργία της Σχολής στην Πάφο δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την κοινή δράση και συνέργεια µε τον Δήµο Πάφου. Ίσως για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά, ιδρύεται Πανεπιστηµιακή Σχολή η οποία αποτελεί προϊόν στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ τοπικής κοινωνίας και ακαδηµίας.

Ποιες ανάγκες της οικονοµίας και της χώρας µας γενικότερα έρχεται να καλύψει η νέα αυτή Σχολή;

Διαχρονικά, οι ανάγκες της τουριστικής βιοµηχανίας καλύπτονταν, εν µέρει, από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, το Τµήµα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισµού του ΤΕΠΑΚ, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και σε µικρότερο βαθµό από ιδιωτικά, ανώτερα, πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Σε καµία περίπτωση όµως δεν υπήρξε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της βιοµηχανίας από την εσωτερική αγορά εργασίας και η εισαγωγή ειδικευµένου και ανειδίκευτου εργατικού δυναµικού από το εξωτερικό ήταν επιτακτική ανάγκη. Η έλλειψη εργατικού δυναµικού, η απουσία εξειδίκευσης και κατάρτισης είχαν και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών της τουριστικής µας βιοµηχανίας. Η δηµιουργία της Σχολής Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας έρχεται να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο σε ακαδηµαϊκό όσο και σε επαγγελµατικό επίπεδο. Η συνεργασία και οι συνέργειες της Σχολή µε το Υφυπουργείο Τουρισµού, και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισµού και Νεολαίας, θα της επιτρέψουν τη χάραξη στρατηγικής στην τουριστική εκπαίδευση της χώρας µας η οποία θα συµβάλει στον µέγιστο βαθµό στη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόµενου τουριστικού µας προϊόντος, και θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό µας πλεονέκτηµα στις διεθνείς αγορές.

Από ποια ακαδηµαϊκά τµήµατα/οντότητες αποτελείται η Σχολή και ποια προγράµµατα σπουδών θα προσφέρει; Τι προσφέρει το κάθε πρόγραµµα;

Η νέα Σχολή αποτελείται από δύο Τµήµατα, το υφιστάµενο Τµήµα Διοίκησης Τουρισµού και Φιλοξενίας και το νεοϊδρυθέν Τµήµα Διοίκησης, Επιχειρηµατικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν. Το Τµήµα Διοίκησης Τουρισµού και Φιλοξενίας προσφέρει προπτυχιακά και µεταπτυχιακά προγράµµατα µε εξειδίκευση στη Διοίκηση Τουρισµού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, ενώ το νεοϊδρυθέν Τµήµα θα προσφέρει προγράµµατα στη Διοίκηση µε δύο διακριτές κατευθύνσεις: Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία και Ψηφιακή Διοίκηση. Τα δύο Τµήµατα συµπληρώνει η Ακαδηµία Επαγγελµάτων Τουρισµού και Φιλοξενίας Κύπρου που αποτελούσε διαχρονικό αίτηµα των εµπλεκόµενων φορέων. Η Ακαδηµία θα αποτελείται από µικρότερα ινστιτούτα, όπως το υφιστάµενο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Πόσο καλά προσαρµοσµένα είναι τα πρόγραµµα σπουδών της Σχολής στις σύγχρονές ανάγκες της βιοµηχανίας και της αγοράς εργασίας;

Η συνεργασία, συνέργειες και εµπλοκή της Σχολής µε οργανισµούς, ερευνητικά κέντρα, επαγγελµατικούς συνδέσµους και οργανωµένα σύνολα που σχετίζονται µε τη τουριστική βιοµηχανία, µας έχουν δώσει διαχρονικά τη δυνατότητα να αναπροσαρµόζουµε και να εµπλουτίζουµε τα προγράµµατα σπουδών µας έτσι ώστε να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν κατά τρόπο βέλτιστο τις ανάγκες της οικονοµίας. Την ίδια στιγµή πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι το ακαδηµαϊκό προσωπικό της Σχολής έχει πλήρη αντίληψη και υιοθετεί την αναγκαιότητα σύνδεσης των προγραµµάτων µας µε την µεταβαλλόµενη αγορά εργασίας. Είναι σηµαντικό να αναφέρω ότι το όραµα της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισµού, Φιλοξενίας και Επιχειρηµατικότητας είναι να εξελιχθεί και να καθιερωθεί ως ένα διεθνές κέντρο έρευνας και αριστείας στα επιστηµονικά και επαγγελµατικά πεδία που πραγµατεύεται.
Το Τµήµα Διοίκησης Τουρισµού και Φιλοξενίας της Σχολής βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της διεθνούς λίστας αξιολόγησης της Σαγκάης για το 2022. Ανάµεσα σε πέραν των 2.500 πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων που αξιολογήθηκαν το Τµήµα βρίσκεται στις θέσεις 51-75 ανάµεσα στα καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου, και ανάµεσα στα 20 καλύτερα στην Ευρώπη. Η δηµιουργία της Σχολής δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για µεγαλύτερη καταξίωση στον διεθνή ακαδηµαϊκό χώρο.

Σε ποιους τοµείς της οικονοµίας µπορούν να εργοδοτηθούν οι απόφοιτοι/τες της Σχολής και ποιες προοπτικές για γρήγορη επαγγελµατική αποκατάσταση προσφέρουν αυτοί οι τοµείς;

Το προγράµµατα σπουδών της Σχολής παρέχουν εξειδικευµένη επιστηµονική κατάρτιση αιχµής στους τοµείς της Διοίκησης, του Τουρισµού, της Φιλοξενίας και της Επιχειρηµατικότητας, µε έµφαση σε σύγχρονα θέµατα στρατηγικής µάρκετινγκ, ανθρώπινου δυναµικού, λογιστικής και οικονοµικών. Το ευρύ φάσµα αυτών των επιστηµονικών πεδίων καθιστά τους αποφοίτους της Σχολής ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, ενώ τους παρέχει επίσης την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε µεταπτυχιακά προγράµµατα σε συναφείς κλάδους. Όσον αφορά την απασχόληση, οι απόφοιτοι µπορούν να εργαστούν στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιοµηχανία, στον τοµέα των υπηρεσιών, σε καινοτόµες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εµπορίου και τεχνολογίας, ενώ παράλληλα τους δίνει πρωτίστως και την δυνατότητα να αναπτύξουν και οι ίδιοι τις δίκες τους νεοφυείς επιχειρήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.