Τη δρομολόγηση ενός έργου τεχνικής υποστήριξης για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της ολοήμερης σχολικής φοίτησης στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου, δηλαδή στο γυμνασιακό κύκλο, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και θα εξετάσει τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται και θα διατυπώσει συστάσεις για την καθιέρωση ολοήμερης σχολικής φοίτησης στην Κύπρο συμβάλλοντας στην εφαρμογή της σε επιλεγμένα σχολεία.
Όπως έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είναι πολλά.

Στηριζόμενη η Επιτροπή στην τελευταία έκθεση του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνει ότι στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου παρατηρείται χαμηλό επίπεδο επιδόσεων των μαθητών. Κατά μέσο όρο, ένας στους 10 μαθητές εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο στην Κύπρο, ενώ το ποσοστό μεταξύ των νέων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ανέρχεται σε 30%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι υψηλό (16,6%).

Μιλώντας στον «Φ» για το έργο, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ανέφερε ότι η Κύπρος απευθύνθηκε με αίτημα της στην Κομισιόν σχετικά με αυτή τη μεταρρύθμιση, με την UNESCO να κερδίζει την πρόταση αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Λούη, αυτή την περίοδο πενταμελής επιτροπή από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διενεργούν σχετικές συνεντεύξεις από στελέχη του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα δεδομένα ούτως ώστε να αξιοποιηθούν στο έργο και να εφαρμοστούν στο μέλλον.