Τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) της Ελλάδας προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), για αξιοποίηση της, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένης δράσης του Ινστιτούτου, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Το ΙΕΠ είναι επιστημονικός και ερευνητικός φορέας, που υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, της μαθητικής διαρροής και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Καθόλου άσχετη με την επιδίωξη του ΥΠΑΝ για συνεργασία με το ΙΕΠ ήταν και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε μεταξύ της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου και της ακαδημαϊκού Μαρίας Μητσιάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ, με την ευκαιρία της καθόδου της τελευταίας στην Κύπρο για σειρά συγκεκριμένων δράσεων. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας του ΙΕΠ με το ΥΠΑΝ, αφού οι στόχοι των δύο οργανισμών είναι κοινοί. Οι δράσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιμόρφωση για τα αναλυτικά προγράμματα, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, το πολλαπλό βιβλίο, άλλο διδακτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Ενδεικτικές δράσεις του ΙΕΠ στην Ελλάδα

  • Επιμόρφωση πέραν των 100 χιλιάδων εκπαιδευτικών σε ψηφιακές υπηρεσίες, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στο νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Υλοποίηση ειδικού προγράμματος για επιμόρφωση 35 χιλιάδων εκπαιδευτικών εξειδικευμένων στην ειδική αγωγή, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με στόχο την εξοικείωση τους με το νέο ψηφιακό περιεχόμενο και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
  • Επιμόρφωση για την εναλλακτική αξιολόγηση, με δραστηριότητες τυπικής και εναλλακτικής αξιολόγησης που προάγουν την κατανόηση και παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, πολιτισμικής επίγνωσης και διαπολιτισμικής ενσυνείδησης, παράλληλα με την ανάπτυξη των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών.

Τα  εργαστήρια δεξιοτήτων που οργανώνει το ΙΕΠ

Το ΙΕΠ οργανώνει ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων απόκτησης δεξιοτήτων. Ανάμεσα σε άλλα, οργανώνονται εργαστήρια απόκτησης δεξιοτήτων μάθησης 21ου αιώνα (με βάση τα 4 C: critical thinking, creativity, collaboration, communication – κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία επικοινωνία), ψηφιακής μάθησης (τα 4 C σε ψηφιακό περιβάλλον), παραγωγικής μάθησης μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας, κοινωνικής ζωής, διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας, διαχείρισης πολυμέσων, ρομποτικής, στρατηγικής σκέψης, υπολογιστικής σκέψης κ.λπ.

Tο πολλαπλό βιβλίο

Το πολλαπλό βιβλίο εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα σε εγκεκριμένα βιβλία που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο μητρώο, ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν με τον τρόπο αυτό περαιτέρω την κριτική τους σκέψη. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο.

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά υπηκόους τρίτων χωρών

H κ. Μητσιάκη βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Κύπρο για συμμετοχή της σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν επιμορφώσεις, δειγματικά μαθήματα και παγκύπριο συνέδριο και διοργανώθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαθαίνω ελληνικά στο νηπιαγωγείο: Πρόγραμμα υποστήριξης των νηπιαγωγών στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά υπηκόους τρίτων χωρών», το οποίο συντονίζει η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο εστιάζει στην ηλικία κατά την οποία μπορούν να τεθούν οι βάσεις για την επιτυχή ένταξη των αναδυόμενων δίγλωσσων παιδιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και την αβίαστη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η όλη δράση εμπίπτει στην ευρύτερη  πολιτική του YΠΑΝ για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, την οποία συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Τα δίγλωσσα παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο, παρουσιάζουν βιογραφική συνέχεια στην εκμάθηση της γλώσσας, αφού τυγχάνουν της απαραίτητης ενίσχυσης, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο. Το υλικό που ετοιμάζεται ανταποκρίνεται στους στόχους του ΥΠΑΝ για την ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας, δεδομένου ότι θα έχει ψηφιακή και διαδραστική μορφή, ενώ οι θεωρητικές βάσεις ανάπτυξής του βασίζονται στη σύγχρονη βιβλιογραφία. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος προωθείται έμπρακτα η δεδηλωμένη στήριξη και ενίσχυση της προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καταγράφεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

Η κ. Μητσιάκη, ως η επιστημονική και ακαδημαϊκή υπεύθυνη ανάπτυξης του Ενιαίου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στην Κύπρο, θα υποστηρίξει, μέσω των δράσεων που θα υλοποιηθούν, την ορθή εφαρμογή του υλικού που παράγεται από το ΥΠΑΝ. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την επεξήγηση της βασικής φιλοσοφίας διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στο νηπιαγωγείο, με τη συμφοίτηση των αναδυόμενων δίγλωσσων παιδιών με φυσικούς/ές ομιλητές/ομιλήτριες της ελληνικής γλώσσας, στη μεικτή τάξη.