Με προβληματισμό βλέπουν το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και άλλοι την ποινικοποίηση του μπούλινγκ στα σχολεία, ενώ οι οργανωμένοι γονείς τάσσονται υπέρ, εκφράζοντας κραυγή αγωνίας γι’ αυτά που βιώνουν τα παιδιά.

Το θέμα της θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος εκφοβισμού (bullying) στα σχολεία, του εργασιακού και εκφοβισμού στο στράτευμα και στον αθλητισμό, συζητήθηκε χθες εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής μετά την ενοποίηση των προτάσεων νόμου της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Πασιουρτίδη.

Όσοι εξέφρασαν προβληματισμούς είχαν σχέση με την εκπαίδευση και τόνισαν την ανάγκη της πρόληψης πρώτα και της παιδοκεντρικής αντιμετώπισης των προβλημάτων στα σχολεία. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι θα ψηφιστεί ακόμη μια νομοθεσία που δεν θα εφαρμοστεί. Τότε, η Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στις αναφορές αυτές διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2020 και αφορά στην πρόληψη της παραβατικότητας στα σχολεία και ζήτησε ενημέρωση από την αρμόδια υπουργό.

Στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι η Κύπρος πρωτοπορεί με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης που αποτελεί και υποχρέωση που απορρέει από την ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η ποινικοποίηση των κακοποιητικών συμπεριφορών ως απάντηση είναι επιβεβλημένη.

Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου προνοεί ποινή φυλάκισης 12 μηνών και €2.000 πρόστιμο για τον σχολικό εκφοβισμό. Η ίδια τόνισε ότι ο εργασιακός εκφοβισμός (mobbing) εξειδικεύεται ως επαναλαμβανόμενη κίνηση. Στον αθλητισμό και στο στράτευμα προτείνεται ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και χρηματικό πρόστιμο. Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αφαιρέθηκε από την πρόταση νόμου, η ευθύνη σε όσους παραμένουν θεατές της πράξης εκφοβισμού.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασουρτίδης ανέφερε ότι ο νόμος είναι αναγκαιότητα για τις σημερινές συνθήκες.

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση ποινικοποιεί το αδίκημα και οτιδήποτε άλλο προληπτικό νομοθέτημα ή μέτρο εξακολουθεί να υφίσταται. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι ποινικά υπεύθυνοι όσοι είναι πάνω των 14 ετών. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για πρόληψη. Η ποινή είναι το έσχατο μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης καλωσόρισε τις δύο προτάσεις νόμου και πρόσθεσε ότι η απόδειξη του αδικήματος πρέπει να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας. Ακόμη, είπε ότι η πρόταση καλύπτει τις βασικές μορφές εκφοβισμού. Πρόσθεσε ότι ο νόμος εμπλέκει πολλές υπηρεσίες. Προτείνουμε τη συμπερίληψη πρόνοιας με την οποία οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εκδίδουν έναν κώδικα συμπεριφοράς, ανέφερε.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι έλαβαν μόλις χθες την πρόταση. «Σημειώνουμε θετικά την ενοποίηση των προτάσεων νόμου. Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας». Σε παρέμβαση της η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι αδικαιολόγητο να στάλθηκε χθες η πρόταση νόμου.

Προβληματισμός υπουργείου και οργανώσεων, υπέρ οι γονείς

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας υπογράμμισαν ότι οι πρόνοιες μπορεί να είναι αντίθετες με την πολιτική του υπουργείου που είναι η λήψη πρώτα παιδαγωγικών μέτρων.

Εξέφρασαν αρκετές επιφυλάξεις γιατί η πρόταση νόμου συνδέεται με το νόμο για τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και διερωτήθηκαν τι θα γίνει με τα παιδιά που θα μπουν «σ’ αυτό το μονοπάτι». Εκφράστηκαν απόψεις πως θα ψηφιστεί ακόμα μια νομοθεσία που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές.

Μετά τις τοποθετήσεις αυτές η πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και τρία χρόνια, η νομοθεσία περί πρόληψης, καλώντας την Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί. «Είναι απαράδεκτο όταν η Βουλή αποφασίζει ένα νόμο, να μην εφαρμόζεται», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ηλίας Στεφάνου ανέφερε ότι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα πρόληψης, θα πρέπει να ποινικοποιηθεί η απραξία όσων έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν το μπούλινγκ και δεν το κάνουν.

Προβληματισμό εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΟΕΛΜΕΚ και της ΠΟΕΔ γιατί δεν δίνεται βάρος στην πρόληψη και γιατί ξεφεύγουμε από την παιδοκεντρική παιδεία.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσής Λοΐζος Κωνσταντίνου, μίλησε για αναγκαιότητα για ψήφιση της νομοθεσίας και τόνισε ότι υπάρχει κραυγή αγωνίας γιατί υπάρχουν περιστατικά μπούλινγκ στα σχολεία.

Ένα στα τέσσερα παιδιά είναι θύμα bullying, ανέφερε η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου. «Είμαστε γονείς παιδιών και βλέπουμε ότι τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά. Πρέπει να προχωρήσουμε με τη νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πράξη».