Συμβουλές προς τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των αεροπορικών πτήσεων, με την ευκαιρία της αργίας της «Καθαράς Δευτέρας» δίνει το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα μέσω ανακοίνωσής του, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποιεί το κοινό και ιδιαίτερα τους εκδρομείς ότι το πέταγμα χαρταετών ή και Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones), στην περιοχή προσέγγισης των αεροσκαφών για τους διαδρόμους των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πτήσεις και να προκαλέσει ανησυχία στο ιπτάμενο προσωπικό.

«Παρακαλούνται οι εκδρομείς να αποφεύγουν να πετούν χαρταετούς και Drones στις περιοχές των αεροδρομίων».

Οι συμβουλές του Τμήματος Δασών για προστασία της φύσης

•           Κατά την έξοδο μας στα δάση και στην ύπαιθρο, αποφεύγουμε το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα, ενώ κάποια μπορεί να είναι ενδημικά και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

•             Διατηρούμε τον χώρο καθαρό. Μαζεύουμε  όλα τα σκουπίδια που δημιουργούμε και  τα τοποθετούμε στα σκυβαλοδοχεία ή  τα παίρνουμε μαζί μας. Αν τα αφήσουμε, ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες.

•             Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται, πλην για την παρασκευή φαγητού εντός των προς τούτο ειδικά επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους. Το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2km από τις παρυφές του συνιστά αδίκημα, το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

•             Επιπρόσθετα, ενημερώνουμε το κοινό ότι σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου ή με τις φωλιές της και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει να αποταθεί για  ιατρική συμβουλή και  φροντίδα.