Αυτή την περίοδο εύκολα θα συναντήσετε χελώνες Καρέτα – Καρέτα και πράσινη χελώνα, στα ρηχά ή τα βαθιά, επειδή είναι η εποχή που ζευγαρώνουν, γεννούν και χρειάζονται προσοχή, δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ΑCTIVE η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας Μελίνα Μάρκου, εξηγώντας ότι τα όντα της θάλασσας δεν διαφέρουν από τα ζώα της ξηράς, τα οποία θα επιτεθούν όταν διαισθανθούν τον κίνδυνο.

Γι’ αυτό είχαμε όπως ανέφερε πρόσφατα περιστατικό στο οποίο χελώνα είχε δαγκώσει λουόμενο στα «Μπάνια» της Πάφου. Στις περιοχές Αργάκας, Λάρας – Τοξεύτρας στον Ακάμα είναι έντονη η παρουσία τους, επειδή γεννούν εκεί.

«Η θάλασσα δεν μας ανήκει, είμαστε επισκέπτες και ω ς τέτοιοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε» αναφέρει η κυρία Μάρκου. Αν προκαλέσουμε όχληση ή αν την τρομάξουμε προσπαθώντας να την παγιδεύσουμε ή αν πλησιάσουμε πολύ κοντά σε χελώνα, μπορεί να φύγει μακριά ή μπορεί να επιτεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαισθητοποίηση ψαράδων για προστασία της φώκιας

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να μην προσφέρουμε φαγητό στις χελώνες. Αυτό είπε η κυρία Μάρκου θεωρείται παρενόχληση και προκαλούμε κακό, συν ότι, είναι παράνομο. Ακόμα και σε περίπτωση λήψης φωτογραφίας την ώρα που εκκολάπτονται τα αυγά, δεν χρησιμοποιούμε φλάς ή δυνατό φωτισμό.

Σχετικά με τις φώκιες Monachus – Monachus η κυρία Μάρκου ανέφερε ότι έχουν φθάσει τις είκοσι, θα τις συναντήσουν λουόμενοι στις θάλασσες της Κύπρου, αλλά καλό θα ήταν, είπε, να τηρούν όλοι αποστάσεις χωρίς να ενοχλούν το θαλάσσιο ζώο.

Υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές στις οποίες υπάρχουν πρόνοιες προστασίας των σπηλαίων που γεννούν και κάλεσε τον κόσμο να μην εισέρχεται στα θαλάσσια σπήλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 εντυπωσιακά στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες

Απηύθυνε δε έκκληση σε λουόμενους όταν εντοπίζουν εξοπλισμό καμερών ή φακών στις σπηλιές της φώκιας στα διάφορα σημεία της Κύπρου, να μην καταστρέφουν ή κλέβουν τις φωτοπαγίδες, επειδή είναι τοποθετημένα εκεί από το Τμήμα Αλιείας, για την παρακολούθηση της ευημερίας  τους πληθυσμού της Μεσογειακής φώκια στην Κύπρο.