Παράνομες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις δραστηριότητες εστιατορίου, κατασκευάστηκαν λυόμενα υποστατικά και, σε παράκτιο τεμάχιο, εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός από θαλάσσια κρεβατάκια με ομπρέλες και εξωτερικό φωτισμό, εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας (ΖΠΠ). Στην περιοχή βρίσκεται το σημαντικότερο σπήλαιο, από το Ακρωτήρι Λεμεσού μέχρι το Κάβο Πύλα, για το σπανιότερο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, αλλά και για την αιγυπτιακή φρουτονυχτερίδα (Rouseltus aegyptiacus), το οποίο αποκαταστάθηκε επιτυχώς το 2020.

Η περίπτωση αυτή καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος όπου γίνεται αναφορά σε αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου, στην Επαρχία Λεμεσού. Σημειώνεται ότι προωθήθηκε διαδικασία για μετατροπή μέρους της συγκεκριμένης περιοχής, σε Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και, με βάση τις πρόνοιες της Οδηγίας των Οικοτόπων και του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου (Ν.153(I)/2003), ξεκίνησε η διαδικασία για καθορισμό της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου και μέρος της παραλίας, ως προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, με στόχο την ένταξή της στο Δίκτυο «Natura 2000», για προστασία, κυρίως, της μεσογειακής φώκιας.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις αυθαίρετες επεμβάσεις και τις παράνομες κατασκευές στο συγκριμένο εστιατόριο, λόγω της εγγύτητάς του με τη σημαντική, για τη μεσογειακή φώκια, αυτή σπηλιά, αφού οι πρόσθετες τυχόν πιέσεις από την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία όρων για θέματα φωτισμού και οχληρίας, πιθανόν να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην παρουσία των ζώων.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία, μεταξύ άλλων, ότι διαπίστωσε μεγάλης έκτασης επέμβαση στη ΖΠΠ και ανέγερση παράνομων οικοδομών και, αφού δόθηκε προθεσμία ενός μηνός στους παρανομούντες για άρση της παρανομίας, χωρίς να συμμορφωθούν, λήφθηκαν δικαστικά μέτρα εναντίον τους. «Θεωρούμε ως εκ των ον ουκ άνευ την ανάγκη για άρση των πιο πάνω παρανομιών και επεμβάσεων, όπως και τη μελλοντική επίδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοια περιστατικά, σε μια τόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητη και μεγάλης σημασίας περιοχή», υπογραμμίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Από διερεύνηση καταγγελίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι, στην κοινότητα Καλοπαναγιώτη, λειτουργεί, παράνομα, βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, ο οποίος αναγέρθηκε αυθαίρετα, χωρίς την εξασφάλιση οποιωνδήποτε αδειών από τις αρμόδιες Αρχές. Επίσης, ο βιολογικός σταθμός επεμβαίνει σε υδατόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του ποταμού της Μαραθάσας και προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση και οληρία. Σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας, ο εν λόγω βιολογικός σταθμός, που αναγέρθηκε αυθαίρετα, αποτελεί μέρος αδειοδοτημένες ανάπτυξης, που περιλαμβάνει εστιατόριο, ξενώνες, κέντρο σπα, γυμναστήριο, λουτρό, μπαρ και βοηθητικούς χώρους. Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 29/3/2024, ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή του ημερ. 19/10/2022, έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πυρκαγιές που παρατηρήθηκαν επανειλημμένα σε μονάδες ανακύκλωσης στη βιομηχανική ζώνη Γερίου – Ιδαλίου, εξέφρασε την ανησυχία της η Ελεγκτική Υπηρεσία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συσσώρευση μεγάλου αποθέματος αποβλήτων στον χώρο, καθώς και για το γεγονός ότι τα απόβλητα που καταστράφηκαν δεν έτυχαν κατάλληλης διαχείρισης, παρόλο που οι μονάδες εισέπραξαν τα σχετικά τέλη. Στην περιοχή λειτουργούν δύο μονάδες ανακύκλωσης και ότι το συνολικό απόθεμα, στις 16/1/2024, ανερχόταν συνολικά στα 950 κ.μ., για χαρτί και πλαστικό.

Για παρανομίες σε αναπτύξεις στον Δήμο Σωτήρας της Επαρχίας Αμμοχώστου, συμφερόντων συγκεκριμένου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, που αφορούν σε παραβάσεις ουσιωδών ορών πολεοδομικής άδειας σε Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη και στην ανέγερση παραθεριστικών οικιών πριν την εξασφάλιση όλων των νενομισμένων αδειών και εγκρίσεων, γίνεται αναφορά από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Τόσο η Πολεοδομική Αρχή, όσο και η αρμόδια Οικοδομική Αρχή, καλούνται να διασφαλίσουν την αποκατάσταση της παρανομίας και επαναφορά της εν λόγω ιδιοκτησίας και της υπό ανέγερση ανάπτυξης, ως τα σχέδια των πολεοδομικών αδειών, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ακόμα η εμπλοκή του κοινοτάρχη του κοινοτικού συμβουλίου Νέου Χωριού στη λήψη απόφασης για εγγραφή αγροτικού δρόμου, που διέρχεται εντός περιοχής του Δικτύου «Natura 2000» σε δημόσιο, που ευνοεί σημαντικά την περιουσία του, γεγονός που τεκμαίρεται και από την προσυπογραφή, από τον ίδιο, των σχετικών με το θέμα επιστολών προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπό αναφορά οικοδομή έχει ανεγερθεί παράνομα η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ενημέρωση για τις ενέργειές της, ως η οικοδομική Αρχή, για αποκατάσταση της παρανομίας.

Αγνόησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία και πήραν την Κύπρο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξέφρασε, από τον Αύγουστο του 2021, τη σοβαρή ανησυχία της σε σχέση με την υπό τότε αναφορά προειδοποιητική επιστολή και είχε κρούσει πολύ έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το ενδεχόμενο προσαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιβολής ποινών. Ο Υπουργός ΓΑΑΠ διαβεβαίωσε τότε ότι οι αρμόδιες Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή της υπό αναφορά Οδηγίας και προσαρμόζονται με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕπ), ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω διαδικασίες. Τρία χρόνια μετά οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε παραπομπή της Κύπρου στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις περιοχές Natura 2000 με την έκδοση διαταγμάτων προστασίας και διαχείρισης

Τον Μάρτιο 2024, το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον της Υπουργού ΓΑΑΠ, η οποία πληροφόρησε ότι αναγνωρίζει πλήρως τις ανησυχίες της Υπηρεσίας και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του Υπουργείου ΓΑΑΠ ως προς τις αποφάσεις και ενέργειες που έγιναν από πλευράς ΕΕπ. Επίσης, επιβεβαίωσε την κοινή επιθυμία για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παραπέμποντας σε χρονοδιάγραμμα ενεργειών και τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο είναι σημαντικές. Στην απάντηση της Υπουργού σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ολοκληρωθούν τα διατάγματα στα χρονικά πλαίσια τα οποία καθορίστηκαν και που δεν ξεπερνούν την πλήρη ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του 2025, με ποιοτικό και επιστημονικά ορθό τρόπο.

Σε ένα άλλο θέμα, η υπουργός ΓΑΑΠ, με επιστολή της ημερ. 11/3/2024 εξέφρασε την άποψη ότι, με βάση τις διαπιστώσεις της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε για το θέμα δεν διαπιστώθηκαν και δεν τεκμηριώνονται οποιαδήποτε πειθαρχικά αδικήματα από τον εν λόγω πρώτο συντηρητή δασών (ΠΣΔ), ούτε και από οποιονδήποτε άλλο λειτουργό του Τμήματος Δασών. Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων για διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων από συγκεκριμένο πρώτο συντηρητή δασών αφού διαπίστωσε ότι ο εν λόγω λειτουργός προέβη σε χειρισμούς, αναφορικά με τον εντοπισμό νεκρών γυπών, την παράτυπη προώθηση αιτημάτων της κοινότητας Ίννιας στην περιοχή Χερσονήσου Ακάμα και αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές εντός περιοχής του δικτύου «Natura 2000», στο Μηλικούρι, που ενδεχομένως να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα.