Έωλη και παραπλανητική χαρακτηρίζει την απάντηση της Μητρόπολης Πάφου στη δική του ανακοίνωση ο Δήμος Πάφου ως προς τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των δύο φορέων με επίκεντρο τις αποζημιώσεις για τον Δημόσιο Κήπο.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα ποιος είναι ο απώτερος στόχος της προσφυγής στο Δικαστήριο για εκτέλεση της απόφασης. Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ηχηρή ασυνέπεια από την πλευρά της Μητρόπολης και η ενέργειά της αυτή εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, τονίζεται σε νέα ανακοίνωση του Δήμου.

Όπως συγκεκριμένα, υποστηρίζει η δημοτική αρχή, στόχος είναι αφενός μεν να πιεστεί ο Δήμος ώστε να διαβουλευθεί με το Κράτος για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Μητρόπολης Πάφου για την ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο με παραμερισμό των όρων της Περιβαλλοντικής Αρχής και αφετέρου να πιεστεί το Κράτος, σε συνδυασμό με την πολιτική έφεση της Μητρόπολης, να συγκατατεθεί στην ανταλλαγή των 2/3 του Δημοσίου Κήπου με υψηλής αξίας κρατική γη, ενώ για το υπόλοιπο 1/3 να επιτύχει το στόχο της ανέγερσης Καθεδρικού Ναού με βάση το δικό της σχεδιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητρόπολη Πάφου: Εντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές οι αναφορές του Δημάρχου Πάφου

Η μία από τις πολιτικές εφέσεις ασκήθηκε από τη Μητρόπολη με ζητούμενο να καταδικαστεί και το Κράτος και να αυξηθεί το ποσό των αποζημιώσεων, αναφέρεται. Η άλλη πολιτική έφεση ασκήθηκε από τον Δήμο, ο οποίος προέβαλε ότι υπεύθυνος για τις πράξεις μέσω των οποίων μειώθηκε η οικονομική αξία του Δημοσίου Κήπου δεν είναι ο Δήμος και παράλληλα ότι η μείωση της αξίας αυτής ήταν στην πραγματικότητα μικρότερη. Τέλος, η αντέφεση της Δημοκρατίας αφορά το ποσό που επιδίκασε το Δικαστήριο, το οποίο η εφεσείουσα θεωρεί σαφώς υπερβολικό.

Ουσιώδεις λόγοι έφεσης των διαδίκων είναι κοινοί, υποστηρίζει η δημοτική αρχή Πάφου, άρα έπρεπε να αφεθεί το Εφετείο να αποφασίσει επί των εφέσεων και της αντέφεσης και είναι αυτό ακριβώς που ανέδειξε ο Δήμος στην ανακοίνωσή του ημερομηνίας 14 Ιουλίου. Πέραν από αυτό, ακόμα και μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαδίκων για επίλυση του προβλήματος του Δημοσίου Κήπου, το οποίο αφορά και τη δικαστική απόφαση.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκμηδενίζουν την αξία της περιουσίας της Εκκλησίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, απεναντίας, στις 17 Ιανουαρίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφίαν όπως σταλούν θετικές απόψεις του Δήμου στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων για τη χωροθέτηση Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο.

Στο μεταξύ, θέμα δημιουργείται όσον αφορά σε εκκλησιαστική περιουσία και στην Κισσόνεργα τις μέρες αυτές. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Πάφου ζήτησε δικαστικώς την αναστολή εκτέλεσης έργων που διεξάγει η κοινοτική αρχή στον χώρο του παλιού γηπέδου της κοινότητας, ιδιοκτησία της Εκκλησίας, προκειμένου να γίνει ένα μικρό γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα για τις ανάγκες των νέων.

Η Μητρόπολη θεωρεί ότι με την ενέργεια αυτή καταπατήθηκαν οι όροι της σύμβασης για την χρήση του χώρου από την κοινότητα, απορρίπτοντας την θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου ότι για την συγκεκριμένη εργασία έδωσε την έγκριση της η τοπική εκκλησιαστική επιτροπή.