Οι καταγγελίες που εκτοξεύει τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Πάφου κατά της Μητρόπολης, του Μητροπολίτη Πάφου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τόσο για το επίμαχο θέμα των αποζημιώσεων που καλείται να καταβάλει ο Δήμος για τον Δημόσιο Κήπο Πάφου όσο και για άσχετα με αυτό θέματα που αφορούν στην Εκκλησία, είναι εντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα η Μητρόπολη Πάφου. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα δικαστική μέτρα εκτέλεσης της απόφασης για την αποζημίωση των 8 εκατομμυρίων ευρώ ελήφθησαν κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου της Μητρόπολης Πάφου. Επειδή πρόκειται για καθαρά νομικού χαρακτήρα θέμα, διευκρινίζει η Μητρόπολη, περαιτέρω εξηγήσεις θα δοθούν από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση.

Η Μητρόπολη Πάφου καταγγέλλει επίσης τον Δήμαρχο Πάφου ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Εκκλησίας στην Πάφο και για τον λόγο αυτό, τονίζει, η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο για να προστατεύσουν την περιουσία της, που ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Πάφου.

Η δικαστική διαμάχη για τον Κήπο, μεταξύ της Μητρόπολης, του Δήμου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρονολογείται από το 2010, τονίζεται στην παρέμβαση της Μητρόπολης Πάφου. Ο τότε Μητροπολίτης Γεώργιος, ως θεματοφύλακας της περιουσίας της Εκκλησίας στην Πάφο, προσέφυγε στο δικαστήριο απαιτώντας αποζημιώσεις όπως καθορίζει το άρθρο 23.3 του Συντάγματος για την ουσιαστική μείωση της αξίας του ακινήτου της, αφού μετά την επιβολή ζώνης ένα τοις χιλίοις αυτή εκμηδενίσθη παντελώς.

Τα όσα εκτοξεύει τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Πάφου είναι ανυπόστατα και προσβλητικά, καταλήγει η Μητρόπολη.