Η ακρίβεια έχει γονατίσει κέντρα αναψυχής στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, με χώρους εστίασης να θέτουν πλέον θέμα επιβίωσης τους και να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Παρά το γεγονός πως ο Αύγουστος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι αρκετός για να καλύψει τα έξοδα ολόκληρης της χρονιάς, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής στην περιοχή, Πέτρος Άσσιας.

Μια αλυσίδα προβλημάτων, που προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό, την έλλειψη προσωπικού και την αύξηση των ενοικίων, προκαλεί μεγάλες πιέσεις σε χώρους αναψυχής της περιοχής κάποιοι εκ των οποίων δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Το γεγονός δε πως αυτό συμβαίνει έπειτα από δύο τουριστικές σεζόν που έκλεισαν με ζημιές λόγω πανδημίας έφερε κάποιους σε πολύ δυσμενή κατάσταση.

«Ο Αύγουστος πάει πολύ καλά αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ανάμεικτα και κάποιοι μας λένε πως δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν του χρόνου. Πρόκειται για εστιατόρια και χώρους μικτής χρήσης τόσο στην Αγία Νάπα όσο και στον Πρωταρά», ανέφερε ο κ. Άσσιας.

Πρόσθεσε ακόμη πως τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς ν’ απορροφήσουν τους κραδασμούς της ακρίβειας. «Κάποια γνωστά και δυνατά μαγαζιά έχουν αυξήσει τις τιμές τους επειδή μπορούσαν, όμως η πλειοψηφία αποφάσισε να “καταπιεί” το επιπλέον κόστος. Κάποιοι φοβήθηκαν ν’ ανεβάσουν τις τιμές επειδή κάθε χρόνο κατηγορούν την περιοχή και ήταν κάτι που τελικά τους στοίχισε. Τα λειτουργικά τους έξοδα αυξήθηκαν πάρα πολύ και πλέον έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Είναι και ο κόσμος πιο μαζεμένος και πιο προσεκτικός φέτος στο τι να ξοδέψει και δεν τον αδικούμε».

Πέραν από την αύξηση στις τιμές του ρεύματος και των υπόλοιπων αγαθών, λόγω της έλλειψης προσωπικού αυξήθηκε η μισθοδοσία υπαλλήλων, καθώς και τα ενοίκια στους χώρους διαμονής τους.

«Αυτά στοίχισαν κυρίως στις πιο μικρές επιχειρήσεις, διότι εργάζονται έξι με επτά μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους πρέπει να πληρώνουν ενοίκια και να συντηρούν τις επιχειρήσεις τους. Επίσης πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις των εργαζομένων μέσα στο χειμώνα για να μπορούν να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα. Πρέπει μαζί με την Κυβέρνηση να δούμε εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει από την αντίστροφη πλευρά, δηλαδή να δίδεται επίδομα εργασίας για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν μια προσπάθεια να ανοίξουν πιο νωρίς» υπέδειξε ο κ. Άσσιας, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από το κράτος προκειμένου να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Δεν μπορεί μόνος του ο κλάδος να πετύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πρέπει να συνδράμει και το κράτος. Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και πρέπει να δουν τι θα κάνουν στην περιοχή μας και για την έλλειψη προσωπικού, που είναι για μας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Στην Περνέρα στον Πρωταρά πάντως θεωρείται βέβαιο πως κέντρα αναψυχής θα βάλουν λουκέτο, αφού η περιοχή δεν κατάφερε ούτε φέτος να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε από την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία πληρώνει στην ουσία την εξάρτησή της από μόλις μία αγορά. Σημειώνεται πως φέτος παρέμειναν κλειστές στην Περνέρα ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής καθώς και καταστήματα.