Καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική περιοχή της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου, οι οποίες εστιάζουν στην εγκατάσταση θερμοκηπίων, στην αποκοπή δασικών δέντρων πεύκης, στην ισοπέδωση λοφώδων εκτάσεων για δημιουργία επίπεδων αναβαθμίδων και στην επέμβαση σε κρατικά τεμάχια γης, εξετάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος η Έλενα Στυλιανοπούλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επιτόπιας επίσκεψης των αρμοδίων Τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2023, όσον αφορά καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστειό Κελλακίου.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση θερμοκηπίων διαφάνηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες αδειοδότησής τους, καθότι φαίνεται ότι υπάρχουν κενά στην κείμενη νομοθεσία που τα διέπει. Στον χώρο που ανεγέρθηκαν τα θερμοκήπια υπήρχε και αριθμός δέντρων πεύκης τα οποία αφαιρέθηκαν, ενώ επίσης έγιναν και εκτεταμένες εκσκαφές για δημιουργία αναβαθμίδων, ώστε να γίνει κατορθωτή η ανέγερση των θερμοκηπίων.

Για την αυθαίρετη αποκοπή δασικών δέντρων για τα οποία δεν εξασφαλίστηκε προηγουμένως άδεια, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €300 από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Για την έγκριση επιπρόσθετης άδειας υλοτομίας, πρέπει να εξασφαλιστεί έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος (αιτιολογημένη διαπίστωση) βάσει των προνοιών των περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Νόμων, καθώς η συνολική έκταση που θα είχε αποδασωθεί θα ξεπεράσει τα τρία δεκάρια.

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανοπούλου, διαπιστώθηκε εκτεταμένη εκσκαφή στα πλαίσια γεωργικής διαμόρφωσης ιδιωτικού τεμαχίου γης και δόθηκαν επιτόπου προφορικές οδηγίες από λειτουργούς της Υπηρεσίας Μεταλλίων για τερματισμό των χωματουργικών εργασιών που εκτελούνταν, με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των μηχανημάτων από τον χώρο. Οι εκσκαφές που εκτελέστηκαν απαιτούν την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας καθώς είναι βαθύτερες από 1.20 μέτρα, πράγμα που δεν έγινε. Εξασφαλίστηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού Άδεια Οικοδομής για κατασκευή θερμοκηπίων, περίφραξης και δεξαμενής αποθήκευσης νερού.

Γίνεται αναφορά ακόμα σε επέμβαση σε κρατικά τεμάχια γης, καθώς και σε ανόρυξη διάτρησης στην κρατική γη.