Σε σοβαρές καταγγελίες που έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με τη διαχείριση των προϋπολογισμών του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών και διπλούς λογαριασμούς με φορολογίες στους κατοίκους, προβαίνουν δύο κοινοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αφήνουν αιχμές για υπεξαίρεση χρημάτων. Κάποιες από τις καταγγελίες τους βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάποιες υποθέσεις διερευνά ο έπαρχος Λάρνακας, ενώ ετοιμάζονται να υποβάλουν καταγγελία στην Αστυνομία, τις φορολογικές Αρχές και το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Τα δύο μέλη της ανεξάρτητης κίνησης στο Κοινοτικό Συμβούλιο, Χρίστος Κλεάνθους και Γιώργος Γεωργίου, διαβίβασαν τις καταγγελίες τους και στον «Φ» κι εμείς τις θέσαμε στον κοινοτάρχη Περβολιών, Κώστα Τίγγη, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία υπεξαίρεση χρημάτων.

Οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι ισχυρίζονται πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς που δεν δικαιολογούνται, κάτι που περιλαμβάνεται και στην καταγγελία προς την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ανάμεσα σε αυτά είναι κονδύλι χιλιάδων ευρώ για ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.  Σύμφωνα με τον Χρίστο Κλεάνθους έπειτα από ένα ατύχημα, ενημερώθηκαν πως δεν διαθέτει ασφάλεια Αστικής Ευθύνης το Κοινοτικό Συμβούλιο. «Παρόλα αυτά μέσα στον προϋπολογισμό, υπάρχει, στα πραγματικά έξοδα του έτους, εδώ και χρόνια σχετικό κονδύλι. Έτυχαν δύο περιπτώσεις με ατυχήματα που ζητήθηκαν αποζημιώσεις, στη μία ήρθαμε σε συμβιβασμό και πληρώσαμε και η άλλη είναι ενώπιον Δικαστηρίου. Εμείς διερωτόμαστε πού είναι αυτά τα λεφτά».

Μια άλλη περίπτωση που διερευνάται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφορά σε γραμμάτιο €36.642 τα χρήματα από το οποίο μεταφέρθηκαν στον τρεχούμενο λογαριασμό του Κοινοτικού Συμβουλίου και στον προϋπολογισμό εμφανίστηκε ως έξοδα τράπεζας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργίου «εκείνα τα λεφτά έκαναν φτερά».

Στη δήλωσή του ο κοινοτάρχης Περβολιών σ’ ό,τι αφορά στην ασφάλεια Αστικής Ευθύνης ανέφερε πως πρόκειται για χρήματα που «πιθανόν να παραμένουν αδιάθετα στον προϋπολογισμό» και διερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν υπήρξε εισήγηση από τους καταγγέλλοντες για να γίνει τέτοια ασφάλεια. Αναφορικά με το γραμμάτιο είπε πως το ποσό αυτό «χρησιμοποιήθηκε για κάποιους σκοπούς του Κοινοτικού Συμβουλίου». Όταν ενημερώθηκε πως στην εφημερίδα μας προσκομίστηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν πως τα έσοδα από το γραμμάτιο καταχωρήθηκαν ως έξοδα είπε πως «πιθανόν να έγινε κάποιο λάθος», σημειώνοντας πως υπάρχουν «σχετικά έγγραφα που δείχνουν ξεκάθαρα πού διατέθηκαν τα χρήματα».

Ζητούσαν από κατοίκους να ξαναπληρώσουν φόρους

Ερωτηματικά τίθενται και για το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί κάτοικοι Περβολιών κλήθηκαν να καταβάλουν κοινοτικούς φόρους, που είχαν ήδη πληρώσει. Σημειώνεται πως η εφημερίδα μας, πέραν από τους δύο κοινοτικούς συμβούλους, δέχθηκε καταγγελίες και από κατοίκους της περιοχής για τους διπλούς λογαριασμούς σε φορολογίες. Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, στο Κοινοτικό Συμβούλιο έχουν γίνει πολλά παράπονα από κατοίκους. «Κάποιοι επειδή πλήρωσαν μέσω τραπεζών βρήκαν αποδείξεις και όταν τις πήραν τους έλεγαν πως είναι λάθος του κομπιούτερ. Είχε, όμως, αρκετούς που δεν είχαν αποδείξεις και έπρεπε να πληρώσουν. Συζητήθηκε αρκετές φορές το θέμα στο Κοινοτικό Συμβούλιο και μας είπαν πως κάποιοι, που δεν είχαν αποδείξεις, λένε ψέματα και για αυτούς που είχαν αποδείξεις πως έκανε λάθος η Τράπεζα. Όταν ρωτούσαμε γιατί δεν φαινόταν το περίσσευμα στους επίσημους λογαριασμούς του Κοινοτικού Συμβουλίου η απάντηση ήταν δεν ξέρουμε τι γίνεται».

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία ο κοινοτάρχης Περβολιών ανέφερε πως «πιθανόν να έγινε λάθος του κομπιούτερ παλιά» και πως δεν υπάρχουν πρόσφατα καταγγελίες για το θέμα. Σημείωσε ακόμη πως «δεν υπήρχε σκοπιμότητα ή υπεξαίρεση ή κάτι άλλο».

Παράνομη πρόσληψη εργάτη

Οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι καταγγέλλουν επίσης πως υπάρχουν παράνομες κλίμακες σε εργαζόμενους στο Κοινοτικό Συμβούλιο και πως πρόσφατα προσλήφθηκε παράνομα έκτακτος εργάτης, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται, δεν εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Ο εν λόγω εργάτης προσλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και του ανατέθηκαν, με αγορά υπηρεσιών, καθήκοντα οδοκαθαριστή. «Είχαμε πει πως πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια του επάρχου Λάρνακας για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσληψη. Η προκήρυξη της θέσης δεν ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κοινοτικού Συμβουλίου, μας είπαν ότι τοποθετήθηκε σε δύο τρία σημεία μια ανακοίνωση και πως ενδιαφέρθηκε μόνο ένα άτομο, που προσλήφθηκε, χωρίς την απάντηση του επάρχου. Όταν ήρθε η απάντηση του επάρχου, που ήταν αρνητική, είπαμε πως πρέπει να σταματήσει, αλλά μας είπαν πως υπέγραψε συμβόλαιο. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εργοδοτείται, δεν πηγαίνει δουλειά και τον βλέπουμε καθημερινά σε δρόμους εκτός χωριού», υποστήριξε ο κ. Γεωργίου.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας με επιστολή προς το Κοινοτικό Συμβούλιο ανέφερε πως δεν παραχωρείται πλέον έγκριση για προσλήψεις με αγορά υπηρεσιών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον έπαρχο, Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, σημείωσε πως δεν έπρεπε να προσληφθεί ο εν λόγω εργάτης.

Ο κοινοτάρχης Περβολιών τόσο για τις καταγγελίες για τις παράνομες κλίμακες, όσο και για το θέμα της πρόσληψης του έκτακτου εργάτη, ανέφερε πως υπάρχουν αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και πως στάλθηκαν επιστολές στον υπουργό Εσωτερικών. Κληθείς ν’ αναφερθεί στην επιστολή της Επαρχιακής Διοίκησης ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου του 2023 ανέφερε «θα δούμε την επιστολή στην επόμενη συνεδρία του Κοινοτικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθούμε».

Επενδυτές επιλέγουν… ονόματα δρόμων

Σκιές αφήνονται και για την πρακτική που ακολουθείται σε κάποιες περιπτώσεις για την ονοματοδοσία οδών στα Περβόλια. Πρόσφατα, μάλιστα, δόθηκε όνομα σε δρόμο της κοινότητας σε πρόσωπο από το Ισραήλ, συγγενής του οποίου έκτισε σπίτι στην περιοχή. Ο επενδυτής είχε υποβάλει αίτημα για να δώσει όνομα στον συγκεκριμένο δρόμο, το οποίο απέρριψε το Κοινοτικό Συμβούλιο στις 16 Οκτωβρίου 2023 (σ.σ. ο «Φ» κατέχει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίας). Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά ικανοποιήθηκε το αίτημά του.

Η καταγγελία τέθηκε στον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέφερε πως ο Ισραηλινός επενδυτής εξήγησε τους λόγους που ήθελε το συγκεκριμένο όνομα και πως ακολούθησε «τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη, πήραν απόφαση να εγκριθεί το αίτημα και υπάρχει και σχετικό πρακτικό». Ο κ. Τίγγης πρόσθεσε πως το όνομα της οδού αφορά σε συγγενικό πρόσωπο του επενδυτή που έχει αποβιώσει. Κληθείς ν’ αναφέρει εάν ακολουθείται αυτή η πρακτική στην κοινότητα και εάν καταβάλλεται κάποιο ποσό προκειμένου να αγοράζονται οδοί ανέφερε πως «γίνεται για κάποιους ειδικούς λόγους, εάν για παράδειγμα κάποιου πέθανε το παιδί του ή είναι ένας νέος χώρος και δεν υπάρχει οδός. Γίνεται χωρίς λεφτά και κατόπιν απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου». 

Καταληκτικά, ο κοινοτάρχης ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπεξαίρεση χρημάτων, ούτε και σκάνδαλα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών. «Εκεί που υπάρχει οτιδήποτε να γίνει έρευνα και οποιοσδήποτε έκανε κάτι να πληρώσει. Είναι όμως κρίμα και άδικο να διασύρονται άνθρωποι χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Εμείς λέμε πως είμαστε πεντακάθαροι και πως δεν λείπει ούτε σεντ από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι πίσω από τις καταγγελίες».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Έρευνα για να ξεκαθαρίσει το θέμα

Ο «Φ» κατά τη διάρκεια της έρευνας για το ρεπορτάζ δέχθηκε κι από άλλα πρόσωπα σειρά καταγγελιών, που εμπλέκουν συγκεκριμένα άτομα, με κάποιους από τους ισχυρισμούς τους ν’ αφήνουν σκιές ακόμη και για την παροχή χαλαρώσεων για μεγάλες επενδύσεις στην τουριστική και την οικιστική περιοχή. Οι ίδιοι κοινοτικοί σύμβουλοι, εξάλλου, είχαν καταγγείλει το 2018 άλλες υποθέσεις στην Αστυνομία, που αφορούσαν ανάπτυξη ξένου επενδυτή. Η καταγγελία έγινε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και η υπόθεση κατέληξε στον Αστυνομικό Σταθμό Κιτίου. Ο φάκελος στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία, που συμφώνησε με τη θέση της Αστυνομίας, πως δεν διαπράχθηκε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα. Με βάση και τις νέες καταγγελίες, ωστόσο, απαιτείται να γίνουν νέες έρευνες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν συμβαίνει κάτι μεμπτό.